Waarom vandaag een belangrijke dag is voor Bitcoin, 2 miljard aan verlopen contracten

Vandaag verlopen voor meer dan 2 miljard dollar aan optie-contracten op bitcoin. Veel van deze opties gokten dat bitcoin vandaag een waarde zou hebben van 60 duizend dollar (57 duizend euro). Veel te optimistisch dus.

Deze opties kunnen de bitcoin koers een flinke klap geven, maar gek genoeg is in aanloop naar het verlopen van deze contracten de koers juist gestegen.

Bitcoin stijgt tot 21.000 dollar

De afgelopen 24 uur is de bitcoin koers met 4% gestegen. Hierdoor danst de waarde om en nabij de 21 duizend dollar (20 duizend euro). Doordat elke laatste vrijdag van de maand (vandaag dus) veel opties verlopen, is de vraag of deze prijs stand kan houden.

Ongeveer 103.000 contracten op bitcoin, met een nominale waarde van 2,1 miljard dollar lopen vandaag af.

Wat is een bitcoin optiecontract eigenlijk?

Je hebt het waarschijnlijk al vaker voorbij zien komen, maar wat is een bitcoin optiecontract nu eigenlijk? De koper van een bitcoin optiecontract koopt het recht, waarmee je dus niet de verplichting hebt, om bitcoin te kopen (call-optie) of te verkopen (put-optie) tegen een vooraf bepaalde koers.

Indien je een call-optie afsluit zet je in op een koersstijging en bij een put-optie is het tegenovergestelde het geval. Heb jij bijvoorbeeld het gevoel dat bitcoin weleens flink kan gaan knallen de komende periode, maar heb je pas over een paar weken het geld om bitcoin te kopen? Dan kan een call-optie een slimme zet zijn. Je kunt dan vastleggen dat je over een paar weken bitcoin kunt kopen tegen de koers van vandaag.

Als de koers over 4 weken op 60.000 dollar per bitcoin is, dan kun jij gewoon nog bitcoin kopen tegen de koerswaarde van vandaag. Uiteraard betaal je wel een premie om dat contract af te kunnen sluiten. Het verschil tussen de koers over 4 weken en de koers van vandaag, minus de premie is de winst die je op het optiecontract maakt. Elke laatste vrijdag van de maand, zoals vandaag, worden er dus voor miljoenen van dit soort contracten uitgevoerd.

500 dollar verwijderd van maximale pijn

De maximale pijnprijs voor bitcoin is 20.500 dollar, waarbij de meeste handelaren veel te bullish waren en gokten op prijzen boven 60.000 dollar. Met maximale pijnprijs wordt de prijs bedoeld waartegen het grootste aantal optiehouders financieel verlies lijdt. Op dit moment is de koers dus ongeveer 21 duizend dollar, 500 dollar meer dan de maximale pijnprijs, dus het wordt een spannende dag vandaag.

De Put to Call-ratio is 0,57, met calls van 66.013 en puts van 37.495.

Bron: Deribit

Mogelijke daling tot 17.000 dollar

Als we naar de technische analyse kijken, dan heeft bitcoin weerstand gevonden op het niveau van 21.500 dollar, elke keer als de koers hier uit probeerde te breken, dan lukte dat niet. De huidige waarde is dus letterlijk make or brake vandaag.

Op het moment van schrijven is de koers 21.000 dollar, en als deze niet met 500 dollar weet te stijgen, maar daalt tot onder de maximale pijnprijs, dan kan de koers hard dalen. Volgens verschillende analisten kunnen de aflopende contracten ervoor zorgen dat bitcoin onder de 17 duizend dollar duikt.

All Dutch and English crypto news!

How can DAOs involve fans in filmmaking? Expert answers

As more people begin to integrate Web3 technologies into entertainment and production, the use case for decentralized autonomous organizations (DAOs) in filmmaking has been highlighted...

Bitcoin analyse: is koersdoel van 18.900 dollar haalbaar?

Het patroon op de grafiek waar ik in de analyse van afgelopen dinsdag over schreef lijkt uit te spelen zoals verwacht. Ik heb het dan...

Ripple CTO lashes back at Vitalik Buterin for his dig at XRP

In a discussion that started around two Ontario crypto exchanges' recent 30,000-Canadian-dollar limit on altcoins purchases - which excluded Ether (ETH), Litecoin (LTC) and Bitcoin Cash...

South African Reserve Bank encourages friendly behavior with crypto

The Prudential Authority of the Reserve Bank of South Africa sent out guidelines in effort to prevent illicit activities to its subsidiaries, which included encouragement...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo