Mogelijk in 2023 wereldwijde regelgeving voor cryptocurrency

Er is een kans dat in 2023 wereldwijd dezelfde regels gelden voor alle cryptomarkten, althans, daar hint Ashley Alder naar. Hij is de voorzitter van de International Organization of Securities Commissions (IOSCO), een wereldwijde financiële waakhond.

Globale financiële waakhond

IOSCO is een samenwerkingsverband van organisaties die de wereldwijde markten reguleren. Leden zijn doorgaans landelijke toezichthouders voor security’s en/of futures of de belangrijkste financiële toezichthouder van een land. Namens Nederland is het AFM lid van IOSCO. De organisatie is gevestigd in Madrid en heeft leden uit meer dan 100 landen, die minimaal 95% van de markten reguleren.

Volgens ‘onze’ AFM is IOSCO de internationale ‘standard setter for securities markets’. Dit wil zeggen dat zij algemene principes afspreekt die fungeren als uitgangspunt voor regionale en nationale toezichthouders over het toezicht op effectenmarkten.

Klimaat, corona en cryptocurrency

Volgens een artikel van Reuters zegt Alder dat nu de cryptosector groeit, deze eigenlijk ook onder IOSCO zou moeten vallen. Wat een verrassing. Hij noemt crypto onderdeel van de drie C’s:

  • Corona
  • Climate
  • Cryptocurrency

“Maar ik denk wel dat het nu wordt gezien als een van de drie C’s (COVID, climate en crypto), dus het is heel erg belangrijk. Het is hoger op de agenda gekomen, dus ik verwacht niet dat dat volgend jaar op dezelfde tijd het geval zal zijn. Als je kijkt naar de risico’s die we moeten aanpakken, dan zijn ze talrijk en er is een muur van zorgen hierover in de gesprekken op institutioneel niveau,” aldus Alder.

Overigens is Alder naast voorzitter van IOSCO, tevens CEO van de financiële waakhond van Hong Kong.

Gebrek aan transparantie

Tijdens een online toespraak tijdens de OMFIF-denktank op donderdag 12 mei, merkte Alder op dat de motivatie voor gezamenlijke cryptoregulering voortkomt uit zorgen over cyberveiligheid, operationele veerkracht en een gebrek aan transparantie in de cryptosector.

De functionaris voegde er ook aan toe dat er een regelgevende instantie voor cryptovaluta nodig is, aangezien andere opkomende sectoren zoals klimaatfinanciering dit ook nodig hebben.

Iedereen doet maar wat

Als je onze site een beetje in de gaten houdt, dan weet je dat vrijwel elk land er eigen regelgeving op nahoudt. Er is geen eensgezindheid tot regelgeving te ontdekken op onze blauwe planeet. Toch merk je dat vooral politici roepen om regulering, zodat ze eindelijk een stok hebben om ee te slaan, of een reden hebben om crypto zijn gang te laten gaan.

Er zijn landen die je kan bestempelen als crypto-vriendelijk, terwijl anderen juist een vijandige houding hebben. Maar het is niet zo zwart-wit, zo zijn er landen die juist heel goed zijn voor gebruikers, maar slecht voor crypto-bedrijven, en vice versa.

Landen onder druk zetten

Daarnaast zijn er wereldwijde organisaties die denken dat ze iets te zeggen hebben over de wetten en regels van soevereine staten. Denk aan het Internationaal Monetair Fonds, die vooral ontwikkelingslanden die hulp nodig hebben onder druk zetten om een anti-crypto beleid te hanteren. IOSCO lijkt de volgende globale organisatie te worden die invloed wil uitoefenen op de markten van soevereine staten.

Het is nog niet duidelijk wat ze precies willen en hoe ze dit gaan aanpakken. Hopelijk negeren ze het voorgestelde beleid van het IMF. Bij gebrek aan een wereldwijd kader voor regulering heeft het IMF in december richtlijnen uitgebracht om de wereldwijde regelgevingsaanpak voor cryptocurrency op te zetten.

All Dutch and English crypto news!

Central African Republic president launches crypto initiative following Bitcoin adoption

Faustin-Archange Touadéra, president of the Central African Republic, has announced the government will be backing an initiative centered around developing the country's blockchain infrastructure. In a...

‘Crypto is just like the end of the 90s with the internet bubble,’ says Hodl CEO Maurice Mureau

For Maurice Mureau, CEO of crypto investment fund operator Hodl, there's "not a lot left" to invest in anymore. With soaring inflation, bonds are no...

Final Capitulation — 5 reasons why Bitcoin could bottom at $10,000

Bear markets have historically been challenging to navigate for traders and the conventional set of "reliable" indicators that determine good entry points are unable to...

Crypto exchange FTX is looking into acquiring Robinhood: Report

Cryptocurrency derivatives exchange FTX is reportedly eyeing a takeover of Robinhood Markets, the popular trading app that introduced millions of traders to Bitcoin (BTC), Ether...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo