Verenigd Koninkrijk gaat stablecoins reguleren als betaalmiddel

Zal het binnenkort mogelijk zijn om met USDT of USDC net als ponden te gebruiken? In het Verenigd Koninkrijk ligt een wetsvoorstel klaar dat stablecoins wil reguleren als betaalmiddel. Het doel hiervan is om de opkomende technologie te matchen met bestaande regels voor financiële diensten.

Stablecoins reguleren

Het Britse ministerie van Financiën vertelde dat ze bepaalde soorten stablecoins willen reguleren. Het wetsvoorstel – waarmee het ministerie probeert om stablecoins als betaalmiddel te zien – moet ervoor zorgen dat de huidige wetgeving geleidelijk aan wordt afgeschaft.

Het huidige wetgevend kader stamt namelijk nog uit de EU, en het VK wil hier met dit wetsvoorstel afstand van doen. Als dit voorstel er doorheen komt, kan het Verenigd Koninkrijk een voorsprong krijgen in de ontwikkeling van een gereguleerd crypto- en stablecoinsysteem.

MiCa

In de EU kennen we een soortgelijk voorstel; MiCA. Dit staat voor Markets in Crypto Assets en is een set regels en richtlijnen voor EU-lidstaten. Zowel de MiCA als het meest recente wetsvoorstel van het VK zijn niet bedoeld om crypto helemaal te adopteren, maar is meer bedoeld als bescherming voor de financiële stabiliteit.

Stablecoins kunnen namelijk een bedreiging vormen voor deze financiële stabiliteit. Sinds de instorting van TerraUSD hebben stablecoins niet meer de positieve naam die zij voorheen droegen. “Vandaag is een mijlpaaldag voor financiële diensten in het VK,” zei Nadhim Zahawi, kanselier van de Britse Treasury, in de verklaring.

Sandboxes

Er zullen in het VK ook zogenaamde ‘Sandboxes’ worden opgericht voor deze regulatie. Voor degenen die Sandbox alleen maar kennen door de crypto; dit staat voor een afgesloten virtuele ruimte waarin programma’s kunnen werken zonder andere processen te verstoren. Een soort veilige plek om processen zo veilig mogelijk te laten verlopen.

De Sandbox en het regulerend kader moeten zorgen dat nieuwe technologieën veilig getest kunnen worden in een omgeving die het huidige systeem niet in de weg zit. Dit wordt dan ook waarschijnlijk buiten het publiek gehouden.

All Dutch and English crypto news!

Options data shows Bitcoin’s short-term uptrend is at risk if BTC falls below $23K

Bitcoin (BTC) briefly broke above $25,000 on Aug. 15, but the excitement lasted less than an hour and was followed by a 5% retrace in...

Back to basics for Decentraland’s MANA as momentum indicator turns bearish

Decentraland boomed in 2021, but this year has been relatively quiet The native token MANA is sliding after remaining robust The bear weakness is widespread after a...

CME Group plans to launch options on ETH futures prior to the Merge

Major derivatives marketplace Chicago Mercantile Exchange Group intends to launch options trading for its Ether futures products. In a Thursday announcement, the CME Group said that...

Blockchain venture capital funding down over 43% in July: Report

Typically a lagging indicator of the sector's health, the explosion of venture funding in the blockchain sector in 2021 and the first half of 2022...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo