Dogecoin

Dogecoin

Wat is doge coin en wie zit erachter?

Om dit te kunnen beantwoorden gaan we terug naar het jaar 2013. Toen is Doge Coin namelijk uitgevonden. De oprichter heet Jackson Palmer. Zijn idee achter een cryptomunt creëren was totaal anders dan bijvoorbeeld Natoshi Nakamoto die Bitcoin bedacht. Hier was het idee om echt transacties onderling te kunnen uitvoeren.
 
Als je kijkt waar het ontwerp ligt van Dogecoin moet je naar Litecoin. Dit omdat Dogecoin infeite een Litecoin-fork is.
Alleen de uitvinder veranderende wat eigenschappen en functies. Puur omdat dit bedoeld was als een grap. Het doel van Jackson Palmer was om de cryptocurrencies belachelijk te maken. Zijn gedachte was namelijk dat het allemaal louche was en niet deugde.
 
Wat als grap moest doorgaan nam al snel een vogelvlucht aan. Dit kon de oprichter op voorhand ook niet voorzien.
Palmer zelf is al jaren niet meer betrokken bij Dogecoin. Hij schonk later al zijn Doge aan het goede doel.

Waarom is Dogecoin een meme?

Ook hier was het doel om crypto belachelijk te maken. Palmer heeft Dogecoin gemaakt om deze met een bestaande meme te combineren. Zonder zijn weet heeft hij per ongeluk meer mensen kennis laten maken met cryptocurrencies door memes en tips. Er waren er zoveel in omloop dat Doge als een fooi versturen geen dure aangelegenheid was.
 
Degene die deze fooi kregen waren allang blij dat ze iets cadeau kregen. Maar daarnaast moesten ze ook uitzoeken hoe een wallet werkt en maakte kennis met de blockchain zelf. Fooien werden ook gegeven via sociale media de eerste maanden na de ontwikkeling van de token. Hierdoor werd het snel verspreid en werd het ook een succes.
 
Als je kijkt naar een echte namaak van Dogecoin is dat Shiba Inu. Shiba Inu is een ras honden uit Japan.
Ze hebben een hoog knuffel gehalte. Dit is een reden waarom Doge deze hond heeft gebruikt om snel een herkenningspunt te hebben en dit is succesvol gebleken.
 
Veel beroemdheden zoals Elon Musk en ook rapper Snoop Dogg komen er openlijk voor uit Doge te bezitten.

Is Dogecoin wel van waarde?

Dogecoin maakt vooral in 2021 furore. Met als toppunt een prijs van 0.64 dollar cent in april dit jaar. Voor de beeldvorming begin 2021 was de prijs nog slechts 0.02 cent.  Toch word Dogecoin door de echte kenners als waardeloos gezien. De grootste reden hiervoor is dat er onbeperkt aantal munten van in omloop zijn tov Bitcoin en bijvoorbeeld Litecoin waar wel een maximum aantal tokens zijn vastgesteld.
 
Dogecoin heeft ongeveer 129 miljard munten in omloop tov slechts 21 miljoen Bitcoin tokens. Van die 129 miljard zijn er slechts een paar mensen die heel veel daarvan in handen hebben. Door de Tweets van Elon Musk en het fomo gevoel bij investeerders nam de coin dus een vogelvlucht.
 
Wat als een grap begon is nu uitgegroeid tot een waar internetfenomeen. Het kan nu dus wel degelijk een serieuze investering genoemd worden. In tegenstelling tot andere cryptocurrencies is dit niet door zijn ontwerp gegroeid maar puur door de hype die er op is ontstaan. Het is zeker ook de moeite waard te melden dat het niet risicoloos is om te investeren in Dogecoin. Het brengt ook zeker risico’s met zich mee zowel up als downwaards. Er zit muziek in en heeft ook toekomst. Maar de koers fluctueert hard.