IMF dreigt stopzetten financiële hulp Argentinië en Centraal-Afrikaanse Republiek, zorgen om Bitcoin

Het IMF heeft Argentinië onder druk gezet om alle crypto-gerelateerde activiteiten te staken om een lening van 45 miljard dollar veilig te stellen. Daarnaast heeft het Internationaal Monetair Fonds zijn zorgen geuit over de beslissing van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) om bitcoin te accepteren als legaal betaalmiddel.

Argentinië verbiedt cryptocurrency-transacties

De centrale bank van Argentinië (BCRA) heeft donderdag een verklaring vrijgegeven waarin staat dat de financiële sector van het land geen diensten mag verlenen met betrekking tot ongereguleerde digitale activa. Dit verbiedt effectief alle cryptotransacties binnen de officiële economie.

Bijzonder slechte timing, want een paar dagen eerder lieten de twee grootste banken van het land, Banco Galicia en Burbank SAU, weten dat ze hun klanten juist willen helpen om bitcoin en ethereum te kopen. Het besluit van de BCRA om het gebruik van cryptocurrency te ontmoedigen komt vlak nadat het IMF een lening van 45 miljard dollar heeft goedgekeurd.

Economie beschermen

Het doel van het verbieden van cryptocurrency’s is om het risico te verkleinen en hun economie te beschermen. De BCRA beschouwt crypto als onbetrouwbaar omdat ze geen toestemming hebben gegeven:

“De maatregel die door de raad van bestuur van de BCRA is bevolen, is bedoeld om de risico’s te beperken die verbonden zijn aan operaties met deze activa die zouden kunnen worden gegenereerd voor gebruikers van financiële diensten en het financiële systeem als geheel.”

Gebruikelijke FUD

Het IMF heeft dus een enorme lening verstrekt aan Argentinië, maar de overeenkomst vereist dat het land het gebruik van cryptocurrency’s ontmoedigt om zijn financiële sector te beschermen. In het contract van het IMF staat:

“Om de financiële stabiliteit verder te waarborgen, nemen we belangrijke stappen om het gebruik van crypto-valuta’s te ontmoedigen met het oog op het voorkomen van witwassen, informaliteit en desintermediatie, om de financiële veerkracht van het land te versterken.”

De centrale bank gooit hier nog een schepje FUD bovenop. Ze zeggen dat bitcoin en andere cryptocurrency’s gebruikt worden door criminelen om geld wit te wassen en om terrorisme te financieren. Ze zijn vooral bezorgd om het pseudonieme karakter van de meeste crypto’s, zo kunnen ze gebruikt worden op grote schaal om drugsdeals, de aankoop van wapens, prostitutie, enzovoort te financieren.

IMF kritisch op adoptie bitcoin in Centraal-Afrikaanse Republiek

Op 28 april jongstleden werd bekend dat de Centraal-Afrikaanse Republiek bitcoin als wettig betaalmiddel heeft aangenomen. Je kon de klok er op gelijk zetten, het IMF is hier niet blij mee.

Het IMF vertelt Bloomberg dat de beslissing “grote uitdagingen op juridisch, transparant en economisch beleid met zich meebrengt” voor de CAR.

“De acceptatie van bitcoin als wettig betaalmiddel in de Centraal-Afrikaanse Republiek brengt grote uitdagingen op het gebied van juridische, transparantie en economische politiek met zich mee. IMF-medewerkers helpen de autoriteiten van de regionale en Centraal-Afrikaanse Republiek bij het aanpakken van de zorgen die de nieuwe wet met zich meebrengt”, aldus een IMF-woordvoerder.

Wie betaalt, bepaalt (niet)

In januari haalde het IMF een soortgelijke truc uit met El Salvador en zeiden ze dat het land “de reikwijdte van de Bitcoin-wet moet verkleinen door de status van wettig betaalmiddel van Bitcoin te verwijderen.” El Salvador was op dat moment, net als Argentinië, in onderhandeling met het IMF over een lening. Maar in tegenstelling tot de Argentijnen, rechtte het El Salvador zijn rug en wees de voorwaarden resoluut van de hand. De minister van Financiën van El Salvador, Alejandro Zelaya, zei dat “geen enkele internationale organisatie ons iets zal laten doen, wat dan ook.”

All Dutch and English crypto news!

Compass Mining loses facility after allegedly failing to pay power bill

Bitcoin (BTC) mining hardware and hosting company Compass Mining has lost one of its Maine-based hosting facilities after the owner, Dynamics Mining, terminated the hosting...

Tether CTO refutes stablecoin FUD as short-sellers circle

Tether chief technology officer Paolo Ardoino has confirmed that the stablecoin has been the subject of a "coordinated attack" by hedge funds looking to short...

CoinFLEX recovery plan includes tokenized bad debt and more yields

Crypto investment platform CoinFLEX aims to rectify its liquidity shortage and restart user withdrawals by selling off bad debt through a new $47 million token...

Crypto community confused as Celsius continues with weekly rewards

Members of the crypto community on Twitter have been left bewildered by the beleaguered Celsius Network continuing to pay weekly rewards despite pausing withdrawals two...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo