Bitcoin

Bitcoin is de eerste cryptomunt opgericht in 2009 door Satoshi Nakamoto. Deze munt had als functie dat het decentraal moest functioneren. Het pseudoniem achter Satoshi Nakamoto is nog altijd onbekend.

Wat is Bitcoin en hoe werkt het?

  • Wat is Bitcoin?
  • Hoe kom je aan Bitcoin?
  • Bitcoin en het milieu

Wat is Bitcoin?

Door het toenemen van wantrouwen richting banken na de financiële crisis van 2008 stijgt de vraag naar een nieuw digitaal betaalmiddel. Dit zou naast de huidige betaalmiddelen zij aan zij moeten kunnen functioneren.

Het belangrijkste verschil is dat Bitcoin decentraal is opgezet en er dus niemand aan te wijzen is als er iets mis gaat, in tegenstelling tot de traditionele financiële markten. Bitcoin is het antwoord naast goud en zilver als nieuw betaalmiddel. Bitcoin is een vorm van digitale cash geld maar dan rechtstreeks van persoon naar persoon. Ook wel peer-to-peer genoemd.

Hoe kom je aan Bitcoin?

Er zijn verschillende manieren om aan Bitcoin te kopen. Je kunt Bitcoin minen, alhoewel dit tegenwoordig erg duur is. Je moet beschikken over krachtige computers om Bitcoin te kunnen minen. Dit wordt tegenwoordig nog voornamelijk in China gedaan doordat daar de stroom nog goedkoop is. Elke 4 jaar vindt er een halving plaats voor de Bitcoin. Dat wil zeggen dat de rewards die je krijgt voor het minen van Bitcoin wordt gehalveerd. Om dus hetzelfde aantal Bitcoin te minen heb je dan 2 keer zoveel tijd nodig. Het minen wordt daardoor steeds minder interessant. Ook is er een maximaal supply van 21 miljoen Bitcoins. Momenteel zijn er tussen de 18.5 en de 19 miljoen Bitcoins gemined. Rond april 2022 wordt verwacht dat de grens van 19 miljoen Bitcoin wordt bereikt. Pas in het jaar 2140 zal de laatste Bitcoin gemined zijn. De laatste halving vond in mei 2020 plaats en de Bitcoin rewards werden teruggebracht van 12.5 Bitcoin per 10 minuten naar 6.25 bitcoins per elke 10 minuten. Dat wil zeggen dat er nu elke 10 minuten nog maar 6.25 Bitcoin vrij komen. De volgende halving van Bitcoin vindt plaats halverwege het jaar 2024. Vaak begint na de halving van Bitcoin ook de bullrun. Bitcoin is immers weer een stukje schaarser geworden, lastiger om te minen waardoor de rewards dus een stuk minder zijn. Door deze omstandigheden zie je de prijs dan ook vaak stijgen.

Je kunt Bitcoin of een stukje daarvan natuurlijk ook gewoon kopen bij de diverse crypto exchanges. Dat is ook de meest makkelijke manier om aan Bitcoin te geraken. Nadat je een account hebt aangemaakt op een exchange stort je geld via Ideal bv en daarvoor koop je dan Bitcoin.

Nog een andere manier oom aan Bitcoin te komen is je laten uitbetalen in Bitcoin. Domino’s pizza biedt deze mogelijkheid sinds kort aan in Nederland. Medewerkers van het grote pizza keten kunnen ervoor kiezen om hun salaris in Bitcoin te laten uitbetalen.

Bitcoin en het milieu

Steeds meer grote bedrijven maar ook particulieren investeren in Bitcoin omdat zij de positieve kanten in zien van Bitcoin. Zij zien een grote toekomst voor de crypto munt maar er zijn ook sceptici. Een reden daarvan is dat Bitcoin slechts is voor het milieu. Zoals hierboven al aangegeven kost het dus steeds meer rekenkracht om een Bitcoin te minen, en de krachtige computers die daarvoor nodig zijn gebruiken veel stroom. Daarom zijn miners van Bitcoin voornamelijk nog actief in Azië, met name in China. Hier is de stroom in tegenstelling tot bv Europa nog goedkoop. Echter is het aandeel stroom wat groen te noemen is zeer beperkt in landen zoals China. Tesla kondigde om deze reden kortgeleden aan betalingen in Bitcoin op te schorten juist om deze reden. Elon Musk, de oprichter van het elektrische autobedrijf liet in een reactie weten positief te zijn over Bitcoin en andere crypto maar wil betalingen in Bitcoin pas weer mogelijk maken als Bitcoin duurzamer wordt. Wel kijkt het bedrijf al naar alternatieven in crypto die veel milieuvriendelijker zijn.

Direct Bitcoin kopen: