Tweede land dient zich aan om Bitcoin te accepteren als betaalmiddel

In september van het afgelopen jaar werd El Salvador het eerste land ter wereld dat bitcoin omdoopte tot wettig betaalmiddel. Nu lijkt het Polynesische koninkrijk Tonga met een totale populatie van 105.697 mensen het volgende land te worden dat ervoor kiest om bitcoin op die manier te omarmen. Althans, dat is het geval als we de woorden van Lord Fusitu’a, een voormalig parlementslid van Tonga, mogen geloven.

Volgens Lord Fusitu’a liggen de plannen in Tonga klaar om met een nieuwe wet die vrijwel identiek is aan die van El Salvador bitcoin om te dopen tot wettig betaalmiddel in november. Via zijn Twitter deelt Lord Fusitu’a de tijdlijn die als volgt it: in de maanden september/oktober gaat het voorstel naar het parlement om ingestemd te worden. Daarna volgt de koninklijke goedkeuring. Twee tot drie weken na de instemming van de koning volgt de datum van inwerkingtreding, waarna bitcoin officieel wettig betaalmiddel is in het land.

Wetsvoorstel naar model van wet in El Salvador

In 2021 gingen er al langer geruchten dat Tonga weleens het volgende land zou kunnen worden na El Salvador dat bitcoin omdoopt tot wettig betaalmiddel. Nu lijkt dat een realiteit te worden. Volgens Lord Fusitu’a is het wetsvoorstel gebaseerd op het model van El Salvador, dat sinds september 2021 in werking is getreden. De aankondiging van Lord Fusitu’a op Twitter zorgde meteen voor veel vragen.

Onder meer over het geschatte moment van inwerkingtreding van de nieuwe wet in het land. Volgens de politicus kan bitcoin al in november of december van dit jaar wettig betaalmiddel worden in het koninkrijk van Tonga. Waarop Derek Ross concludeerde dat het land nog ongeveer een jaar de tijd geeft om de infrastructuur klaar te zetten om Tonga te verbinden met het Lightning Netwerk.

Interessant aan Tonga is dat het land voor hun inkomen voor 30 procent afhankelijk is van internationale overboekingen. Momenteel verliezen ze van dat inkomen nog een groot deel aan de transactiekosten die grote betaalproviders hanteren om geld naar het land te sturen. Middels het Lightning Netwerk van bitcoin kan dat verleden tijd zijn en dat zou het land veel geld schelen.

Tonga niet groot, maar niet minder belangrijk

Met een totaal van 105.697 mensen gaat het met Tonga niet om een groot land, integendeel zelfs. Het is in de beginfase van de internationale adoptie van bitcoin echter onwaarschijnlijk dat grote landen ervoor kiezen om bitcoin te adopteren als wettig betaalmiddel. Voor de meer welvarende landen is er immers geen reden om hun monopolie op de geldpers op te geven en voor bitcoin te kiezen.

Tonga heeft met de pa’anga ook nog altijd een eigen munt, maar wel een munt die verbonden is aan een mandje van internationale valuta. Waaronder de Australische dollar, de Nieuw-Zeelandse dollar, de Amerikaanse dollar en de Japanse yen.

Door bitcoin te adopteren maakt het land zich los van de grillen van de centrale banken van die landen en kunnen ze profiteren van de absolute schaarste van bitcoin. Een schaarste die zich de afgelopen 13 jaar in ieder geval heeft bewezen als een superieure store of value ten opzichte van alle munten die in het aan de pa’anga gekoppelde mandje zitten.

All Dutch and English crypto news!

Senate Banking Committee chair wants to combine stablecoin bill to boost chance of passage

A bill in the House of Representatives aimed at providing guardrails for stablecoins has not moved forward since July 2023. News Own this piece of crypto history Collect...

‘Bitcoin will reach $1M, no doubt’ — Animoca founder at WebSummit Rio

Yat Siu spoke on the panel "Bitcoin's Revenge: Is Web3 Making a Comeback?" at WebSummit Rio in Brazil. News Own this piece of crypto history Collect this article...

Bitcoin price falls under $62K amid wavering spot BTC ETF demand

Bitcoin price slipped below $62,000 as capital flows into the spot Bitcoin ETFs continue to taper off. Market Update Own this piece of crypto history Collect this article...

Israeli central bank official says CBDC competition with banks is good for economy

Bank of Israel deputy governor Andrew Abir is eager for the digital shekel to shake up commercial banks. News Own this piece of crypto history Collect this article...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo