Vandaag lanceert Australië drie crypto ETF’s (BTC en ETH)

Het is eindelijk zover; de lancering van crypto ETF’s in Australië. Dit zijn beleggingsproducten waardoor je in bitcoin of een andere crypto kan beleggen, zonder de daadwerkelijke activa te bezitten. Dit biedt de kans voor institutionele investeerders om ook blootstelling aan crypto te krijgen.

Ze komen er toch

De lancering van deze ETF’s zou al eerder plaatsvinden, maar deze werden uitgesteld. De originele lancering van de drie crypto ETF’s was gepland op dinsdag 26 april, maar deze werden uitgesteld, met “standaardcontroles” als de belangrijkste reden voor het uitstel.

Vandaag is het dan eindelijk zo ver; er staan deze drie ETF’s op de planning. Het gaat hierbij om twee Bitcoin ETF’s en één Ethereum ETF:

  • 21Shares lanceert een spot bitcoin ETF en een spot ethereum ETF
  • Cosmos Asset Management lanceert een bitcoin futures ETF

Heeft het invloed op de koers?

Hopelijk heeft dit een positief effect op de markt, maar daar kunnen we niet van uitgaan. Helaas heeft Australië niet meer dan anderhalf keer de inwoners van Nederland.

Het effect – als het al komt – zou zeer minimaal zijn. Het zou bijna verbazen als deze ETF’s voor een grote stijging zullen zorgen, ondanks dat het nieuws wel erg positief is voor bitcoin (en ethereum) adoptie.

Waarom deze ETF’s beter zijn dan die uit de VS

Het mooiste aan deze ETF’s, is dat ze daadwerkelijk bitcoin en ethereum in bezit moeten hebben als onderpand. Dit is wel anders dan de ETF’s die in Amerika gebruikt worden. Daarbij hebben de fondsen futures contracten van bitcoin als onderpand.

Dit betekent dus dat er geen bitcoin wordt gekocht om deze ETF’s tot stand te brengen. Dit is niet erg gunstig voor de koers, aangezien het aanbod van bitcoin hierdoor niet minder wordt. Het heeft dan – buiten de hype om – geen directe invloed op de koers van bitcoin.

De ETF’s van Australië pakken dit dus wel op de juiste manier aan. Zij kopen ethereum en bitcoin van de markt. Hierdoor wordt het aanbod kleiner, wat wel directe invloed heeft op de koers – ondanks het kleine inwoneraantal van de ‘land down under’.

All Dutch and English crypto news!

European families see crypto as a tool to increase savings: Survey

While there are risks associated with crypto investing, some see it as a way to boost their family savings, a recent study commissioned by crypto...

UST aftermath: Is there any future for algorithmic stablecoins?

TerraUSD (UST) is an algorithmic stablecoin that is pegged at $1.00. But, on the evening of May 19, it was trading for $0.083. This isn't supposed...

WEF 2022: Blockchain and digitization to take center stage at Davos

The annual meeting of the World Economic Forum (WEF) is scheduled to take place from May 22-26,  marking the first in-person WEF global leadership event...

G7 landen roepen om haast voor wetgeving crypto-assets

De Groep van Zeven (G7), bestaande uit Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten, wil haast bij de regulering crypto-assets....

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo