Wat is er met SafeMoon gebeurd en waarom zakt de prijs zo hard?

SafeMoon was een van de meme-sensaties van dit voorjaar. De Binance Smart Chain munt kwam ogenschijnlijk uit het niets en de marketcap schoot in mei zelfs naar 4,96 miljard euro. Maar tot voor kort had de hele cryptomarkt te maken met een daling en SafeMoon was hier niet immuun voor. Andere munten zijn inmiddels weer hersteld, maar Safemoon blijft achter. Hoe kan dat?

Van plek 99 naar 214

Volgens CoinGecko is de prijs van SafeMoon deze week weer met 41,7% gedaald. Op dit moment is de munt 0,000001313 euro waard. Hierdoor is de totale marketcap nog maar 768 miljoen euro. Op CoinGecko staat de munt nog net in de top 100, op plek 99. Maar op andere sites is de munt nog verder weggezakt, CoinMarketCap plaatst SafeMoon op plek 214.

Bron: Coinmarketcap

Markt gaat andere kant op

De aanhoudende daling van SafeMoon staat in schril contrast met de rest van de markt. Een snelle blik op de huidige top 10 van CoinGecko laat zien dat de afgelopen zeven dagen veel coins zijn gestegen. Cardano is met 31% gestegen, XRP met 32,2%, Solana zelfs met 70% en Polkadot met 17,5%. Het overgrote deel van de munten heeft de afgelopen 7 dagen een stijging in de dubbele cijfers gezien.

Andere memecoins stijgen

SafeMoon is een zogenaamde memecoin, een grappig muntje waar de community goed op gaat. Maar het is geen breed gedragen ontwikkeling, andere memecoins laten namelijk wel stijgingen zien. Dogecoin is deze week zelfs weer met 17,1% toegenomen. Zelfs Shiba Inu, een op Ethereum gebaseerde rivaal van Dogecoin, heeft deze week een prijsstijging van 8,2% gezien. De prijs van SafeMoon blijft echter dalen en is nu bijna 87% lager dan de piek in mei.

Stel dat deze neerwaartse spiraal zich voortzet, dan zou SafeMoon zeker niet de eerste munt zijn die snel op de voorgrond treedt en vervolgens alle relevantie verliest. De afgelopen decennia zijn talloze slappe aftreksels van Ethereum en Bitcoin de revue gepasseerd. Grote beloftes, veel hype, een korte pump om vervolgens in de vergetelheid te geraken. Maar SafeMoon verschilt wel van al die andere coins van weleer, namelijk de manier waarop het investeerders stimuleert om het token op lange termijn vast te houden.

Zijn passieve beloningen een Ponzi?

SafeMoon-gebruikers verdienen passieve beloningen door simpelweg de token vast te houden, zonder dat ze actief coins binnen het netwerk hoeven te staken (vastzetten). SafeMoon heft 10% belasting op alle transacties en verdeelt vervolgens een deel van die vergoeding over alle tokenhouders als zogenaamde ‘reflections.’ Het is een manier om geleidelijk het bezit van gebruikers op te bouwen. Dat klinkt heel mooi, maar de belasting op het verkopen en gebruiken van het token, naast met het handmatig verwijderen van tokens uit omloop, heeft velen er toe gezet om SafeMoon een Ponzi te noemen.

Jasper Lawler, hoofd onderzoek van de London Capital Group: ‘Het handmatig uit de roulatie halen, naast het bedrijf dat een vrij groot belang in de munten heeft, spreekt mij gewoon van een manipulatierisico. Als er een mechanisme is om het verkopen tegen te gaan, is dat een beetje een waarschuwingssignaal.’

Whales dumpen

Het is een cryptocurrency die is gebouwd om langer vast te houden, maar nu de prijs daalt en beweegt tegen het grootste deel van het momentum van de bredere markt, lijken de houders van SafeMoon te verkopen. Het dagelijkse handelsvolume voor SafeMoon was de afgelopen 24 uur 6,9 miljoen euro, wat een daling van 70% betekent ten opzichte van de 24 uur daarvoor.

De SafeMoon-subreddit staat vol met berichten over whales die hun bezit dumpen, gebaseerd op openbare blockchain-data. Maar ondanks dat alles is het algemene sentiment op Reddit grotendeels positief. Alle anderen krijgen tenslotte een klein deel van die grote verkooptransacties, zelfs als de waarde van die tokens afneemt.

SafeMoon kende een komeetachtige rit omhoog, maar het is te hopen voor iedereen die nu onder water staat, dat de munt weer in populariteit weet te stijgen.

The post Wat is er met SafeMoon gebeurd en waarom zakt de prijs zo hard? appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

UK gov’t introduces bill to clarify crypto’s legal status

The proposed legislation would create an additional property category under UK law, identifying digital assets as “things.”

VanEck, StoneX analysts peg Ether price upside at $12K to $22K

The Ethereum network could generate $66 billion in free cash flow from transaction fees by 2030, VanEck estimates.

Artificial Superintelligence Alliance proposes merger with CUDOS

Artificial Superintelligence Alliance revealed a proposal for a merger with CUDOS. The native token of CUDOS, an AI compute platform, will convert to FET if proposal...

Caroline Ellison asks for time served, citing cooperation with US gov’t

The elusive former CEO of Alameda Research will return to court on Sept. 24 for sentencing after pleading guilty to fraud and money laundering in...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo