Litecoin

Wat is Litecoin?

Litecoin behoort tot een van de oudste altcoins. De oprichter van Litecoin is Charlie Lee een ex-medewerker van Google. Doel was om een snellere en ook goedkopere cryptocurrency op de markt te brengen. Het principe is identiek aan bitcoin, namelijk het verhandelen van geld van persoon tot persoon ( peer-to-peer) zonder tussenkomst van een 3de partij zoals een bank

Hoe werkt Litecoin?

Litecoin is nagenoeg identiek aan bitcoin. Je verzendt razendsnel een bepaalde waarde van persoon tot persoon. Deze transacties worden allemaal vastgelegd in de blockchain. In de blockchain worden alle transacties bijgehouden. In heel de wereld zijn dit duizenden computers die allen een logboek hebben met daarin de exacte transacties die zijn gedaan.
Het is hierdoor onmogelijk om het netwerk voor de gek te houden. Alle transacties worden gebundeld en gezamenlijk verwerkt in een blok. Deze worden toegevoegd aan de bestaande keten van blokken ook wel de blockchain genaamd.

Nodes en miners houden dit netwerk in stand. Nodes in de IT wereld zijn bekend als servers, en worden in cryptoland ook wel de boekhouders genoemd. Hun functie is om knooppunten te vormen die een kopie van het betaalnetwerk bijhouden. Ieder knooppunt beschikt over een volledige kopie. Dit wordt ook wel decentraal netwerk genoemd.
Miners zijn computers die transacties bundelen en zij voegen dit toe aan de blockchain. Dit gebeurd met speciaal hiervoor ontwikkelde computers. Voor het minen krijgen de miners een beloning in de vorm van gratis munten van de geminede crypto.

Wat kun je met Litecoin?

Ten eerste kun je met Litecoin betalen zoals je dat bv ook met Bitcoin en andere crypto munten kunt doen. In de praktijk werkt dit ook hetzelfde als Bitcoin. Je verzendt hierbij een waarde van persoon tot persoon zonder tussenkomst van een derde partij zoals een bank. Bitcoin is hier verreweg de grootste in, maar ook Litecoin timmert hiermee aardig aan de weg. Het wereldwijd verzenden van Litecoin heeft grote voordelen. Het gaat razendsnel en daarnaast betaal je gemiddeld slechts 20 cent fee. Dat is fors minder dan bij banken waar je wel 20 tot 30 procent aan fee betaald.

Ook van Litecoin zijn er een beperkt aantal munten in omloop, om precies te zijn 84 miljoen in totaal. Neemt de vraag toe voor het betalen in Litecoin zal dit de prijs opdrijven door de schaarste die er kan ontstaan. Litecoin heeft 4 keer zoveel munten in omloop dan bitcoin. Dit is vooraf zo bepaald.