‘Ripple (XRP) behaalt grote overwinning in rechtszaak’

Ripple heeft naar eigen zeggen een overwinning behaald op de Securities and Exchange Commission (SEC). De reden hiervoor is dat de rechter in de zaak een motie van de SEC weigerde om bepaalde documenten te bekijken. Deze documenten gingen over een toespraak uit 2018. Wat stond daarin?

Een korte recap

Voor wie het weer even vergeten was: de SEC spande in 2020 een rechtszaak aan tegen Ripple wegens ‘de verkoop van niet-geregistreerde effecten’. Deze zaak duurt onderhand al vele maanden, en het begint er steeds slechter uit te zien voor de SEC.

Afgelopen week kwam een onafhankelijke waakhond met bewijs dat deze rechtszaak wellicht voor eigenbelang was van William Hinman, voormalig directeur van de SEC’s Division of Corporate Finance.

Er waren emails opgevraagd die waarschijnlijk bewijzen dat Hinman een belangenconflict had bij deze rechtszaak. Daarbij werd ook vermeld dat de voormalig directeur de prijs beïnvloedde met een toespraak uit 2018.

In deze toespraak zei Hinman dat bitcoin en ethereum geen effecten zijn – terwijl de grond van deze rechtszaak juist is dat XRP een effect zou zijn. De voorzittend rechter, Sarah Netburn, weigerde het verzoek van de SEC om de documenten over deze situatie af te schermen.

Omgekeerde wereld

CoinTelegraph meldde dat de SEC eerst geen bezwaar maakte tegen het feit dat die documenten buiten de bescherming van het deliberative process privilege (DPP) vielen. Het DPP stelt bepaalde documenten in een zaak vrij van openbaarmaking (door de regering), zodat zij het bestaande beleid kan toetsen aan het materiaal van de documenten.

De SEC maakte eerst geen bezwaar, omdat het suggereerde de documenten alleen betrekking had op de persoonlijke opvattingen van Hinman, niet op het SEC-beleid. Maar na het bewijs is de mening van de SEC veranderd. De commissie stelde nu dat de toespraak het beleid van Ripple weerspiegelde in plaats van de persoonlijke opvattingen van Hinman en dat de toespraak moest worden afgeschermd.

‘SEC kan niet eigen standpunt verwerpen’

Rechter Netburn komt, zoals haar naam, met een echte burn. Ze zei dat de SEC zichzelf niet mag tegenspreken de beweringen om te draaien. In haar beslissing schreef ze het volgende:

“De SEC probeert het van twee kanten te bekijken, maar de toespraak was ofwel bedoeld om het beleid van het agentschap te weerspiegelen of het was dat niet. Na volgehouden te hebben dat de toespraak de persoonlijke opvattingen van Hinman weergaf, kan de SEC nu niet haar eigen standpunt verwerpen.”

De rechter van deze zaak weigerde de SEC dus om documenten in te zien. James K. Filan, advocaat van de Ripple-community noemde dit vervolgens een “een zeer grote overwinning voor Ripple”.

All Dutch and English crypto news!

Swiss asset manager Julius Baer eyes crypto and DeFi potential

132-year-old Swiss asset management firm Julius Baer intends to offer exposure to cryptocurrencies and decentralized finance (DeFi) for its high net-worth clients. The firm's CEO Philipp...

Jack Dorsey’s Block hits $1.3B in Q1 profits, $43M in BTC trading revenue

Block, the pro-Bitcoin (BTC) umbrella company that hosts Cash App, Square and Afterpay, continues its growth in 2022. According to its Shareholder letter, in the...

Bitcoin must defend these price levels to avoid ‘much deeper’ fall: Analysis

Bitcoin (BTC) may be attempting to flip $30,000 to support on May 19, but for one group of analysts, attention is focused firmly on a...

BNB Chain offers another lifeline to Terra ecosystem projects

Binance will welcome migration and offer support to projects from the Terra (LUNA) ecosystem following this month's unraveling of the decentralized finance (DeFi) platform and...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo