Kan Thailand concurreren met Hong Kong door belasting op crypto te schrappen?

Verschillende Aziatische landen doen er alles aan om hun concurrentiepositie te verstevigen en om cryptobedrijven naar zich toe te halen. Eerder dit jaar schreven we over de ontwikkelingen in Hong Kong, de Arabische Emiraten en Singapore en daar komt nu Thailand bij.

Thailand schrapt de belasting op ICO’s, een manier voor bedrijven om met crypto geld op te halen. De enige uitzondering hierop zijn utility tokens.

Thailand levert 1 miljard aan belasting in

Leden van het Thaise kabinet oordeelden dat bedrijven die geld inzamelen via ICO’s ook geld kunnen inzamelen via obligaties, vertelde Rachada Dhnadirek, lid van het Uitvoerend Comité, aan de Bangkok Post. Zij worden vrijgesteld van belasting.

Dit betekent dat de Thaise regering de komende twee jaar ongeveer 1 miljard dollar aan belastingen mislopen (van een geschatte 3,7 miljard dollar). Het is niet bekend of bedrijven die via ICO’s geld ophalen informatie moeten verstrekken aan de Thai Securities and Exchange Commission, zeg maar de AFM van Thailand.

Volgens The Bangkok Post zijn er in Thailand 57 cryptobedrijven bijgekomen, dit aantal groeide ondanks een regering die cryptobetalingen had verboden vanwege financiële stabiliteitsrisico’s.

Geen belasting op verkopen crypto

Thailand verbood vorig jaar cryptobetalingen, maar stond crypto-investeringen en handel toe. Het besluit werd vorig jaar maart genomen en de aanbieders van cryptobetalingen kregen 30 dagen de tijd om hun activiteiten stop te zetten.

Na de implementatie van de nieuwe belastingvrijstelling kunnen cryptobedrijven in Thailand tokens uitgeven zonder enige belasting op primaire of secundaire verkopen.

Volgens Daniel Howitt, CEO van belastingbedrijf Recap, zal aanscherping van de crypto-regelgeving bepalen of Thailand een Aziatische crypto-hub kan worden.

‘Net als veel andere landen scherpt Thailand ook zijn regels voor de handel in crypto en reclame voor digitale activa aan. Met strengere regels zal het interessant zijn om te zien of dit de positie van Bangkok als cryptohub de komende maanden helpt of belemmert,’ zegt Howitt tegen de Bangkok Post.

Utility tokens zijn uitgezonderd

Er werd echter ook aangekondigd dat de utility tokens geen deel zouden uitmaken van de nieuwe vrijstelling. Dit komt omdat de waarde van utility tokens gekoppeld is aan de marketinginspanningen van hun uitgevers.

Utility tokens zijn crypto die als functie hebben om een bepaald product of dienst te gebruiken. Dit betekent dat de koper van een utility token de uitgever nu heeft betaald, zodat het bedrijf een product kan ontwikkelen dat de koper later kan terugkopen voor die service.

Hong Kong komt er aan

Elders in Azië lijkt Hong Kong te profiteren van de aanscherping van de regelgeving in Singapore.

Vorig jaar bracht de Monetaire Autoriteit van Singapore consultatiedocumenten uit om strengere regelgeving voor te stellen voor klantenfondsen die op crypto-beurzen worden gehouden. Dit overleg zal waarschijnlijk in de eerste helft van 2023 grotendeels worden afgerond.

Daarnaast wil Singapore dat cryptobedrijven dezelfde veiligheidsmaatregelen treffen als banken.

Aan de andere kant heeft Hong Kong crypto juist weer omarmd. Over een paar maanden kan er weer geïnvesteerd worden in Hong Kong in crypto, en dat betekent dat Chinese investeerders hun geld via Hong Kong in crypto kunnen steken.

Als Thailand wil concurreren met Hong Kong, zal het waarschijnlijk aanzienlijke investeringen nodig hebben. De regering van Hongkong heeft jaarlijks 6,4 miljoen dollar toegezegd aan Web 3-bedrijven.

Contentspecialist gezocht

Lees jij deze artikelen met plezier en wil je graag bijdragen aan onze content? Wij zijn op zoek naar een nieuwe content specialist crypto met een vlotte pen en kennis van de cryptomarkt. Bekijk hier onze vacature en reageer direct!

All Dutch and English crypto news!

Texas lawmaker introduces resolution to protect Bitcoin miners and HODLers

Cody Harris, member of the Texas House of Representatives, has introduced a resolution aiming to have the legislature say the "Bitcoin economy is welcome" in...

Bloomberg analyst: Crypto supercycle likely on as BTC outperforms gold

Bitcoin is outperforming commodities and gold so far in 2023, with BTC showing a 10x outperformance of the precious metal. Mike McGlone, a senior macro strategist...

Cathie Wood explains why she’s been loading up on this crypto stock

Cathie Wood explains why she's been buying Block shares. Barclays sees upside in the crypto stock to $103 a share. Block stock is currently down 70% versus...

Bitcoin holds $28K due to spot buying, but institutional investors are still selling

Bitcoin's (BTC) price broke above the February 2023 highs of $25,200 after U.S. inflation data was in consensus with the market expectation. The potential fallout...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo