Silicon Valley Bank UK verkocht voor 1 Britse Pond, Bitcoin wacht af

Ooit eigenaar van een grote, internationale bank met heel veel problemen willen zijn? Dan heb je net je kans gemist. De Britse tak van Silicon Valley Bank is namelijk voor 1 pond verkocht aan HSBC.

Om preciezer te zijn, HSBC Holdings heeft aangekondigd dat haar dochteronderneming, HSBC U.K. Bank, Silicon Valley Bank U.K. overneemt voor dit kleine bedrag.

1 pond voor een noodlijdende bank

Voor die 1 pond krijgen ze heel veel terug. Silicon Valley Bank U.K. had op vrijdag 10 maart nog leningen uitstaan ter waarde van 5,5 miljard pond en deposito’s ter waarde van ongeveer 6,6 miljard GBP.

De overname is bedoeld om de commerciële bankactiviteiten van HSBC te versterken. Maar belangrijker voor ons cryptonerds, is dat HSBC zo steviger aanwezig is in de start-up scene. Silicon Valley Bank was namelijk gespecialiseerd in innovatieve en snelgroeiende bedrijven, waaronder bedrijven in de blockchain, technologie- en life-science sector in het Verenigd Koninkrijk en internationaal.

Belastingbetaler merkt niets

‘Deposito’s zullen worden beschermd, zonder steun van de belastingbetaler’, aldus minister van Financiën Jeremy Hunt.

De verkoop werd vanochtend aangekondigd en is mogelijk gemaakt door de Britse regering onder zogenaamde resolute bevoegdheden die zijn ontworpen om falende geldschieters te ontbinden zonder het financiële systeem te destabiliseren. Ofwel, een regel om de financiële sector een handje te helpen als ze falen.

Vrijdagavond laat tweette de Bank of England dat SVB U.K. failliet zou gaan, maar dat de geldschieter beperkt aanwezig was in het Verenigd Koninkrijk.

De problemen van Silicon Valley Bank lijken zich nu vooral nog af te spelen in de VS. Amerikaanse regelgevers zeiden zondag dat de depositohouders van Silicon Valley Bank volledig worden gecompenseerd en dat ze vanaf maandag toegang zullen hebben tot hun fondsen, omdat ze willen voorkomen dat de grootste bankfalen sinds 2008 het vertrouwen in het financiële systeem ondermijnt.

Bitcoin staat klaar

Mocht dat vertrouwen volledig wegvallen, dan is er sinds 2009 een vangnet. Bitcoin staat klaar om het vertrouwen van de mensen weer terug te winnen. En het bijzondere is, Bitcoin heeft dat vertrouwen niet eens nodig. Alle data en alle transacties zijn transparant en door iedereen te verifiëren door de blockchain te inspecteren via een blockexplorer.

Niet voor niets dat de onofficiële leus van Bitcoin is: Don’t trust, verify.

All Dutch and English crypto news!

Why is Cardano price up today?

Cardano (ADA) rallied to its best price level in a month as cryptocurrency investors prepared for the Federal Reserve's looming interest rate decision. Fed boosts appetite for...

PBW 2023 explores the current state of the blockchain space

A panel of professionals working in prominent tech companies discussed the current state of the blockchain space at the ongoing Paris Blockchain Week 2023 conference.  Cointelegraph's...

Tim Draper sings a Bitcoin song dedicated to SVB and world governments: PBW 2023

American venture capital investor and entrepreneur Tim Draper took the master stage at Paris Blockchain Week 2023 to give his keynote speech on, "The Decentralization...

Cathie Wood’s ARK sells Coinbase stock for the first time in 2023

Cathie Wood's investment management firm ARK Invest is moving to take profits from its Coinbase shares, selling its first batch of Coinbase stock in 2023. On...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo