‘Strijd tussen fiat en crypto is gewonnen door fiat’ (in het rijke Westen)

Agustín Carstens, het hoofd van de Bank for International Settlements (BIS), beweert dat fiatgeld de strijd met crypto heeft gewonnen. Dit stoot natuurlijk tegen het zere been van de crypto-community, die nog geen reden hiervoor ziet. Wat zegt Carstens hier zelf over, en is crypto echt dood?

‘De strijd is gewonnen’

De BIS, letterlijk vertaald ‘Bank voor Internationale betalingen’, heeft zich lange tijd terughoudend opgesteld ten opzichte van Bitcoin en andere crypto. Dat is logisch, want het komt maar zelden voor dat banken aan de haal gaan met crypto. Enkele uitzonderingen daargelaten.

Nu hoeft de BIS nergens meer bang voor de zijn, want de “strijd is gewonnen”, aldus de Carstens. Deze is volgens hem natuurlijk gewonnen door fiatgeld, zoals de euro en de dollar. Hij benadrukte in een interview met Bloomberg dat “technologie niet zorgt voor vertrouwd geld”.

“Alleen de wettelijke, historische infrastructuur achter centrale banken kan geld een grote geloofwaardigheid geven”, zo voegde hij eraan toe. Alleen laat de cryptogemeenschap het hier niet bij zitten. Als je onder de reacties op bovenstaande tweet scrollt, zie je al snel de tegengeluiden.

Veel mensen lachen Carstens uit om zijn uitspraak, maar zo zijn er ook goed onderbouwde tegengeluiden. Veel daarvan richten zich niet op het rijke Westen, maar op landen waarin er eerder een oorlog tussen de inwoners en de banken heerst, in plaats van een oorlog tussen fiat en Bitcoin.

‘Kijk naar Nigeria’

Ray Youssef, CEO van cryptobedrijf Paxful, werd gecontacteerd door Cointelegraph na deze tweet. Hij vertelde dat het “makkelijk is om meegezogen te worden in deze gevechten, maar dat het allemaal een afleiding is zonder Return of Investment (ROI)”. Hiermee doelt hij op het rendement wat behaald wordt uit investeringen. Deze is bij Bitcoin gigantisch hoog over de afgelopen paar jaren.

“We moeten ons richten op de gevechten in het mondiale zuiden en vechten voor elke centimeter en elk persoon”, waarmee hij de problemen in bijvoorbeeld Nigeria aankaart. “Wat er nu in Nigeria gebeurt is van vitaal belang voor ons allemaal.” De centrale bank van dit land had namelijk besloten dat particulieren en bedrijven sinds 6 december nog maar 217 dollar per week uit geldautomaten kunnen halen.

Waarom deed Nigeria dit?

Dit werd besloten om de crypto van de centrale bank van Nigeria (de eNaira) nieuw leven in te blazen. Volgens velen uit de crypto-sfeer een zet om meer controle te krijgen over het uitgavepatroon van zijn inwoners. Veel Nigerianen vluchtten daardoor naar Bitcoin, waardoor de koers van Bitcoin – in eurowaarde – naar 34.300 steeg, terwijl het in Nederland nog 21.200 euro was.

“Wil je de clowns boos maken? Negeer hun [aangewakkerde angst] en richt je volledig op het globale zuiden en wat er gebeurt in de straten van Nigeria”, zo vertelt Youssef die zich al langere tijd inzet voor een betere economie in Nigeria. Zo publiceerde hij vandaag ook nog een opiniestuk over de kromme situatie in dit land.

Of de oorlog tussen Bitcoin en fiat ooit een winnaar zal kennen, is niet duidelijk. Maar het is wel opvallend dat banken vaak eerder denken aan de problemen van de munt in plaats van zijn oplossingen.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe hoofdredacteur met een vlotte pen en een gedegen kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

All Dutch and English crypto news!

Anti-crypto SEC commissioner’s term is up in 41 days — Will she be replaced?

Caroline Crenshaw may continue to serve at the SEC for an additional 18 months after her term ends in June if the White House doesn't...

BONK, POPCAT and Solana memecoins stay green even as Bitcoin price drops

Memecoins in the Solana ecosystem defy the recent bearish downtrend in the crypto market by managing to generate double-digit gains. Market Analysis Own this piece of crypto...

Stripe bringing back crypto payments, this time with a stablecoin

Stripe customers will be able to pay with USDC beginning this summer, president Jack Collison said, after the company canned BTC payments in 2018. News Own this...

Will Dogecoin skyrocket 7 months after the Bitcoin halving again?

The top memecoins are far from previous highs, yet retail investors may view them as fairer opportunities than VC-backed coins with high fully diluted valuations. Markets...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo