Moet TikTok net zo gereguleerd worden als een crypto exchange?

Heeft TikTok de cryptoregels in het Verenigd Koninkrijk overtreden? Een zogenaamde expert heeft een brief gestuurd naar de Britse toezichthouder waarin wordt gesuggereerd dat TikTok’s digitale munten en beloningsprogramma’s mogelijk onder de crypto-wetgeving van de Financial Conduct Authority (FCA) moet vallen.

Banner Default 5 (Laatste nieuws)

Digitale munten in TikTok

TikTok heeft een eigen virtuele economie, gebaseerd op ‘TikTok Coins’. Dit zijn in-app munten die gebruikers kunnen kopen met echt geld. Daarmee kunnen ze vervolgens virtuele cadeaus kopen en geven aan mensen (of dieren) die livestreamen.

De compliance-expert (naam onbekend) stelt dat dit systeem in feite neerkomt op het uitwisselen van crypto voor gewone valuta, wat betekent dat TikTok zich zou moeten houden aan de strenge regels van de FCA. Denk hierbij aan regels op het gebied van anti-witwaspraktijken en de financiering van terrorisme.

Maar er is een probleem: TikTok staat niet geregistreerd bij de FCA als een bedrijf dat geldtransacties doet of digitale activa uitwisselt. Dit zou volgens de brief zorgen voor een gebrek aan toezicht op waar het geld dat voor deze virtuele munten wordt gebruikt vandaan komt. En dat kan risico’s met zich meebrengen, zoals witwassen of andere illegale activiteiten.

Streng toezicht door de FCA

TikTok heeft een systeem van virtuele munten, genaamd ‘TikTok Coins’. Gebruikers kunnen deze munten kopen met echt geld en vervolgens virtuele cadeaus geven aan hun favoriete contentmakers. Volgens TikTok wordt er echter geen geld direct naar andere gebruikers gestuurd. Het aantal en type cadeaus dat wordt verzonden, helpt TikTok bepalen hoe populair de content is. Dit kan resulteren in beloningen voor de makers in de vorm van ‘diamonds’, een soort virtuele emoji’s.

Deze diamonds kunnen door de makers uiteindelijk worden omgezet in echt geld, zodra ze er genoeg van hebben verzameld. De compliance-expert stelt dat dit systeem, waarin virtuele munten worden omgezet in echt geld, TikTok zou verplichten om zich te registreren als een geldservicebedrijf. Dit zou betekenen dat TikTok zich moet houden aan de regels voor anti-witwaspraktijken en het tegengaan van terrorismefinanciering.

Risico op illegale praktijken

De brief benadrukt dat zonder deze registratie er minder zicht is op de herkomst van het geld dat wordt gebruikt om TikTok Coins te kopen.

Daarnaast wijst de brief erop dat cryptocurrency’s steeds vaker worden gebruikt voor illegale activiteiten, zoals witwassen. Volgens de expert moet TikTok zich registreren en rapporteren aan de juiste autoriteiten om aan de wetgeving te voldoen en illegale activiteiten tegen te gaan.

De expert waarschuwt vooral voor een gebrek aan transparantie bij TikTok. Zo zouden gebruikers met weinig informatie in hun account makkelijker anoniem geld kunnen uitwisselen, wat de kans op illegale activiteiten vergroot. Dit soort beschuldigingen kan leiden tot extra onderzoek naar hoe TikTok omgaat met geldstromen binnen hun platform.

All Dutch and English crypto news!

Pennsylvania, Wisconsin drive surge in crypto interest among swing states

According to a16z’s “State of Crypto” report, crypto interest has surged in three of the top five swing states since 2020.

Adam Back: Bitcoin’s value lies in its founder’s anonymity

In an exclusive interview with Cointelegraph, Back explains why Bitcoin’s value relies on its dual identity as hard money and digital gold.

Unite Partners with EigenDA to Revolutionize Infrastructure for Scaling Web3 Mobile Gaming

Sinagpore, Singapore, October 16th, 2024, Chainwire Unite, the pioneering Layer 3 blockchain solution built on Base, is excited to announce a strategic partnership with Eigen Labs...

Polkadot’s flagship sub0 conference is ground zero for ecosystem’s landmark overhaul

London, UK, October 16th, 2024, Chainwire Polkadot drives forward ecosystem-wide transformation with 24/7 hacking and masterclasses from industry greats. WebZero, a global event and DevRel force is...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo