Panama legaliseert niet alleen bitcoin als betaalmethode, maar alle cryptocurrency’s

Panamese politici hebben een wet goedgekeurd waardoor alle cryptocurrency’s, niet alleen bitcoin, een legaal betaalmiddel worden. Als de president eenmaal zijn handtekening heeft gezet onder deze nieuwe wet dan moet elk bedrijf en overheidsorgaan crypto accepteren.

Panama moet centrum van innovatie worden

“Dit zal Panama helpen een centrum van innovatie en technologie in Latijns-Amerika te worden”, tweette congreslid Gabriel Silva, die het wetsvoorstel introduceerde. “Het enige dat ontbreekt, is dat de president het tekent. Bedankt aan iedereen die heeft geholpen. Dit zal helpen bij het creëren van banen en financiële inclusie.”

Het voorstel ligt nu op het bureau van president Laurentino Cortizo, de wet werd in de vergadering goedgekeurd met 38 stemmen voor, twee onthoudingen en geen stemmen tegen.

Verder dan El Salvador en de Centraal-Afrikaanse Republiek

Volgens de Panamese Wetgevende Vergadering “regelt de wet de handel en het gebruik van crypto-activa, de uitgifte van digitale waarde, tokenisatie van edele metalen en andere activa, betalingssystemen en andere voorzieningen.”

Dit gaat veel verder dan wat El Salvador gedaan heeft, dit land koos ervoor om alleen van bitcoin een legaal betaalmiddel te maken. Ook gaat Panama verder dan de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR), daarvan werd gisteren bekend dat bitcoin een legaal betaalmiddel wordt. 

Tokenisatie van assets

Volgens Silva opent dit wetsvoorstel de deur naar privaat en publiekelijk gebruik van crypto en maakt het voor mensen mogelijk om hun belasting te betalen met cryptocurrency’s. Daarnaast richt de nieuwe wet zich ook op NFT’s en tokenisatie van assets.

“We zien de opkomst van veel verschillende soorten crypto-activa zoals kunstwerken”, zei hij. “Daarom wilden we ons niet alleen beperken tot cryptocurrency’s.”

Het wetsvoorstel heeft betrekking op de handel in en het gebruik van crypto-activa, de uitgifte van digitale effecten, nieuwe betalingssystemen en de tokenisering van edelmetalen. Tokenisatie is wanneer rechten op een asset worden omgezet in digitale formaten. Denk aan het eigendomsbewijs van je huis.

Panama is een belastingparadijs

Volgens Reuters heeft de EU Panama bestempeld als belastingparadijs (redactie: groetjes uit Ierland en Nederland). 

Romain Dromard, chief executive officer bij financieel investeringsadviesbureau K&B Family Office, zei dat de crypto-wet niet zal bijdragen aan transparantie.

“Panama verkeerde al in een slechte positie en deze betalingsmethoden slaan de due diligence-processen over die internationale organisaties Panama vragen te omarmen”, zei hij.

Het is wachten op de gebruikelijke kritiek, waar ook El Salvador en CAR mee te maken hebben gekregen: witwassen, financiering van terrorisme en geen internationale hulpmiddelen meer.

Annuleert IMF hulppakket?

Laatstgenoemde zou zomaar kunnen, het IMF is anti-bitcoin, en dat is nog een understatement. Eergisteren tweette het Internationaal Monetair Fonds dat bitcoin moet kappen met proof of work. Op de website van het IMF staat een artikel getiteld: Cryptoassets as National Currency? A Step Too Far.

Vorig jaar werd bekend dat het IMF 2,7 miljard dollar heeft gereserveerd voor Panama, mocht de economie niet herstellen door Covid. Nadat El Salvador bitcoin legaliseerde, dreigde het IMF met het stopzetten van hulp aan het land. We zijn benieuwd hoe het IMF zal reageren op Panama.

Over de staat van de economie van Panama is het IMF wel positief, ze verwachten een groei van 4,8% dit jaar. 

Losweken van monopolie Amerikaanse centrale bank

Totdat de nieuwe wet getekend is, heeft Panama twee nationale valuta’s, namelijk de Panamese balboa en de Amerikaanse dollar.

De balboa verving de Colombiaanse peso in 1904 na de onafhankelijkheid van het land. Met uitzondering van een fluctuatie in 2016, is de balboa niets meer dan een stablecoin. De munt is namelijk aan de dollar tegen een wisselkoers van 1:1 en heeft hij altijd samen met dollars gecirculeerd.

Panama heeft nooit een officiële centrale bank gehad. De Nationale Bank van Panama, een van de twee banken die eigendom zijn van de overheid, was verantwoordelijk voor de niet-monetaire aspecten van het centrale bankwezen in Panama. Daarnaast is er nog de Nationale Bankcommissie (Superintendencia del Mercado de Valores), deze is belast met het verlenen van vergunningen en het toezicht op banken.

Wat dat betreft kent Panama stiekem toch wel gelijkenissen met El Salvador, alleen is de uitvoering anders. Het monetaire lot van beide landen ligt (lag) volledig in handen van de Amerikaanse centrale bank.

All Dutch and English crypto news!

Crypto traders bet $2.4M on spot Ether ETF approval results

Only 19% of gamblers betting on spot Ether ETF approvals are putting their money on a positive outcome for ETH ETF applicants before May ends. News Own...

Dit wordt Bitcoin waard als de Wyckoff methode klopt

Bitcoin lijkt op het punt te staan om naar nieuwe hoogten te stijgen, met voorspellingen dat de digitale valuta binnenkort de $100.000 kan bereiken. Een...

Arbitrum (ARB) price drop signals opportunity as Algotech (ALGT) raises over $3M in three weeks

Potential rebound signals for Arbitrum (ARB) despite the current 18.54% price drop. Algotech utilizes advanced AI for sophisticated trading strategies. Algotech presale raises $3 million, attracting over...

Bitwise CIO: ‘Er gaat $1 biljoen aan vermogen naar Bitcoin stromen’

Bitwise Chief Investment Officer (CIO) Matt Hougan verwacht dat er 1 biljoen dollar aan institutioneel kapitaal richting Bitcoin zal stromen via de ETFs. In een...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo