Vandaag begint Cardano aan belangrijke upgrade Vasil, toch daalt ADA

Vandaag begint een periode van 5 dagen waarin Vasil wordt uitgevoerd op Cardano. Deze upgrade maakt de blockchain schaalbaar en voert enkele andere verbeteringen door.

Het eerste deel van de upgrade vindt vandaag plaats, en het tweede deel over 5 dagen, op 27 september. Het is niet bekend hoe laat Vasil begint vandaag.

Cardano is er klaar voor

Charles Hoskinson is de oprichter van de Cardano Foundation en Input Output Hong Kong. Laatstgenoemde is het ontwikkelteam van Cardano. Hoskinson heeft alle vertrouwen in een goede afloop.

Tijdens een livestream deze week zei hij:

‘We verwachten niet dat er problemen zullen zijn, maar er is nu geen weg meer terug. Geen enkele hoeveelheid testen of wat dan ook kan ons redden omdat de raket in de lucht is. Het explodeert in de lucht of bereikt een ster, en het is duidelijk dat Cardano een ster zal bereiken.’

Sneller en geavanceerder

Vasil verbetert verschillende aspecten van de blockchain van Cardano. Volgens een blogpost van Input Output Hong Kong (IOHK), zorgt Vasil ervoor dat applicaties die op Cardano zijn gebouwd “sneller en geavanceerder” worden, waardoor de blockchain gemakkelijker kan worden gebouwd en de gebruikerservaring wordt verbeterd.

De upgrade zal ook de schaalmogelijkheden van het netwerk verbeteren en de transactiekosten verlagen.

Cardano gebruikt hard fork voor Vasil

IOHK zegt dat Vasil tot nu toe de belangrijkste update van Cardano is. Vasil wordt door middel van een hard fork op Cardano geïmplementeerd. Dit betekent dat de blockchain zich in twee zal splitsen: Een met Vasil en een zonder Vasil. Degene met Vasil is uiteraard de geldende blockchain, en de andere afsplitsing rest niets anders dan een geruisloze dood.

Vasil is anders dan alle vorige upgrades. Zo werd in de zomer van 2020 Shelley uitgevoerd, deze zorgde ervoor dat gebruikers konden staken. In 2021 kwam Mary en deze introduceerde NFT’s en in datzelfde jaar kwam ook Alonzo uit. Alonzo implementeerde de Plutus-programmeertaal om smart contracts te bouwen.

Vasil richt zich niet op een enkele aspect, maar verbetert de basis en brengt Plutus 2 uit.

In eerste instantie stond de hard fork gepland voor 29 juni, maar door wat problemen in de testomgeving is dit verzet naar vandaag.

Cardano is getest en gereed

Input Output liet op 20 september weten dat meer dan 98% van Cardano’s blockchain klaar is voor Vasil. De ontwikkelaars zeiden ook dat gedecentraliseerde applicaties (DApps) op Cardano getest en gereed zijn verklaard.

On-chain-statistieken laten zien dat het ecosysteem klaar is om de hard fork te activeren. Onderstaande grafiek komt van de website van Santiment en laat zien dat de ontwikkelingsactiviteit tussen 19 en 20 september is toegenomen.

Bron: Santiment

Koers ADA daalt

De markt lijkt zich niet zo te bekommeren om de hard fork op Cardano. De koers van ADA is namelijk de afgelopen 24 uur met 2% gedaald. Het is ook geen buy the hype, sell the news-situatie. In aanloop naar vandaag heeft de koers niets noemenswaardig laten zien. En ook nu is er geen grote hype, of dump.

Hoe anders was dat vorig jaar. In aanloop naar respectievelijk Mary en Alonzo zag je de koers hard stijgen, maar toen het eenmaal zo ver was daalde de waarde soms wel met 10%.

All Dutch and English crypto news!

MetaMask adopts custodial features for NFT-hungry institutional investors

Institutional investment is pouring into the crypto world, notably the nonfungible token (NFT) scene. In a reaction to the influx, MetaMask Institutional announced another addition...

Pro sports league Karate Combat to launch DAO for fan, athlete governance

Karate Combat, a prominent full-contact martial arts league, announced the decision to form a decentralized autonomous organization (DAO) to transition its governance to fans and...

Next Bitcoin bull run to be half story, half utility: Mike Novogratz at Token2049

The next Bitcoin (BTC) bull run will have to be much different from historical cryptocurrency rallies in terms of story and utility, Galaxy Digital CEO...

Crypto exchange Bitkub targeted by Thai SEC with wash trading claims

Thailand's largest crypto exchange Bitkub has come under regulatory scrutiny from the country's Securities and Exchange Commission (SEC) over falsifying and creating artificial trading volume...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo