Rechtszaak met SEC kostte Ripple al 200 miljoen dollar

Het is je vast niet ontgaan dat Ripple al sinds december 2020 in de clinch ligt met de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC). De SEC is van mening dat Ripple op illegale wijze zijn XRP tokens op de markt bracht en aan het grote publiek verkocht. Om die reden spande het een rechtszaak aan tegen het bedrijf, die Ripple volgens CEO Brad Garlinghouse al 200 miljoen dollar kostte.

Dure verdediging

Garlinghouse deelde deze getallen over de verdediging van Ripple in de zaak tegen de SEC tijdens de Dubai Fintech Summit van 8 mei. Hier vertelde hij onder meer dat Amerika qua wet- en regelgeving vastzit in vergelijking met gebieden als de Verenigde Arabische Emiraten, maar ook in vergelijking met de Europese Unie, waar recent de Markets in Crypto-Assets (MiCA) is goedgekeurd.

Dat Ripple 200 miljoen dollar moet betalen om zichzelf te verdedigen tegen de SEC is volgens Garlinghouse een bizarre gedachte. Zeker als je bedenkt dat de totale market cap van Ripple 22,5 miljard dollar bedraagt. Een groot deel van dat kapitaal zou dan richting de rechtszaak moeten.

Verder geeft Garlinghouse aan het vooral jammer te vinden om te zien dat Amerika steeds verder achterop komt qua wet- en regelgeving. Ripple kiest er om die reden voor om uit te breiden naar andere delen van de wereld. Daar worden ze vriendelijker behandeld dan in de Verenigde Staten.

Het is volgens Garlinghouse met name lastig, omdat men in Amerika politiek boven beleid plaatst. Om die reden adviseert hij beginnende ondernemers nu om in ieder geval niet in de Verenigde Staten te starten. Hij is ervan overtuigd dat veel Amerikaanse ondernemers daar precies hetzelfde over denken.

Wanneer eindigt de rechtszaak?

Voor nu is het vooral de vraag wanneer de rechtszaak tussen Ripple en de SEC ten einde komt. Niet alleen het bedrijf zelf, maar ook de miljoenen mensen die investeerden in XRP zitten te wachten op duidelijkheid. Waar men in eerste instantie had gerekend op een gerechtelijke uitspraak gedurende de eerste helft van 2023, gaan er nu ook geruchten dat het weleens 2024 kan worden.

Op dit bericht van Mr. Huber zijn vooralsnog geen serieuze antwoorden binnen gekomen die ons wijzer maken. Wat dat betreft heerst er op dit moment weer een hoop onzekerheid rondom Ripple en de XRP token.

Er lijkt wat de markt betreft in ieder geval wat optimisme te heersen rondom XRP, omdat de token vanaf het begin van 2023 een plus van 28,77 procent mag opschrijven. Daarmee doet het project het minder goed dan de 69,19 procent van Bitcoin, maar mag het zeker trots op zichzelf zijn.

Helemaal als je bedenkt dat die plus van bijna 29 procent werd behaald tegen de achtergrond van de rechtszaak tegen de SEC. Die brengt een hoop onzekerheid met zich mee voor het project.

All Dutch and English crypto news!

MUFG to facilitate Japanese bank-backed stablecoins via Progmat Coin platform

Megabank Mitsubishi UFJ Financial Group (MUFG) has announced that its stablecoin issuance platform "Progmat Coin" will soon be used by Japanese banks to launch Yen-pegged...

Net Bitcoin ATMs record an increase after 4 months of global downtrend

Breaking the year-long trend of declining Bitcoin (BTC) and crypto ATMs across the globe, May recorded a steep increase in net installations with nearly 1,400...

Microsoft pens AI cloud computing deal with former Ethereum miner CoreWeave: CNBC

Microsoft has reportedly signed a deal with former Ethereum miner CoreWeave to use its cloud computing infrastructure to support its Artificial Intelligence-powered services. According to a...

Crypto Biz: Six months on from FTX, Tether mines BTC, and Nvidia’s AI superchips

Just over six months after FTX's dramatic collapse, the crypto industry can finally begin analyzing the effects of the debacle. The quick ripple effect to...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo