Wat is er toch aan de hand met de NFT-wereld?

Het jaar 2021 was onmiskenbaar het jaar waarin non-fungible tokens (NFTs) hun definitieve doorbraak beleefden. Nu zijn we twee jaar verder en is het nog maar de vraag in hoeverre de industrie het in zich heeft om nog te herstellen na de hevige winter van 2022. Het volume van de NFT-markt is met 84 procent gedaald en de bodemprijzen van verschillende projecten zijn meer dan gekelderd.

Waar de algemene cryptomarkt het jaar 2023 fantastisch begonnen is, gaat het de NFT-industrie nog niet helemaal voor de wind.

Populaire collecties onderuit

Niet alleen kleine projecten binnen de NFT-wereld, maar ook de grote jongens beginnen ondertussen hun glans te verliezen. De kostbare plaatjes zijn natuurlijk alleen leuk als ze in waarde stijgen. Als ze stevig in waarde dalen is het ineens een stuk minder leuk om een digitaal plaatje van een aap in je portfolio te hebben.

In de bovenstaande tweet deelt HashBastards NFTs in hoeverre sommige van de grootste projecten zijn teruggevallen. De Moonbirds hebben misschien wel de meest pijnlijke daling achter de rug. Voor dat project zijn de bodemprijzen van 32 naar 2 Ethereum gezakt.

Ook Doodles, Invisible Friends en Goblintown.wtf doen het stuk voor stuk dramatisch op dit moment. Daar moet je ook nog bij bedenken dat de Ethereum koers sinds 2021 flink is gedaald. Op zijn piek betaalde je voor Ă©Ă©n Ether bijna 5.000 dollar.

Volumes zakken compleet in

Nog erger dan de daling van de bodemprijzen zijn de handelsvolumes op de meeste collecties. Dat maakt vooral dat het lastig is om de NFTs op de hoogtepunten te verkopen. Waar Goblintown bijvoorbeeld een volume van 37 miljoen dollar had toen het project in mei 2022 lanceerde, viel dat in april 2023 terug naar slechts 257.670 dollar.

Verkoopvolumes NFT-markt. Bron: CryptoSlam

Dat laat zien dat de liquiditeit op dit soort projecten momenteel gigantisch dun is. Weinig liquiditeit betekent dat er gewoon amper kopers te vinden zijn en als verkopers dan van hun NFTs afwillen, dan moeten de prijzen flink omlaag.

Precies dat zagen we de afgelopen periode gebeuren. Wat de NFT-wereld nu nodig heeft is een heropleving van de interesse in deze bijzondere vorm van tokens. Vooralsnog blijft die interesse uit.

Mogelijk heeft dat iets te maken met de rentecampagne van de Federal Reserve, die in ~14 maanden de rente verhoogden van praktisch nul naar de huidige range van 5,00 – 5,25 procent. Geld is niet zo goedkoop meer als in 2021 en dat zien we aan de koersen van dit soort projecten.

All Dutch and English crypto news!

Je bent nog op tijd, want dit is wanneer Bitcoin echt gaat knallen

Het universum kent veel onbeantwoorde vragen: waar komt het leven vandaan? Waar speelt Xavi Simmons volgend jaar? Ben ik nog op tijd om Bitcoin te...

Is Biden’s controversial Bitcoin mining tax dead or set to rise from the ashes?

Bitcoin (BTC) miners in the United States can breathe a sigh of relief after a proposed tax on crypto mining did not make it into...

Crypto analyse: Bitcoin maakt eerste rode candle van het jaar en vervolgt weg naar beneden

Drie dagen geleden is de maandelijkse candle van Bitcoin gesloten. In deze analyse werpen we een blik op het effect van deze candle op het...

Weekendcolumn: Hoe overtuig je de massa van Bitcoin?

Wat is de beste manier om de massa te overtuigen? Om duidelijk te maken wat voor een impact Bitcoin zal gaan maken! Deze vraag houdt...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo