Russische roebel op 7-jarig hoogtepunt tegenover de Amerikaanse dollar

Ondanks de oorlog en de sancties vanuit (bijna) de hele wereld, heeft de Russische roebel zich erg sterk gehouden. Zo sterk zelfs, dat het op het hoogste punt staat tegenover de dollar in maar liefst 7 jaar tijd. De oorlog is nog niet voorbij, maar de roebel doet het goed.

Hoe kan dat?

Dat is helaas niet met 100% zekerheid te zeggen, maar er zijn wel factoren die meespelen. Een factor kan zijn dat Rusland goed presteert in samenwerking met buurland China. De handel tussen deze twee landen is nog intensiever geworden sinds februari. Dat moest ook wel, aangezien China een grootmacht is die er niet wakker van lag dat Oekraïne werd binnengevallen.

Bron: Reuters

Deze intensieve samenwerking blijkt een perfect match tijdens de oorlog; vandaag meldde Nu.nl over de gigantische hoeveelheid olie die Rusland vorige maand naar China exporteerde.

Een andere reden waardoor de Roebel zoveel stijgt, kan te maken hebben met de gigantische rentes van de Russische centrale bank. Deze waren ongeveer 13,8%, maar zijn op 10 juni verlaagd naar 9,5%. Dat meldde de centrale bank (Bank of Russia) via een persbericht.

Rentes zijn slechter in Europa en VS

Als je dit vergelijkt met de Europese of Amerikaanse rente, is het niet gek dat mensen roebels willen. De Europese rente is nu 1,65%. Dit is een beetje hetzelfde als de Amerikaanse rente, die op dit moment tussen de 1.5% en 1.75% ligt.

Wellicht dat dit deze koersen verklaart, maar dat is niet met 100% zekerheid te zeggen. Rusland heeft nog steeds sancties vanuit vele uithoeken en er heerst nog steeds oorlog. Op dit moment is de koers van de roebel 176% gestegen sinds maart. Je krijgt nu bijna 0.018 dollar per roebel, terwijl dat in maart 0.0065 dollar was.

Bitcoin tegenover de dollar (1 maand per candle)

Bitcoin maakte all time high

In het begin van de oorlog was het zelfs zo slecht gesteld met de roebel, dat de marktkapitalisatie van bitcoin hoger was. Kort daarna – op 8 maart – maakte bitcoin een all time high tegenover de roebel. In de tussentijd is er veel veranderd, en presteert de Russische munt dus nog beter dan voor de oorlog.

Ethereum deed ook een poging (en kwam aardig dichtbij), maar sinds het inzakken van de cryptomarkt is die mogelijkheid vervlogen. Daarnaast steeg de roebel ook flink in waarde.

De rangorde

Op dit moment zijn bitcoin en de roebel van plaats verwisseld in de rangorde van valuta’s. Begin maart stond bitcoin op nummer 14 van de ‘valuta’-lijst, en de roebel op 25. Dit grote verschil is nog groter geworden; de roebel staat nu op nummer 13, terwijl bitcoin op nummer 26 staat.

Grootste valuta’s ter wereld (nummer 10 tot 30)
Bron: Coinmarketcap

De Amerikaanse dollar staat natuurlijk niet in het lijstje, want die staat op nummer 2 van de wereld. De enige munt die een grotere marktkapitalisatie heeft dan de dollar, is de Chinese renmibi.

All Dutch and English crypto news!

Traders flinch after Ethereum price rejects at $2,000

Ether (ETH) rejected the $2,000 resistance on Aug. 14, but the solid 82.8% gain since the rising wedge formation started on July 13 certainly seems...

BitGo to sue Galaxy Digital for $100M over dropped acquisition

Digital asset custodian BitGo said it planned to seek more than $100 million in damages from Galaxy Digital, alleging the investment firm owed the funds...

Coin Center may challenge US Treasury’s sanctions on Tornado Cash in court

United States-based crypto policy advocacy group Coin Center said it intended to "pursue administrative relief" for individuals affected by Tornado Cash sanctions imposed by the...

Fed to issue long-awaited guidelines for granting master accounts to crypto banks

The United States Federal Reserve Board announced Monday that it had finalized guidelines for factors reserve banks are to consider when reviewing requests for Federal...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo