Nu is het even genoeg: Japan stelt voor om een pauze te nemen van cryptobelasting

De financiële toezichthouder van Japan heeft geluisterd naar de crypto-lobbygroepen. Japan kampt namelijk met bizar hoge cryptobelastingen. Normale crypto-holders moet tot wel 55% belasting betalen over de winst, en ondernemingen betalen ongeveer 30%. Voor beide groepen kan er nu iets veranderen.

55% voor retail, 30% voor bedrijven

Japanse crypto-investeerders zijn nog steeds het haasje. Er is nog niks veranderd aan de bizar hoge belasting van 55%, ondanks dat crypto-lobbygroepen als de Japan Crypto-Asset Business Association (JBCA) en de Japan Crypto-Asset Exchange Association (JVCEA) hier verandering in willen brengen. Toch boekten deze lobbygroepen een soort van winst.

De financiële toezichthouder heeft namelijk geluisterd naar de JBCA en de JVCEA. Deze stelden voor om de regels voor vennootschapsbelasting voor crypto-activa te versoepelen. Daarnaast wilde de toezichthouder wel lichtere heffingen voor de ‘normale’ belegger. Dit past namelijk precies in het beeld wat premier Fumio Kishida heeft: de economie nieuw leven inblazen.

Deze premier heeft namelijk beloofd om de rijkdom van huishoudens te verdubbelen. Dat is nogal een flinke belofte, maar nog niet alles. Tegelijkertijd wil hij Web3-bedrijven in het land helpen groeien, en dat lukt natuurlijk niet als een organisatie belast wordt met 30% over de winsten.

Omdat deze belastingen zo hoog zijn, werden crypto-startups en andere crypto projecten in Japan flink benadeeld. Het gevolg hiervan is dat veel bedrijven uitweken naar Singapore of andere landen waar de belastingen voordeliger zijn.

Het plan

Het plan van de toezichthouder is dus om bedrijven vrij te stellen van belasting op crypto-winsten op papier. De Financial Services Agency – zoals de toezichthouder heet – riep ook op tot het stimuleren van een programma dat belastingvoordelen geeft aan normale Japanse crypto beleggers.

De toezichthouder wil dit doen door het Nippon Individual Savings Account (NISA) uit te breiden. Wat is dit? Goede vraag. Met de NISA kunnen crypto-investeerders een deel van hun beleggingswinsten voor een bepaalde periode laten vrijstellen van vermogenswinstbelasting. Het doel is ook om de beleggingslimieten te verhogen en het programma oneindig door te laten gaan.

Het belastingpanel van Japan neemt tegen het einde van het jaar beslissingen. Eerst volgt er een beoordeling van voorstellen van overheidsdiensten.

All Dutch and English crypto news!

329 Japanese companies support Astar Network’s Nikkei ad

Astar Network's latest ad has gained support from over 300 Japanese companies as it looks to spearhead the growth of Japan's web3 ecosystem.   Astar Network, a...

What Cardano’s Vasil hard fork means for the blockchain

After several delays and some setbacks, Cardano's long-awaited Vasil upgrade finally went live on Sept. 22. From the outside looking in, the hard fork is...

Cardano bulls run out of steam after Vasil hard fork — 40% ADA price crash in play

Cardano's (ADA) long-awaited Vasil update went live on Sept. 22, which promises to make its blockchain more scalable and cheaper than before. However, this has...

Terra (LUNA) oprichter Do Kwon wordt gezocht in 195 landen

Het wordt steeds moeilijker voor Do Kwon om zich schuil te houden. De oprichter van Terra (LUNA) wordt nu niet alleen in Zuid Korea, maar...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo