Waarom rechtszaak Ripple van belang is voor de hele cryptosector

In december 2020 heeft de Securities and Exchange Commission (SEC) onder leiding van Jay Clayton juridische stappen ondernomen tegen Ripple Labs wegens vermeende verkoop van niet-geregistreerde effecten. In het Engels zijn dit security’s, dus nogal wiedes dat de SEC hier iets van moet vinden.

Koers XRP daalt

De zaak begon een kettingreactie die een crash veroorzaakte in de koers van XRP, de token waar de rechtszaak om draait. Dit kwam ook doordat veel voornamelijk Amerikaanse beurzen de handel in XRP stopzette.

Sentiment is veranderd

In het begin had de markt dus de indruk dat de zaak in het voordeel zou zijn van de toezichthouder, maar dat eerste sentiment lijkt naarmate de tijd verstrijkt achterhaald. Ripple laat zich niet zo maar omverblazen door de SEC en maakt het de toezichthouder zelfs moeilijk.

De CEO van Coinbase Brian Armstrong volgt de zaak op de voet. Via Twitter zegt hij dat het beter lijkt te gaan dan verwacht.

Daarnaast gaf hij commentaar op de onverwachte gevolgen waarmee de SEC wordt geconfronteerd vanwege de druk die wordt uitgeoefend door degenen die zijn betrokken bij Ripple en XRP:

‘De Ripple-zaak lijkt beter te gaan dan verwacht. Ondertussen realiseert de SEC zich dat het aanvallen van crypto politiek onpopulair is (omdat het consumenten schaadt).’

Exchanges delisten XRP

We schreven net al even dat vooral investeerders van XRP veel klappen moeten opvangen. Tot op de dag van vandaag zijn er exchanges die de munt niet meer willen of kunnen aanbieden. CoinSmart is de volgende die de handel in XRP staakt.

Jurist John Deaton volgt de rechtszaak en alles daar omheen op de voet. Hij zegt dat veel exchanges XRP zullen schrappen omdat ze bang zijn voor vergelding door de Amerikaanse SEC.

Deaton is belangrijk in de Ripple versus SEC-zaak, aangezien hij met succes een aanvraag indiende om de XRP-houders en hun belangen voor de rechtbank te vertegenwoordigen. Daarnaast tweet Deaton over de inconsistenties van de toezichthouder tijdens het proces.

Veranderingen bij SEC

De rechtszaak stamt dus uit december 2020, tijdens de nadagen van de regering Trump. In de aanklacht wordt beweerd dat het bedrijf, CEO Brad Garlinghouse en mede-oprichter Chris Larsen, een niet-geregistreerd, doorlopend aanbod van digitale activa-effecten hadden uitgevoerd met de verkoop van XRP.

Jay Clayton was toen nog de voorzitter van de SEC en hij gaf groen licht voor deze rechtszaak. Velen dachten dat zijn opvolger Gary Gensler (huidige voorzitter SEC) de zaak snel zou oplossen, maar daar is nog niets van terecht gekomen.

Van belang voor hele sector

Overigens is het resultaat ook van belang voor de crypto-industrie als geheel. Mensen zoals Armstrong lijken de mogelijke gevaren te begrijpen die het kan opleveren voor Amerikaanse cryptobedrijven.

De huidige SEC-voorzitter wil meer macht om de cryptosector te reguleren. Als Ripple de zaak wint of erin slaagt om met de toezichthouder te onderhandelen, kunnen andere bedrijven, cryptoprojecten en hun gemeenschappen een vergelijkbaar resultaat verwachten.

Maar andersom, stel dat de SEC wint, dan zou de regelgever de gronden kunnen hebben om elke crypto die zij als een security beschouwen, hard aan te pakken.

The post Waarom rechtszaak Ripple van belang is voor de hele cryptosector appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Price analysis 9/27: BTC, ETH, BNB, XRP, ADA, DOGE, SOL, TON, DOT, MATIC

Bitcoin (BTC) managed to stay above the $26,000 level even as the S&P 500 tumbled to a three-month low and the US dollar index (DXY)...

Xsolla Announces Acquisition of AcceleratXR, A Multi-Player Platform For Games

Sherman Oaks, United States, September 27th, 2023, Chainwire Xsolla, a global video game commerce company, announces its strategic acquisition of AcceleratXR, a provider of in-game server...

Crypto recap 27 september: ETF-aanvragen opnieuw uitgesteld en groot Bitcoin-nieuws uit China.

Iedere dag bespreekt Axel in zijn video de laatste ontwikkelingen in de crypto markt. Dit doet hij met de onderbouwing van nieuwsberichten en technische analyses....

Sam Bankman-Fried will likely appear in a suit and tie at trial

A federal judge has granted a motion from the legal team for Sam Bankman-Fried (SBF) allowing the former FTX CEO to wear business attire during...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo