Zuid-Afrikaanse retail-gigant accepteert Bitcoin in 1.628 winkels door het hele land

De Zuid-Afrikaanse boodschappenboer Pick n Pay accepteert vanaf nu Bitcoin-betalingen via het Lightning Network in 1.628 winkels. Na een testfase van drie maanden is het bedrijf nu klaar om door het hele land Bitcoin te accepteren in zijn winkels. Het enige wat klanten hoeven te doen is het scannen van een QR-code en vervolgens de wisselkoers met de Zuid-Afrikaanse rand accepteren.

Hoe werkt het?

Om met Bitcoin te betalen bij Pick n Pay heb je alleen een Bitcoin Lightning Wallet nodig en de CryptoQR-scanner applicatie van CryptoConvert. Die is vervolgens verbonden met je Lightning-wallet, zodat je meteen betalingen kunt doen. Er zijn nu al enkele Twitteraars die hun ervaringen met de technologie delen. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Zuid-Afrikaanse Doctor Luke die zijn toiletpapier afrekende met Bitcoin.

In het bovenstaande filmpje is te zien hoe de transactie van begin tot eind werkt en Luke binnen enkele seconden met Bitcoin kan afrekenen. In de reacties onder de video geeft Luke aan dat de transactiekosten ook minimaal waren. “Ik zag niet eens een verschil in mijn balans,” aldus Luke over de transactiekosten voor het betalen met Bitcoin via Lightning.

Dit zijn uiteindelijk de stappen die nodig zijn om Bitcoin tot een wereldwijd betaalmiddel te maken. Helemaal leven op een Bitcoin-standaard is voor veel mensen nog ver weg, vanwege de volatiliteit van de digitale munt. Uiteindelijk moet die volatiliteit afnemen als de markt groeit en de liquiditeit toeneemt. Hoe meer geld er in de markt zit, hoe moeilijker het is om de koers flink in beweging te brengen.

Nieuwe wetgeving

Het betalen met Bitcoin in Zuid-Afrika is mogelijk dankzij een recente wetswijziging van de financiële toezichthouder van het land. In oktober wijzigde de toezichthouder de classificatie van cryptocurrency’s, waardoor ze nu vallen onder de noemer ‘financiële producten.’ Die classificatie maakt dat het ook mogelijk is om ze legaal in te zetten als betaalmiddel en dat klonk Pick n Pay als muziek in de oren.

Enkele maanden na de wetswijziging is het de winkelketen immers al gelukt om betalen met Bitcoin te lanceren in al zijn winkels in Zuid-Afrika. In november van het afgelopen jaar deelde Pick n Pay al de eerste plannen om Bitcoin te accepteren in zijn winkels. Het eerste experiment van de winkelketen begon echter al jaren eerder.

In 2017 deed het bedrijf namelijk ook al een poging om Bitcoin te accepteren, maar dat faalde uiteindelijk vanwege de hoge transactiekosten en wachttijden op het netwerk. Dankzij het Lightning Network zijn die beperkingen echter verdwenen en werkt het betalen met Bitcoin net zo eenvoudig als betalingen met overheidsgeld.

Zuid-Afrika en Bitcoin

Stap voor stap profileert Zuid-Afrika zich op deze manier als een land waarin de adoptie van Bitcoin en crypto in bredere zin op een hoog niveau staat. Volgens de Global Crypto Adoption Index van 2022 van Chainalysis staat Zuid-Afrika wereldwijd op plek 30. De keuze van Pick n Pay om Bitcoin-betalingen te accepteren via het Lightning Network zal het land op die ranglijst ook weer een paar stappen in de goede richting doen zetten.

Volgens de populaire index van Chainalysis bezit ongeveer 10 tot 13 procent van de Zuid-Afrikaanse bevolking crypto. De kans is aanwezig dat de adoptie door grote namen als Pick n Pay dat percentage ook een boost geven. Nu is het wachten geblazen op de eerste resultaten van de winkelketen, die we waarschijnlijk in de komende maanden kunnen verwachten.

Hoofdredacteur gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

All Dutch and English crypto news!

OCC’s new Office of Financial Technology has a director and an opening date

The United States Office of the Comptroller of the Currency (OCC) officially announced the establishment of its Office of Financial Technology on March 30. The...

UK government announces ‘robust’ crypto regulation as part of economic crime plan

The government of the United Kingdom has laid out plans to step up regulation of crypto assets in its efforts to respond to economic crime...

Boerse Stuttgart Digital subsidiary receives final approval for crypto custody

Boerse Stuttgart Digital, the digital asset brand of the Boerse Stuttgart exchange group, announced March 30 that its blocknox service has received final licensing from...

Ethereum Classic price: ETC looks primed for sharp 22% decline

Ethereum Classic price is down 2.5% in the past 24 hours. ETC has failed to ride broader market sentiment, currently poised near $20. A breakdown amid increased...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo