Wordt crypto in India hetzelfde belast als loterijen, wedden en gokken?

India probeert al een tijdje een manier te vinden om crypto te belasten. Het Aziatische land wil crypto reguleren, dus moet het in een bestaand hokje worden geplaatst. Welk hokje past daar het beste bij? Als het aan functionarissen ligt, is dat gokken.

Belast met 18%? Waarschijnlijk niet

Eerst wilde het land een 30% belasting op crypto – en dat zelfs zonder het reguleren. Dit kwam ter sprake tijdens het begrotingsgesprek van februari en kreeg veel tegengas. Toen vertelde de Minister van Financiën het volgende: “Regulering gaat door een proces. Ik wacht niet tot er regelgeving komt om mensen die winst maken te belasten. Mag dat?”

Maar nu India begint met regelgeving, kan crypto onder de Goods and Service Tax (GST) worden geplaatst. Dit zegt de Economic Times van India. De GST in India is momenteel 18%. Dit wordt echter alleen geheven op diensten die worden geleverd door crypto exchanges. Dat komt omdat deze worden gecategoriseerd als financiële diensten. Loterijen en andere kansspelen worden anders belast.

Vergelijkbaar met gokken

De functionarissen van de Goods and Service Tax zijn namelijk van mening dat crypto’s vergelijkbaar zijn met bijvoorbeeld loterij, casino’s en paardenrennen. Het resultaat hiervan is dat crypto wellicht met 28% belast kal worden als inkomstenbelasting. Dit zou wat minder zijn dan de oorspronkelijke 30%, maar vooralsnog staat er nog niks nieuws vast.

Daarnaast kan er ook een directe belasting van 1% procent komen voor elke transactie. Dit is in de begroting van 2022-23 besproken en wordt een TDS genoemd (Tax Deducted at Source).

Hoeveel belasting precies?

Crypto wordt vanaf 1 april belast met de voorheen afgesproken 30%. De Economic Times vertelt dat de 1 procent TDS vanaf 1 juli 2022 van kracht gaat, terwijl de winsten zullen worden belast vanaf april. Toch is er nog een hoop onduidelijkheid.

“De besprekingen over de TDS van 0,1 procent of 1 procent, zijn nog in een beginstadium’, vertelde een ambtenaar volgens de Economic Times. “Eerst zal een beslissing over de classificatie moeten worden afgerond en daarna zal het tarief worden besproken.”

Toch is er nog hoop dat crypto hetzelfde belast zal worden als goederen en diensten. “Er is duidelijkheid nodig met betrekking tot de heffing van GST op cryptocurrency’s en of het moet worden geheven over de gehele waarde. We zijn aan het bekijken of cryptocurrency’s kunnen worden geclassificeerd als goederen of diensten.”

All Dutch and English crypto news!

Swiss asset manager Julius Baer eyes crypto and DeFi potential

132-year-old Swiss asset management firm Julius Baer intends to offer exposure to cryptocurrencies and decentralized finance (DeFi) for its high net-worth clients. The firm's CEO Philipp...

Jack Dorsey’s Block hits $1.3B in Q1 profits, $43M in BTC trading revenue

Block, the pro-Bitcoin (BTC) umbrella company that hosts Cash App, Square and Afterpay, continues its growth in 2022. According to its Shareholder letter, in the...

Bitcoin must defend these price levels to avoid ‘much deeper’ fall: Analysis

Bitcoin (BTC) may be attempting to flip $30,000 to support on May 19, but for one group of analysts, attention is focused firmly on a...

BNB Chain offers another lifeline to Terra ecosystem projects

Binance will welcome migration and offer support to projects from the Terra (LUNA) ecosystem following this month's unraveling of the decentralized finance (DeFi) platform and...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo