Komt er binnenkort eindelijk een bitcoin spot ETF in de VS?

In 2013 verstuurden de gebroeders Winklevoss, onder andere de oprichters van Gemini, de eerste Amerikaanse aanvraag voor een spot bitcoin ETF. Inmiddels zijn we bijna 9 jaar verder en hebben de financiële toezichthouders nog altijd onvoldoende vertrouwen in de bitcoin-markt.

Een spot bitcoin ETF is een beleggingsproduct dat het eenvoudig maakt voor institutionele beleggers, maar ook consumenten om in bitcoin te investeren. Het bedrijf dat verantwoordelijk is voor het management van de ETF moet namelijk daadwerkelijk bitcoin aanschaffen. De kans is dan ook groot dat de koers van een spot bitcoin ETF gelijkloopt aan de spotprijs van bitcoin

SEC nog niet overtuigd van spot bitcoin ETF

De Amerikaanse financiële toezichthouder, de Securities and Exchange Commission (SEC), heeft nog altijd zijn twijfels bij een spot bitcoin ETF. Keer op keer worden aanvragen afgewezen en vaak is het gissen naar de reden voor de afwijzing. Zelf geven ze aan dat manipulatie van de markt nog altijd een groot punt van zorg is.

Voor de maand april staan er 3 aanvragen op de rol. Dan gaat het om de Ark 21Shares Bitcoin ETF, de Global X Bitcoin Trust en de VictorySahres Hashdex Nasdaq Crypto Index ETF. Al lijkt de kans klein dat de SEC één van deze spot bitcoin ETFs goedkeurt.

De spot ETF van NYDIG, benoemd in bovenstaande tweet, had een deadline op 16 maar. Gisteren is deze helaas afgekeurd door de SEC.

De goedkeuring van een spot bitcoin ETF zou goed zijn voor de markt. De Amerikaanse markt is significant groter dan de Canadese en de Purpose Bitcoin ETF uit Canada heeft al 34.432 bitcoin in beheer. Hetgeen in theorie betekent dat een Amerikaanse spot bitcoin ETF nog meer bitcoin uit de markt zou halen.

Spot bitcoin ETF en fysieke bitcoin niet helemaal hetzelfde

Het kopen van een spot bitcoin ETF is niet helemaal hetzelfde als het kopen van echte bitcoin. Hoewel het bedrijf achter de ETF in kwestie verplicht is om bitcoin te kopen als dekking voor de ETF, zijn er belangrijke verschillen. Met een spot bitcoin ETF ben je in principe alleen blootgesteld aan de koerswinst van bitcoin.

Je kunt de bitcoin die je koopt niet gebruiken op andere manieren waarop het waardevol kan zijn. Fysieke bitcoin kunnen, mits goed opgeslagen, nooit van je worden afgenomen. Zoals we nu zien met de situatie in Rusland kan dat in theorie best handig zijn.

Het is daarom mogelijk dat de koers van een spot bitcoin ETF niet volledig gelijkloopt met de bitcoin koers. Er zijn immers bepaalde waardevolle aspecten die je met een spot bitcoin ETF niet kunt gebruiken. Het wordt interessant om te zien of de markt dat ook op die manier gaat beoordelen. Hardcore bitcoiners zouden om deze reden nooit een bitcoin ETF kopen.

All Dutch and English crypto news!

Bitcoin, ether (ETH) en dogecoin (DOGE) pieken terwijl de dollar wegzakt: eindelijk tijd voor opluchtingsrally?

De Amerikaanse dollar lijkt eindelijk wat zwakte te tonen en daarmee de bitcoin bulls wat ruimte te geven om hun ding te doen. Als resultaat...

Bitcoin Pizza Day merch delivers lightning-fast style

Celebrate the 12th Bitcoin Pizza Day together with Cointelegraph.  Many crypto bull runs ago, Laszlo Hanyecz, programmer and early Bitcoin (BTC) miner, made history on May...

Terra collapsed because it used hubris for collateral — Knifefight

The rise and fall of the Terra blockchain and family of related tokens is both one of the most convoluted and one of the most...

European families see crypto as a tool to increase savings: Survey

While there are risks associated with crypto investing, some see it as a way to boost their family savings, a recent study commissioned by crypto...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo