Komt Japan eindelijk van de 55% crypto belasting af?

Het is mogelijk dat Japan binnenkort 20% belasting op crypto-inkomsten gaat betalen. Als je denkt dat dat al veel is; dat is niet zo. Japan kampt op dit moment met een crypto belasting tot wel 55%. Een nieuw voorstel van twee grote crypto partijen pleit voor een aparte belasting van 20% op crypto-inkomsten.

Verlagen van de belasting

Er zijn twee prominente crypto partijen in het Oost-Aziatische land die dit voorstel hebben geopperd. Het gaat om de Japan Crypto-Asset Business Association (JCBA) en de Japan Crypto-Asset Exchange Association (JVCEA). Zij hebben hebben een belastinghervormingsverzoek uitgebracht waarin staat dat ze de belasting op crypto-inkomsten willen verlagen.

Daarnaast zien beide partijen ook graag dat er vrijstelling komt van elke belasting op crypto-winsten, met verliezen die tot drie jaar kunnen worden overgedragen. Er zit namelijk een verschil tussen crypto-inkomsten en crypto-winsten.

Crypto-winsten behaalt men door crypto te kopen en te verkopen voor een hogere koers dan de aankoop. Maar crypto-inkomsten verkrijg je door bijvoorbeeld crypto te minen, staken of uitlenen.

20% zou opluchten

Het voorstel van de Japanse partijen richtte zich op verbetering van de individuele belastingaangifte, maar ook het belang van crypto binnen web3. Hiervoor worden ook vergelijkingen gemaakt met andere landen waar de crypto belasting minder is.

55% is natuurlijk een belachelijk hoog percentage om af te dragen, wat de innovatie in de cryptospace van Japan niet bepaald bevordert. Een belasting van 20% zal in Nederland erg hard aankomen, maar in Japan zorgt dit juist voor opluchting.

Crypto belasting

De verschillen tussen crypto belastingen over de hele wereld zijn groot. Deze nieuwe tak van belasting werd het afgelopen jaar vaak geïntroduceerd. India kwam in april bijvoorbeeld met een belasting van 30% op crypto-winsten.

Aan de andere kant – letterlijk aan de overkant van het water van Japan – gaat het er iets beter aan toe. Zuid-Korea heeft sinds dit jaar een ‘crypto vriendelijke’ president, die het verwachtte crypto belastingbeleid van 20% uitstelde tot 2025. Het ligt vaak aan de regering of een land crypto belasting invoert en op welke manier dit geïntroduceerd wordt, maar zoals het in Zuid-Korea gaat, kan het dus ook.

All Dutch and English crypto news!

Podcast: Charmyn Ho, head of crypto insights at Bybit talks NFTs, GameFi, the state of crypto and more

It's been quite the turbulent year in the crypto markets so far in 2022, with words like "contagion", "death spiral" and "recession" entering vocabulary -...

US lawmakers appeal directly to 4 mining firms, requesting info on energy consumption

Four members of the United States House of Representatives from the Energy and Commerce Committee have demanded answers from four major crypto mining firms in...

A sharp drop in TVL and DApp use preceded Avalanche’s (AVAX) 16% correction

After an impressive 73% rally between July 13 and Aug. 13, Avalanche (AVAX) has faced a 16% rejection from the $30.30 resistance level. Some analysts...

Ripple partners Travelex Bank to launch XRP-enabled enterprise payments in Brazil

Ripple's partnership with Travelex Bank will see customers of the locally regulated bank benefit from XRP-powered cross border payments settled on RippleNet's On-Demand Liquidity (ODL)...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo