Oekraïne legaliseert Bitcoin en wil in 2022 markt openen voor durfkapitaal uit Silicon Valley

We leven in de beste tijdlijn. Steeds meer landen nemen bitcoin op hun eigen manier serieus. El Salvador door er een legaal betalingsmiddel van te maken, en andere landen door regulering te schrijven. Oekraïne zit in het laatste kamp.

Alleen nog goedkeuring president nodig

Het Oekraïense parlement heeft vrijwel unaniem gestemd om een wet aan te nemen die cryptocurrency legaliseert en reguleert. Het wetsvoorstel werd in 2020 in gang gezet en volgens CNBC hoeft dit alleen nog goedgekeurd te worden door president Volodymyr Zelensky.

Dit geeft ondernemers en gewone investeerders meer duidelijkheid want de cryptomarkt bevond zich in een juridisch grijs gebied. Burgers mochten virtuele valuta kopen en wisselen, maar bedrijven en beurzen die in crypto handelen, werden vaak nauwlettend in de gaten gehouden door wetshandhavers.

Dit geeft ook de autoriteiten meer duidelijkheid, zij hadden namelijk de neiging om agressief op te treden tegen cryptocurrency. Volgens de Kyiv Post willen ze nog wel eens crypto-gerelateerde bedrijven invallen en ‘vaak zonder enige reden dure apparatuur in beslag nemen.’

Wet geschreven door iemand met kennis

In het nieuwe wetsvoorstel staan ook bepaalde beschermingen tegen fraude voor degenen die bitcoin en andere cryptocurrency’s bezitten, daarnaast lijkt het wetsvoorstel geschreven te zijn door iemand met kennis. Indien ondertekend door de president, worden woorden als virtuele activa, digitale wallets en private keys in de Oekraïense wet vastgelegd.

Zoals gezegd in de intro van dit artikel, kun je deze stap niet vergelijken met wat er in El Salvador is gebeurd. El Salvador is all in gegaan door van bitcoin een wettig betaalmiddel te maken. Wat er in Oekraïne gebeurt kun je beter vergelijken met wat zich deze week in Panama afspeelde. Bitcoin wordt namelijk niet uitgerold als wettig betaalmiddel en staat dus ook niet op gelijke voet met de hryvnia, de nationale valuta van het land.

Meer dan controle en belasting

Er zit echter wel een goede gedachte achter de wet. Het is meer dan alleen controle over een industrie en belasting heffen. Volgens de Kyiv Post is het land van plan om tegen 2022 de markt voor cryptocurrency open te stellen voor bedrijven en investeerders. Oekraïne vertegenwoordigers hebben de plannen ook al voorgelegd bij investeerders en durfkapitaalfondsen in het Amerikaanse Silicon Valley.

Tijdens een officieel staatsbezoek aan de VS vorige maand sprak president Zelensky over de ontluikende ‘juridische innovatieve markt voor virtuele activa’ van Oekraïne als een verkoopargument voor investeringen. Hierdoor kun je de aanname doen dat de president het wetsvoorstel zo snel mogelijk tekent.

Mykhailo Fedorov, de Oekraïense minister van Digitale Transformatie, zei dat het land zijn betalingsmarkt moderniseerde zodat de centrale bank een eigen CBDC zou kunnen uitgeven.

All Dutch and English crypto news!

As trial begins, Sam Bankman-Fried’s lawyers push to exclude testimony from FTX users

The criminal trial of former FTX CEO Sam Bankman-Fried (SBF) is currently underway in New York, and his legal team has filed motions aiming to...

Binance to cease BUSD lending services by October 25

Binance is carrying out a phased termination of BUSD-related services. BUSD withdrawals via various blockchain networks were suspended last month. Binance is currently locked in a legal...

Optimism network launches testnet fault-proof system in pursuit of decentralization

OP Labs, the developer of the Optimism network, launched a testnet version of its fault-proof system, according to an Oct. 3 blog post. Once it...

12 crypto experts’ tips for companies working with tokenized assets

For many consumers, dealing with certain industries - including finance and real estate - is a frustrating experience due to the vast amount of paperwork...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo