Hoe vaak gaat bitcoin dood in 2022?

Het blijft voor de mainstream media verleidelijk om bitcoin voor dood te verklaren. In 2021 telden we in de internationale media alleen al maar liefst 45 artikelen waarin over de dood van bitcoin werd gesproken. Dat brengt het totaal op 438 sinds 2010 en betekent dat het jaar 2017 nog altijd de lijstaanvoerder is. In het jaar 2017 werd bitcoin maar liefst 124 maal voor dood verklaard.

We weten allemaal dat bitcoin er, in ieder geval wat de hash rate betreft, beter voorstaat dan ooit. Het netwerk leeft nog altijd en het lijkt erop dat er ieder jaar nog altijd meer mensen geïnteresseerd raken in bitcoin, gezien we het qua koers ook helemaal niet zo slecht doen. Laten we eens wat van de doodverklaringen onder de loep nemen om te kijken of er wat interessante argumentatie tussenzit.

Een reis door de geschiedenis

De eerste keer dat bitcoin in de media voor dood werd verklaard was in The Underground Economist in 2010. Op een koers van 23 dollarcent (ongeveer 20 eurocent) publiceerde dit mediabedrijf een artikel met de titel “Waarom Bitcoin geen valuta kan zijn.” Het probleem van bitcoin volgens deze auteur is dat het ongedekt geld is. In tegenstelling tot fiatgeld wat volgens de schrijver gedekt is door ‘kogels’, ofwel het machtsmonopolie van de overheid. De overheid heeft de macht om de belasting te verhogen om zo kunstmatig de vraag naar dollars te vergroten indien de waarde van de dollar dreigt in te zakken.

Daarnaast heeft de Federal Reserve nog een gereedschapskist met monetaire trucjes die ze kunnen uithalen om de stabiliteit van de dollar te garanderen. Allemaal zaken die onder een bitcoin standaard niet aanwezig zijn en dat maakt bitcoin te kwetsbaar voor hevige inflatie of deflatie en daarmee uiteindelijk de dood van de digitale munt, aldus de auteur. Ondertussen zijn we natuurlijk 11 jaar verder en weten we wel beter.

Hoewel bitcoin nog altijd niet het toonbeeld van stabiliteit is, heeft het bewezen in ieder geval beter in staat te zijn je koopkracht te bewaken dan fiatgeld. Hoe groter de markt voor bitcoin wordt, hoe meer liquiditeit er is en hoe minder volatiel bitcoin in theorie zou moeten worden. Er zijn immers genoeg mensen om je bitcoin van je over te nemen indien je besluit ze vandaag allemaal te willen verkopen. Het interessante aan dit artikel uit 2010 is dat er argumenten instaan die zelfs vandaag de dag nog worden herhaald tegen bitcoin, terwijl de waarde van de munt maar blijft groeien en groeien.

Meer recente doodverklaringen van bitcoin

Van het jaar 2010 spoelen we door naar 2021 en nemen we een aantal doodverklaringen van dit jaar onder de loep. Te beginnen met investeringslegende Hamish Douglass die afgelopen zomer rond het einde van juli op een koers van ongeveer 27.000 euro zijn zorgen over de toekomst van bitcoin uitspraak. “Ik voorspel dat alle vormen van cryptocurrency’s die niet gedekt zijn door centrale banken of harde assets uiteindelijk naar nul gaan. Ik kan je niet vertellen wanneer, maar het is onvermijdelijk dat ze naar nul gaan,” aldus Douglass tegenover The Australian.

De volgende doodverklaring voor bitcoin die we een ereplaatsje geven in dit artikel is een uitspraak van Bill Blain die bitcoin een piramidespel noemt. “Op een dag wil de laatste ‘grotere idioot’ zijn geld terug en dan komen de wetgevers in de problemen omdat ze niet eerder hebben ingegrepen,” zegt Blain. Het grappige is dat Blain wel inziet dat sociale media en het internet ervoor zorgt dat bitcoin zich in een razend tempo over de wereld kan verspreiden. Wat hij duidelijk niet ziet is dat bitcoin ten opzichte van fiatgeld een interessant alternatief kan zijn om jezelf tegen inflatie te beschermen.

De laatste is een uitspraak van Eswar Prasad die komt met het ‘blockchain niet bitcoin’ argument dat we al jaren horen. “Ik denk dat de potentie van gedecentraliseerde financiële toepassingen met blockchain technologie veelbelovend is, maar Bitcoin zelf gaat het waarschijnlijk niet lang meer volhouden,” aldus Prasad met een klassiek argument van mensen die pas net een paar maanden met de technologie bezig zijn. De moraal van het verhaal? Onderschat bitcoin niet, want 438 doodverklaringen verder is het netwerk sterker dan ooit.

The post Hoe vaak gaat bitcoin dood in 2022? appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Bitcoin halving: Why it’s important for BTC scarcity

Bitcoin's most important economic mechanism, the halving, could legitimize Bitcoin as a store of value asset for the digital age, seeking more liquid assets than...

Bitcoin halving 2024: 5 ways it’s different this time

Since the previous halving, the number of crypto users has surged 400%, not including the impact of the spot Bitcoin ETF launch in the United...

Nigeria launches first multilingual large language model in Africa

Communications Minister Dr. Bosun Tijani revealed a collaboration between 21st Century Technologies, and Galaxy Backbone to expedite the progress of artificial intelligence projects crucial to...

Bitcoiners betalen maar liefst 2,4 miljoen dollar voor halving blok

Vannacht vond de Bitcoin halving plaats, op het moment dat blok 840.000 toegevoegd werd, ging de beloning voor miners omlaag. Bitcoiners wilden maar al te...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo