Zwitserse Nationale Bank: ’tot nu toe besloten om bitcoin niet op onze balans te hebben’

Het ‘B’-woord is weer gevallen bij een nationale bank. De Zwitserse Nationale Bank heeft zich namelijk negatief uitgelaten over het kopen en aanhouden van bitcoin als reservevaluta. Dit zei voorzitter Thomas Jordan volgens Reuters op de jaarlijkse vergadering van de centrale bank.

Geen reservevaluta ’tot nu toe’

Ondanks dat ze bitcoin niet graag als reservevaluta zien, heeft de voorzitter geen problemen met het aanschaffen van bitcoin. “Het kopen van bitcoin is geen probleem voor ons, we kunnen dat rechtstreeks doen of kunnen beleggingsproducten kopen die op bitcoin zijn gebaseerd,” zei Jordan volgens Reuters.

“We kunnen de technische en operationele voorwaarden relatief snel regelen, wanneer we ervan overtuigd zijn dat we bitcoin op onze balans moeten hebben. Maar vanuit het huidige perspectief geloven we niet dat bitcoin voldoet aan de eisen van valutareserves, daarom hebben we tot nu toe besloten om bitcoin niet op onze balans te hebben.”

Klimaatactivisten buiten de vergadering

De rest van de vergadering draaide vooral over het klimaat. Volgens Reuters waren er namelijk klimaatactivisten aan het protesteren buiten de vergadering. Zij protesteerden om te eisen dat de Nationale Bank zou investeren in milieuvriendelijke producten.

De Zwitserse Nationale bank staat erom bekend dat ze erg veel investeren in fossiele brandstoffen, maar ze worden wel steeds groener. De investeringen in fossiele brandstofbedrijven zijn – volgens voorzitter Jordan – met 10% teruggebracht tot ongeveer 3% of 4% van de holdings.

“Het heeft voor ons geen zin om al onze aandelen te verkopen, ze zouden gewoon door iemand anders worden gekocht”, gaf de voorzitter als verklaring. “Waar het om gaat is dat de economie zichzelf kan transformeren … om minder CO2-uitstoot te produceren,” zei Jordan.

Bitcoin wordt ook steeds groener

Deze verklaring is natuurlijk er raar, aangezien er ook groene bedrijven (en coins) zijn waar je direct in kan investeren. De Zwitserse Nationale Bank laat zichzelf daarom niet vanuit de meest milieuvriendelijke kant zien.

Met de laatste reden van Jordan zou de bank ook net zo goed bitcoin kunnen kopen. Het delven van de munt – wat milieuvervuilend kan zijn – wordt steeds groener. Hierdoor kan bitcoin misschien wel een functie als valutareserve bekleden in de toekomst. Dit zou een positieve uitkomst kunnen worden voor de activisten en Jordan, maar dat is het in sommige gevallen nog niet.

All Dutch and English crypto news!

Central African Republic president launches crypto initiative following Bitcoin adoption

Faustin-Archange Touadéra, president of the Central African Republic, has announced the government will be backing an initiative centered around developing the country's blockchain infrastructure. In a...

‘Crypto is just like the end of the 90s with the internet bubble,’ says Hodl CEO Maurice Mureau

For Maurice Mureau, CEO of crypto investment fund operator Hodl, there's "not a lot left" to invest in anymore. With soaring inflation, bonds are no...

Final Capitulation — 5 reasons why Bitcoin could bottom at $10,000

Bear markets have historically been challenging to navigate for traders and the conventional set of "reliable" indicators that determine good entry points are unable to...

Crypto exchange FTX is looking into acquiring Robinhood: Report

Cryptocurrency derivatives exchange FTX is reportedly eyeing a takeover of Robinhood Markets, the popular trading app that introduced millions of traders to Bitcoin (BTC), Ether...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo