Jackson Hole Symposium is begonnen, wat zijn de verwachtingen voor bitcoin?

Investeerders van over de hele wereld richten hun ogen momenteel op het Jackson Hole Symposium van de Federal Reserve. Het grote thema van deze bijeenkomst van de belangrijkste centrale bankiers ter wereld is het gevecht tegen inflatie. De verwachting is dat Fed-voorzitter Jerome Powell vandaag met belangrijke uitspraken over dat onderwerp komt.

Wat is het Jackson Hole Symposium?

Het Jackson Hole Symposium is een jaarlijks evenement, georganiseerd door de Amerikaanse centrale bank in Jackson Hole. Sinds 1981 is dit symposium het belangrijke evenement voor centrale bankiers ter wereld. Onder de 120 aanwezigen bevinden zich centrale bankiers, academici, ministers van financiën en andere hoge piefen.

Onderwerp van discussie is het macro-economische beleid van centrale banken en landen, de implicaties van hun monetair beleid, uitdagingen voor het monetair beleid, marktstructuren en dit jaar dus met name de inflatie. De bijeenkomst is op donderdag 25 augustus begonnen en Fed-voorzitter Jerome Powell krijgt vandaag de beurt om te spreken.

Iedereen volgt de Federal Reserve

De verwachting is dat de algemene tendens van de bijeenkomst ‘hawkish’ zal zijn. Wat betekent dat de centrale bankiers die het woord krijgen pleiten voor hogere rentes om de inflatie te bevechten. Met name de strategie en ideeën van de Federal Reserve komen daarbij onder de loep van het publiek te liggen. De richting die de Federal Reserve uitgaat is voor andere centrale banken vaak een bepalende factor in hun eigen beleid.

Mark Matthews van Bank Julius Baer & Co verwacht een behoudende speech van Jerome Powell. “Ik denk dat Jerome Powell op vrijdag een hawkish speech aflevert, omdat een overwinningsverklaring de financiële markten een boost zouden geven, wat de economie en mogelijk de inflatie stimuleert”, aldus Matthews in gesprek met CNBC-TV18.

In de notulen van de Federal Open Market Committee (FOMC) van een paar dagen geleden staat dat de meeste leden nog voor renteverhogingen zijn. De Amerikaanse centrale bankiers willen de inflatie onder controle krijgen voordat ze aan renteverlagingen denken.

Kans om verwachtingen bij te stellen

De toespraak van Jerome Powell is voor de Federal Reserve een kans om de macro-verwachtingen een reset te geven. De meeste economen verwachten, volgens het eerder aangehaalde artikel van CNBC, dat Powell gaat benadrukken dat het bevechten van de inflatie belangrijker is dan het voorkomen van een recessie. “De essentie van de toespraak van Powell wordt dat de Federal Reserve alles op alles wil zetten om de inflatie onder controle te krijgen, ook als dat een zwakke economie tot gevolg heeft”, aldus Lou Crandall van Wrightson ICAP.

In aanloop naar het evenement heeft de bitcoin koers weer een kleine daling achter de rug. Waar de bulls gisteren nog een poging deden om de weerstand op 21.700 dollar te doorbreken, staat de koers momenteel op 21.445 dollar. Daarmee noteert bitcoin voor de afgelopen 24 uur een min van 1,25 procent.

Daarmee zou je kunnen stellen dat de hawkish-toespraak van Powell al enigszins in de koers is opgenomen. Het is dan ook goed mogelijk dat bitcoin een sprong maakt als de toespraak minder streng is dan verwacht. De kans daarop is, gezien de algemene consensus onder de economen, klein te noemen. Vrijwel iedereen verwacht dat de Federal Reserve vandaag de intentie uitspreekt om de inflatie ten koste van alles onder de duim te krijgen.

All Dutch and English crypto news!

Price analysis 9/30: SPX, DXY, BTC, ETH, BNB, XRP, ADA, SOL, DOGE, DOT

The United States equities markets have been under a firm bear grip for a large part of the year. The S&P 500 and the Nasdaq...

CFTC charges Digitex founder over illegal crypto derivatives platform

The Commodity Futures Trading Commission (CFTC), has brought charges against Adam Todd, the founder of crypto derivatives platform Digitex, according to court documents filed in...

MicroStrategy takes its BTC maximalism to the next level with new engineer hire

MicroStrategy, the business intelligence and tech company that holds the world's largest Bitcoin reserve, is hiring a Bitcoin Lightning software engineer to create a Lightning...

Crypto Biz: The Voyager Digital auction is over. What now?

Voyager Digital filed for Chapter 11 bankruptcy in July after its exposure to the toxic Three Arrows Capital led to its ultimate downfall. This week,...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo