Inkijkje in het bitcoin-dierenziekenhuis in El Salvador (0,25 dollar voor een behandeling)

El Salvador ging in 2021 als eerste land ter wereld over op een bitcoin-standaard. Wat dat voor een land kan betekenen zien we aan de opening van het Chivo Pets dierenziekenhuis. Het land heeft de eerste winst op de bitcoin-investering aangewend voor de bouw van een ziekenhuis voor dieren. Het ziekenhuis heeft een capaciteit van 384 consultaties per dag en voor behandelingen betaal je slechts 0,25 dollar (0,225 euro).

El Salvador krijgt geregeld kritiek voor de beslissing om over te stappen op de bitcoin-standaard. Maar je kunt je afvragen in hoeverre dat terecht is. Sinds de overstap is het toerisme met 30 procent toegenomen in El Salvador en het bruto binnenlands product met meer dan 10 procent. Wat dat betreft spreken de cijfers de critici, in ieder geval op dit moment, nog keihard tegen.

Bitcoin zorgt voor een beter El Salvador

De plannen voor de bouw van het dierenziekenhuis in El Salvador werden in oktober 2021 voor het eerst bekendgemaakt. Hiervoor werden de winsten uit de zogenaamde Bitcoin Trust aangewend. Een fonds waarin El Salvador voor 150 miljoen dollar (135 miljoen euro) aan bitcoin bewaarde. Het duurde niet lang voordat er in het fonds een overwaarde van 4 miljoen dollar (3,6 miljoen euro) zat die nu is aangewend voor het dierenziekenhuis.

Het dierenziekenhuis is niet het enige waarvoor het geld is ingezet. Behalve dat is het geld ook gebruikt voor de bouw van 20 nieuwe scholen. Tot nu toe lijkt El Salvador dan ook te floreren onder de bitcoin-standaard. De koers kwakkelt op dit moment misschien een beetje, maar dit is een strategie voor de lange termijn.

Inwoners van El Salvador zijn ook enorm blij met de mogelijkheid om zo goedkoop hun dieren te laten verzorgen. De goedkope prijs voor behandelingen geldt alleen als mensen met bitcoin betalen. “Ik denk dat bitcoin het voor iedereen makkelijker maakt om te betalen. Daarnaast is het goedkoop en handig omdat het slechts 25 dollarcent kost.” Aldus een omstander tijdens de opening van het ziekenhuis.

Is El Salvador een aantrekkelijke plaats om te wonen?

De prachtige stranden, het heerlijke weer en de bitcoin standaard maken El Salvador in theorie een aantrekkelijke woonbestemming voor bitcoiners. Al waarschuwt de U.K. Foreign Office voor de hoge mate van criminaliteit in het land. Hoewel de toeristische gebieden relatief veilig zijn, is er nog altijd veel sprake van veel bendegeweld in El Salvador.

YouTuber Andrew Henderson bezocht El Salvador recentelijk en zei dat de “schimmige gebieden” wel degelijk bestaan. Maar op hetzelfde moment constateerde hij enorme verbeteringen en progressie in het land. Met name Bitcoin Beach in Playa El Zonte worden daarbij als voorbeeld gezien.

Terwijl de belastingen en kosten voor levensonderhoud steeds meer toenemen in de Westerse landen, is het interessant om landen te zien die het over een andere boeg gooien. El Salvador krijgt veel kritiek te verwerken en neemt natuurlijk risico’s, maar je kunt ook niet zeggen dat ze veel te verliezen hebben. De toekomst moet uitwijzen of het een wijze beslissing is geweest.

All Dutch and English crypto news!

Analysts note parallels with March 2020: Will this time be different?

Analysts in both crypto and traditional markets have noted some startling similarities between the recent downturn and the one caused by a pandemic panic in...

German BaFin official calls for ‘innovative’ EU-wide DeFi regulation

Birgit Rodolphe, an executive director at Germany's Federal Financial Supervisory Authority (BaFin) has called for innovative and uniform regulation of the decentralized finance (DeFi) space...

Ethereum’s popularity ‘a double-edged sword’ — a16z’s State of Crypto Report

Crypto venture fund giant Andreessen Horowitz (a16z) has highlighted that development and demand on Ethereum is "unmatched" despite the network's high transaction fees. The firm does...

Commissioner Kristin Johnson to sponsor CFTC Market Risk Advisory Committee

United States Commodity Futures Trading Commission (CFTC) commissioner Kristin N. Johnson was named the sponsor of the agency's Market Risk Advisory Committee (MRAC) on Tuesday....

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo