TikTok: 1/3e van video’s over Bitcoin en crypto is misleidend

TikTok is een van de meest populaire socialemediaplatforms onder jonge generaties en heeft een enorm bereik. Menig wc-bezoek en treinreis wordt opgeleukt met de volgende virale video. Maar daar waar mensen zijn, zijn zogenaamde financieel adviseurs.

Ook TikTok heeft helaas te maken met influencers die misleidende informatie delen over investeren in crypto.

Naar schatting worden video’s met populaire crypto-gerelateerde hashtags, zoals crypto, cryptok, cryptoadvice, cryptocurrency, cryptotrading en cryptoinvesting, meer dan 6 miljard keer bekeken.

Misbruik van hashtags op TikTok

TikTok-influencers gebruiken vaak de hashtag ‘#cryptok’ bij het posten van cryptogerelateerde content. Een analyse van meer dan 1.161 van dergelijke TikTok-video’s door dappGambl toonde aan dat meer dan een op de drie video’s op crypto TikToks misleidend was.

Belangrijkste conclusies uit de studie:

  • De hashtag #Cryptok is meer dan 1,6 miljard keer bekeken
  • Minimaal 1 op de 3 video’s op Cryptok is misleidend
  • Slechts 1 op de 10 Cryptok-profielen of -video’s bevat disclaimers
  • 47% van de makers probeert diensten te pushen om geld te verdienen
  • 1 op de 3 misleidende video’s vermeldt Bitcoin

Deze ‘finfluencers’ delen verkeerde informatie op TikTok over crypto-investeringen, waarbij ze vaak onoplettende kijkers proberen te overtuigen om hun (of hun ouders) zuurverdiende geld in slechte cryptoprojecten te steken.

Finfluencers TikTOk verdienen geld aan advies

Van de onderzochte TikTok-makers bleek 47% diensten aan te bieden terwijl ze hier geld aan verdienen. Dit is een trend die voortkomt uit de populariteit van crypto-investeringen, maar zich ook afspeelt op andere platformen, niet alleen op TikTok.

Mainstream-influencers, waaronder Kim Kardashian, Jake Paul en Soulja Boy, werden eerder ook beschuldigd van het promoten van cryptocurrency’s bij hun miljoenen fans zonder de ontvangen betalingen bekend te maken.

Hoewel TikTok-influencers een kleiner bereik hebben, blijft het potentiële financiële risico voor onoplettende investeerders even hoog.

Nauwelijks disclaimers op TikTok

Slechts 1 op de 10 cryptok-accounts of -video’s bevatte een vorm van disclaimer die gebruikers waarschuwde voor het risico van investeringen. Kijkers zien vaak de bijbedoelingen van hun favoriete influencers over het hoofd en vertrouwen hun content uiteindelijk puur op basis van het hoge aantal weergaven of likes.

Zowel nieuwe als doorgewinterde investeerders wordt geadviseerd om uitgebreid onderzoek te doen naar cryptoprojecten voordat investeren. Het is belangrijk om de betrouwbaarheid van de informatie te verifiëren voordat men investeert in cryptocurrency.

Als je nu denkt, het valt wel mee toch? Het Twitteraccount genaamd TikTokInvestors deelt dagelijks de meest belachelijke adviezen van deze zogenaamde influencers.

Mocht je op een laagdrempelige manier TikTok-video’s over crypto willen checken, zonder bijbedoelingen, check dan BLOX op TikTok.

All Dutch and English crypto news!

Atomic Wallet hack losses top $35M, on-chain sleuth reports

At least $35 million worth of crypto assets have been stolen from Atomic Wallet users since June 2, according to an analysis from on-chain sleuth...

Cryptocurrency markets’ low volatility: A curse or an opportunity?

Cryptocurrency markets are well-known for their volatility, where large price swings help investors create or lose fortunes. Yet there are often periods of relative stability...

5 free ChatGPT and generative AI courses

In the realm of technology, becoming proficient in using the most recent generation of generative artificial intelligence (AI) tools has quickly become essential. These tools, like ChatGPT...

Hack bij Atomic Wallet? Volledige crypto portfolio’s verdwenen

Een waarschuwing voor iedereen die gebruik maakt van crypto-wallet Atomic Wallet: er lijkt een hack te zijn. Gebruikers laten weten dat in sommige gevallen al...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo