Oekraïne legaliseert crypto

Oekraïne wilde bitcoin al langer legaliseren, maar de president stak daar een stokje voor. Nu het parlement het wetsvoorstel goedkeurt – dat binnen de kaders van de president valt – zijn bitcoin én andere crypto legaal. Het land heeft van bitcoin nog geen wettig betaalmiddel gemaakt.

“De nieuwe wet is een extra kans voor bedrijfsontwikkeling in ons land. Buitenlandse en Oekraïense crypto-bedrijven zullen legaal kunnen opereren, en Oekraïners zullen een gemakkelijke en veilige toegang hebben tot de wereldwijde markt voor virtuele activa,” zei Mykhaylo Fedorov, minister van digitale transformatie, in een verklaring.

Al eerder afgekeurd

Het parlement heeft de nieuwe Oekraïense wet met een meerderheid van de stemmen aangenomen, aldus een officiële verklaring. Nu eindelijk met succes. De president keurde het vorige wetsvoorstel af, waardoor de wet moest worden aangepast. Het wetsvoorstel kreeg in september al de meerderheid van de stemmen, maar president Volodymyr Zelensky vetode deze beslissing van het parlement.

Hij stuurde het wetsvoorstel terug naar het Oekraïense parlement, samen met zijn suggestie om toezicht te houden op de bitcoin sector. Nu heeft het parlement zijn aanbevelingen overgenomen en het gewijzigde wetsvoorstel goedgekeurd.

Regels en handhaving

Het wetsvoorstel bevat nu eisen waaraan crypto bedrijven, zoals exchanges, zich aan moeten houden. Daarnaast staan er ook boetes beschreven, bedoeld voor overtredingen van de wet, naast de bepaling dat cryptocurrency’s gereguleerd moeten worden.

Oekraïne zal hierdoor in staat zijn om een legale markt voor virtuele activa te beginnen. In het wetsvoorstel staat dat de nationale effectencommissie van Oekraïne zal optreden als de belangrijkste toezichthouder om deze regels en boetes te handhaven.

Nog geen wettig betaalmiddel

Helaas betekent dit niet dat bitcoin en andere cryptovaluta gebruikt worden als wettig betaalmiddel. Dit is tot nu toe nog alleen het geval in El Salvador. Al dan niet is dit een positieve ontwikkeling voor bitcoin adoptie in het land.

De oosterburen van Oekraïne, waar nu aardig wat spanningen mee zijn, timmeren ook een een weg voor bitcoin. Vorige week kwamen de Russische centrale bank en het ministerie van financiën tot een overeenkomst over het reguleren van crypto – totdat de centrale bank zich bedacht.

All Dutch and English crypto news!

Jack Dorsey’s Block hits $1.3B in Q1 profits, $43M in BTC trading revenue

Block, the pro-Bitcoin (BTC) umbrella company that hosts Cash App, Square and Afterpay, continues its growth in 2022. According to its Shareholder letter, in the...

Bitcoin must defend these price levels to avoid ‘much deeper’ fall: Analysis

Bitcoin (BTC) may be attempting to flip $30,000 to support on May 19, but for one group of analysts, attention is focused firmly on a...

BNB Chain offers another lifeline to Terra ecosystem projects

Binance will welcome migration and offer support to projects from the Terra (LUNA) ecosystem following this month's unraveling of the decentralized finance (DeFi) platform and...

FTX US to launch stock trading against stablecoins

Major cryptocurrency exchange FTX is moving into equity trading, with its United States-based subsidiary FTX US launching a stock trading platform. West Realm Shires Services, the...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo