Hoogleraar: ‘Bitcoin is een ecologische ramp’ en ‘het lost geen enkel probleem op’

De één is een gigantisch voorstander van bitcoin, en de ander heeft er een enorme hekel aan. Er lijkt bijna geen middenweg in te zitten. Zo zien we nu weer, nu Hans-Joachim Voth, hoogleraar economie aan de Universiteit van Zürich, zegt dat bitcoin eigenlijk geen enkel probleem oplost. Waarom denkt hij dat?

Bitcoin lost niks op

Bitcoin heeft in zijn 13 jaar bestaan veel losgemaakt, waardoor vrijwel de hele wereld wel eens over deze oranje munt heeft gehoord. Velen zijn zeer kritisch over de marktleider van de cryptomarkt, en zo ook economen. Een hoogleraar genaamd Hans-Joachim Voth heeft vandaag van zich laten horen in een YouTube video.

Hoewel hij erkent dat blockchain enkele voordelen heeft, gelooft hij niet dat bitcoin – of andere cryptocurrency’s – geld kan vervangen. Hiermee bedoelt hij natuurlijk het fiat-geld dat gereguleerd wordt door overheden (zoals de euro of dollar). Ook denkt hij niet dat bitcoin moderne geldproblemen kan oplossen.

Goudstandaard werkt niet

In het interview besprak Voth een theorie die suggereert dat de overheid veel problemen kan oplossen door geld te printen. Deze theorie suggereert dat dit kan zonder angst voor de gevolgen, aangezien de overheid de uitgever van de valuta is. Hier gaat Voth niet in mee, en hij verklaarde dat het aantrekkelijk, maar ongeloofwaardig is. Zelfs een goudstandaard (waarbij we alleen maar met goud zouden betalen) zou volgens hem niet lukken.

“Het belangrijkste punt van de goudstandaard is het wegnemen van het ‘rijbewijs’ van overheden en centrale banken en zeggen ‘nee nee nee, er is een soort volledig kunstmatig gekozen beperkte hoeveelheid van X, en dat beperkt hoeveel geld je kunt uitgeven, en dan wordt alles beter en ik denk dat dat dom is”, zo legt de econoom uit.

Het is een ecologische ramp

Toen kwam de vraag van of een Bitcoin-standaard (zoals El Salvador nu heeft) sommige van de problemen kan oplossen. “Ik zie gewoon geen enkel probleem dat wordt opgelost door cryptocurrency’s, zeker niet bitcoin, dat een ecologische ramp is, het is een ramp in termen van transacties. Maar ook Ethereum en alle andere cryptocurrency’s, dat zijn oplossingen, op zoek naar een probleem.”

Voth geeft wel toe dat “blockchain allerlei aantrekkelijke eigenschappen heeft”, maar het zou volgens hem geen fiat-geld vervangen.

All Dutch and English crypto news!

Starfish Finance Proposes DeFi-NFT Convergence on Polkadot

Paris, France, 30th September, 2022, Chainwire Starfish Finance, the DeFi project running on Astar Network, has shared its vision of how NFTs and decentralized finance will...

Crypto and decentralization could influence voters in 2022 US midterm elections: Report

A poll of 800 likely midterm voters in four U.S. swing states suggested that the overwhelming majority favored ideas around decentralization, and many were HODLers. According...

MicroStrategy looks to hire a Bitcoin software engineer

MicroStrategy wants to hire a Bitcoin software engineer to build a software-as-a-service (SaaS) platform on the Lightning Network. MicroStrategy, a top business intelligence firm that's the...

Price analysis 9/30: SPX, DXY, BTC, ETH, BNB, XRP, ADA, SOL, DOGE, DOT

The United States equities markets have been under a firm bear grip for a large part of the year. The S&P 500 and the Nasdaq...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo