Nieuw wetsvoorstel Rusland wil crypto-transacties verbieden

Een nieuw wetsvoorstel in Rusland zou de voortgang van crypto adoptie in de weg kunnen liggen. Dit wetsvoorstel dient namelijk voor om crypto als betaling te verbieden. Deze is gisteren ingediend in het Russisch parlement.

Geen andere munten dan de Roebel

Deze wet zou de beheerders van de ‘digital financial actives’ (lees: crypto) verplichten om crypto-transacties tegen te houden. Dit wetsvoorstel kwam van Anatoliy Aksakov, het hoofd van de Commissie Financiële Markten van de Tweede Kamer van het Russische parlement.

“De roebel is de officiële munteenheid (valuta) van de Russische Federatie. Het voornoemde artikel verbiedt de invoering van andere munteenheden of monetaire surrogaten op het grondgebied van de Russische Federatie”, zo luidt het wetsvoorstel.

Het wetsontwerp verwijst naar een wet die al bestaat. Namelijk een wet die het gebruik van crypto als betaalmiddel niet uitdrukkelijk verbiedt. Aan de andere kant worden crypto-transacties nog steeds niet officieel als legaal beschouwd in het land.

Willen ze het nou wel, of niet?

Rusland heeft vlak voor de oorlog nog lang getwijfeld om crypto legaal (en illegaal) te maken. Er kwamen veel gemixte signalen vanuit het ministerie van Financiën en de Russische centrale bank. Zo probeerden beide partijen om een voorstel neer te leggen omtrent crypto.

Het wetsvoorstel van het ministerie suggereert om crypto-investeerders vrijheid te geven (lees: niet bijster veel). En de centrale bank stelde juist voor om crypto – in welke vorm dan ook – illegaal te verklaren en iedereen te beboeten die er ook maar iets mee doet.

Discussie wordt groter

Deze tweestrijd krijgt aan beide kanten steeds meer aanhang nu ook het hoofd van de Commissie Financiële Markten zich hiermee gaat bemoeien. Afgelopen maand vertelde Denis Manturov, de minister van Industrie en Handel van de Russische Federatie, dat Rusland juist vroeg of laat crypto zal legaliseren als betaalmiddel.

Zelfs Poetin ontkwam niet aan de crypto-discussie, maar heeft geleerd om zich daar ver buiten te houden. De president mengde zich in de discussie over crypto, die in een videocall met leden van de regering werd besproken. Maar hij wilde zelf geen kant kiezen en liet het over aan de regering en de centrale bank.

Op dit moment spreken dus de Commissie Financiële Markten en Industrie en Handel elkaar ook weer tegen. Evenals het ministerie van Financiën en de centrale bank. Het is een zooitje, maar ondanks de grote discussies binnen het land, betekent dit dat crypto veel besproken wordt in de belangrijkste kringen van Rusland.

All Dutch and English crypto news!

How low can Ethereum price drop versus Bitcoin amid the DeFi contagion?

Ethereum's native token Ether (ETH) has declined by more than 35% against Bitcoin (BTC) since December 2021 with a potential to decline further in the...

6 Questions for Daniel Yan of Matrixport

We ask the buidlers in the blockchain and cryptocurrency sector for their thoughts on the industry… and throw in a few random zingers to keep...

Small-time investors achieve the 1 BTC dream as Bitcoin holds $20k range

Ever since early Bitcoin (BTC) investors woke up millionaires as the ecosystem gained tremendous popularity alongside the mainstreaming of the internet, investors across the globe...

Nifty News: Yuga Labs breaks silence, X2Y2 outpaces OpenSea and more…

Yuga Labs has finally broken its silence over the conspiracy theory that alleges the team embedded alt-right and Nazi memes/imagery into the artwork and branding...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo