Ook USDT verliest waarde: is dit het einde van stablecoins?

Het is een grote puinzooi aan het worden met stablecoins. USDT koppelt zich na UST ook los. Op het moment van schrijven is de koers van USDT al 6% gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Daarnaast vertoont de stablecoin van Binance (BUSD) ook zwakte.

Waar het allemaal begon

Het is een schrik voor de cryptomarkt; stablecoins die zich om de beurt loskoppelen van de dollar. Het begon afgelopen dagen met UST, die na een kleine loskoppeling volledig het vertrouwen verloor van de markt. Op dit moment zweeft de prijs van Terra’s stablecoin rond de 0,50 dollar. Dit is nog steeds een 100% stijging van het laagtepunt.

UST/USD

De schok werd erg groot toen USDT zich gisteren langzaam loskoppelde. We zagen ongeveer hetzelfde gebeuren als UST; een kleine loskoppeling om vervolgens een flinke duik te maken. De koers van USDT is inmiddels 6% gedaald tegenover de dollar.

USDT verliest waarde

Het vertrouwen in een stablecoin is belangrijk. Wanneer de dollar-coins zich niet gelijk kunnen houden met de Amerikaanse dollar, valt de complete use case weg, waardoor de munt waardeloos wordt. USDT zou dus nog grotere klappen kunnen krijgen. In onderstaande grafiek zie je de grotere reactie na de kleine loskoppeling van gisteren.

USDT/USD

Nieuwe stablecoin van Tron faalt

Deze loskoppeling gebeurt nu met veel meer stablecoins. Zo ook de nieuwe stablecoin van de Tron community (USDD). De werking van deze stablecoin leek al erg veel op UST van Terra, en dat blijkt ook nu de coin zich zeer volatiel opstelt. De coin lijkt juist de koers aan te willen houden van USDT. Dit is een kwalijke zaak, aangezien deze niet meer gelijk loopt met de dollar.

In onderstaande grafiek is te zien dat de koers van USDD in eerste instantie niet echt stabiel was, maar zich nu stabiel probeert te houden met USDT.

USDD/USDT

Kunnen we stablecoins nog vertrouwen?

De enige stablecoin die zich op dit moment redelijk sterk houdt is de stablecoin van Circle (USDC). We mogen blij zijn dat er nog minimaal één ‘veilige’ haven is om bitcoin om te zetten in dollars. Voor hoelang dit goed zal gaan is helaas niet te zeggen. Het is aannemelijker dat mensen hun crypto om zullen zetten naar echte dollars of euro’s, in plaats van stablecoins.

In onderstaande grafiek is te zien dat USDC zich nog groot houdt, maar wel een minimale afwijking heeft gehad van 0,3%. Gedurende de dag is het hopen dat deze coin wel nog stabiel blijft, want we kunnen blijkbaar niet rekenen op de andere grote stablecoins.

USDC/USD

BUSD ook tekenen van zwakte

Helaas kunnen we ook niet meer vertrouwen op de stablecoin van Binance. In de uur-grafiek van BUSD zitten al afwijkingen zo groot als 2%. Zoals ik al eerder benoemde is het te verwachten dat mensen hun fondsen eerder verplaatsen naar de échte euro en de échte dollar. Dit is ook aan te raden, want hoe sterk de stablecoin markt zich afgelopen jaren hield; daar is nog weinig van over.

BUSD/USD

All Dutch and English crypto news!

Crypto recap 17 mei: Terra (LUNA), Portugal, en de vertraging van de Nederlandse economie

In deze video behandelt Axel de laatste ontwikkelingen in de crypto markt. Dit doet hij met de onderbouwing van nieuwsberichten en technische analyses. Op deze...

Global financial regulators will discuss crypto at G7: Report

Central bank governors and finance ministers from the Group of Seven, or G7, are reportedly planning to discuss the regulation of cryptocurrencies. According to a Tuesday...

Cointelegraph Research Terminal launches, home to critical crypto data reports

Cointelegraph - one of the oldest crypto media companies, founded in 2013 - has launched the Cointelegraph Research Terminal. The Research Terminal will be a...

Review: Bots abound in NFT castle-building game League of Kingdoms

With the development of gaming platforms, virtual items have also become a popular method of monetization, but most games store data on private servers, giving...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo