Waarom willen Verenigde Arabische Emiraten vrijhandelszone voor crypto?

Hoe haal je zo veel mogelijk cryptobedrijven naar je land? Door zo min mogelijk wrijving te hebben. Ras Al Khaimah, een van de zeven Emiraten van het Verenigde Arabische Emiraten lanceert een vrije zone voor crypto-ondernemingen.

Dit is onderdeel van een grotere strategie, namelijk om van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) een grote speler te maken in het digitale landschap. Het initiatief zou ’s werelds eerste vrije zone zijn voor digitale en virtuele activabedrijven, en werd aangekondigd op Blockchain Life 2023 in Dubai.

Wat zijn vrijhandelszones?

Vrijhandelszones in de VAE zijn aangewezen gebieden waar bedrijven zonder beperkingen kunnen opereren. Denk aan de mogelijkheid tot 100% buitenlands eigendom, geen vennootschapsbelasting, geen inkomstenbelasting en geen douanerechten. Het biedt ook gestroomlijnde procedures voor het opzetten van een bedrijf, inclusief vereenvoudigde licentie- en registratieprocessen.

De vrijhandelszone in Ras Al Khaimah zal RAK Digital Assets Oasis (RAK DAO) worden genoemd. Ze omschrijven het als ‘een speciaal gebouwde, innovatiebevorderende vrije zone voor niet-gereguleerde activiteiten in de sector van virtuele activa.’

Voor bedrijven van de toekomst

In een reactie op de nieuwe vrije zone zei sheik Mohammed bin Humaid bin Abdullah Al Qasimi, voorzitter van RAK ICC en voorzitter van RAK Digital Assets Oasis:

‘We zijn er trots op dat we de positie van de VAE als primaire bestemming voor innovatie kunnen versterken met de lancering van RAK Digital Activa Oase. We bouwen aan de vrije zone van de toekomst voor de bedrijven van de toekomst.’

De sheik gaat verder:

‘Als ’s werelds eerste vrije zone die uitsluitend is gewijd aan digitale en virtuele activabedrijven, kijken we ernaar uit om de ambities van ondernemers van over de hele wereld te ondersteunen met onze vooruitstrevende, ondersteunende en snel aanpasbare aanpak en onze omgeving die innovatie mogelijk maakt.’

Gaan crypto-bedrijven verhuizen?

Met de legalisatie van de cryptosector en in feite alles wat daar mee te maken heeft, zet Ras Al Khaimah de poorten wagenwijd open voor cryptobedrijven die op zoek zijn naar een nieuw thuis.

Dat kan voor verscheidene bedrijven heel aantrekkelijk zijn, omdat het in sommige landen lastig kan zijn om als cryptobedrijf überhaupt een bankrekening te openen. En als je dan een bankrekening geopend krijgt, dan kan je rekenen op constante monitoring.

Dubai loopt voor

We schreven in het begin van dit artikel al dat de nieuwe zone onderdeel is van een grotere strategie. De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) willen zich positioneren als een aantrekkelijke hub voor cryptobedrijven. Dat lukt deels, op dit moment bevinden vrijwel alle crypto-ondernemers in die regio zich in Dubai.

Dat komt onder andere door de oprichting van het Dubai Multi Commodities Centre Crypto Centre (en omdat Dubai gewoon een toffe stad is). Het DMCC Crypto Center heeft een belangrijke rol gespeeld bij het creëren van een gunstig ecosysteem voor cryptobedrijven om in de VAE te opereren.

Daarnaast was er 2 jaar geleden sprake van dat Dubai ook een vrijhandelszone voor cryptobedrijven wilde starten. Het idee was om in het gebied internationale investeringen en ondernemers zoveel mogelijk de vrijheid te geven om te innoveren, net als wat nu in Ras Al Khaimah zal plaatsvinden.

Verder heeft de overheid verschillende initiatieven gelanceerd om de ontwikkeling van blockchaintechnologie te ondersteunen.

Zo heeft de Dubai Blockchain Strategy als doel om van Dubai tegen een door blockchain aangedreven stad te maken. Dubai moet stevig verankerd worden in de metaverse.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

All Dutch and English crypto news!

Paris Blockchain Week 2023: Second day of the summit kicks off

Paris Blockchain Week (PBW) kicked off its fourth year as one of the world's largest conferences tackling all things blockchain, crypto and Web3. The event...

Aussie crypto exchange hints interest in Hong Kong base, but it’ll depend

Australia-based crypto exchange Independent Reserve is looking at opportunities to set up shop in Hong Kong, as the city continues efforts to become a cryptocurrency...

Coinbase CEO on its Wells Notice: SEC is like soccer referees in a game of pickleball

Brian Armstrong, the CEO and co-founder of crypto exchange Coinbase has compared the Securities and Exchange Commission (SEC) to "soccer refs" in a game of...

CFTC’s tech committee gathered in DC to talk DeFi, here’s what was discussed

The United States commodities regulator has gotten a crash course on decentralized finance (DeFi) today, with crypto executives briefing the regulator on key issues affecting...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo