Japan laat rente ongewijzigd in strijd met inflatie, goed of slecht voor crypto?

De Bank of Japan (BoJ) heeft vanochtend bekend gemaakt dat ze de rente op 0,25% gehouden. Dit besluit kwam kort nadat bekend werd dat de inflatie in augustus met 2,8% was gestegen ten opzichte van een jaar eerder, volgens cijfers van de Japanse overheid.

Banner Default 4 (Last van FOMO?)

Naar verwachting, markt reageert positief

De markt had deze beslissing al verwacht, vooral omdat er zorgen zijn dat stijgende prijzen de koopkracht van consumenten kunnen aantasten. De BoJ wil voorzichtig zijn met verdere renteverhogingen, omdat dit de economie kan afremmen. Ze zijn juist op zoek naar inflatie die wordt gedreven door een stijgende vraag in de markt, en te grote rentestijgingen kunnen dat proces verstoren.

De BoJ had in juli de rente al verhoogd naar 0,25%, wat voor meer schommelingen zorgde op de aandelen- en cryptomarkten. De bank wil nu eerst bekijken wat het effect van die eerdere verhoging is, voordat ze verdere stappen overweegt. Te snelle veranderingen kunnen namelijk voor meer onrust op de markt zorgen.

In tegenstelling tot de Amerikanen

De beslissing van de BoJ komt op een moment dat de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve (Fed), haar rentebeleid aan het verschuiven is. Afgelopen woensdag verlaagde de Fed de rente met 50 basispunten, wat de eerste renteverlaging was sinds het uitbreken van de coronapandemie.

Na dit besluit van de Fed zagen zowel de aandelenmarkten als Bitcoin een flinke opleving. De S&P 500 steeg met 1,7%, een van de beste dagen van het jaar, en brak daarmee het vorige record van juli. Ook de Dow Jones steeg met 1,3% en de Nasdaq zette zelfs een winst van 2,5% neer.

In de afgelopen 24 uur is Bitcoin gestegen tot bijna 63.000 dollar, wat neerkomt op een winst van 6%. Ook de rest van de cryptomarkt deed het goed, met een totale marktkapitalisatie die met 2% is gestegen.

Met de dalende rente in de VS en stabiele rente in Japan, zijn beleggers op zoek naar nieuwe kansen, en de cryptomarkt lijkt daarvan te profiteren.

All Dutch and English crypto news!

Verasity (VRA) is met ruim 11% een van de hardste stijgers van de dag: Wat zit er achter deze snelle groei?

Verasity (VRA), het innovatieve blockchain-platform gericht op de videostreaming- en advertentie-industrieën, heeft vandaag een opvallende stijging van meer dan 11% laten zien. Deze significante groei...

PancakeSwap plans v4 update following $836B trading volume milestone

PancakeSwap announces its v4 update to improve liquidity provision, interoperability, and scalability, aiming to resolve AMM shortcomings.

Bitcoin wallets dormant for 15 years suddenly move BTC

Satoshi era bitcoin wallets dormant since 2009, have just moved 250 BTC to new wallet addresses. The five wallets transfered BTC in batches of 50 coins...

Canadese Centrale Bank stopt met hun CBDC, waarom?

De Bank of Canada, de centrale bank van Canada, heeft besloten om haar plannen voor de invoering van een nationale digitale munt (CBDC) voorlopig op...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo