Hoeveel Nederlanders hebben bitcoin, en wat zijn de populairste crypto’s?

Het is altijd interessant om te zien hoe groot de crypto adoptie binnen je eigen land is. Ben je namelijk één van de enige, of zijn er miljoenen andere crypto investeerders? Nederland, met zijn 17,7 miljoen inwoners, is niet vies van crypto, dat is zeker. In dit artikel bespreken we het nieuwste onderzoek en de laatste cijfers.

Vergelijking met ander onderzoek

Het is even geleden dat er onderzoek werd gedaan naar het aantal cryptobezitters in Nederland. Kantar kwam meer dan een half jaar geleden met een onderzoek naar buiten. Hieruit bleek dat 1,6 miljoen Nederlanders in crypto investeerden. Is dit aantal gegroeid, of heeft de bearmarkt toch wat investeerders afgeschrikt?

Uit een recent onderzoek van Multiscope, genaamd ‘Cryptovaluta Monitor‘, blijkt dat het aantal investeerders in Nederland zeker gegroeid is. Als de cijfers van Kantar en Multiscope kloppen, betekent dit dat het aantal crypto bezitters is gegroeid van 1,6 miljoen naar 1,9 miljoen. Dit in een periode van ongeveer een half jaar.

Bearmarkt stopt de groei niet

De Cryptovaluta Monitor, uitgevoerd onder meer dan 4.000 respondenten, laat zien dat de bearmarkt niet sterk genoeg is om de groei van crypto te stoppen. Multiscope deed eerder – in 2018 – ook een meting. Sindsdien zijn er meer dan 1 miljoen crypto investeerders bijgekomen.

Daarnaast bleek dat meer dan 70% van de crypto investeerders man is. Dit rijmt niet helemaal met het andere crypto onderzoek naar Nederlanders. Kantar schreef namelijk dat vrouwen steeds vaker investeren in crypto. Van alle investeerders in het jaar 2021, was volgens Kantar 42% vrouw. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat er van die nieuwe lichting investeerders steeds meer mannen bijkomen.

Bitcoin nog de populairste munt

Bitcoin is op dit moment de grootste cryptovaluta in Nederland. De Cryptovaluta Monitor stelt dat 9% van alle Nederlanders – die 18 jaar en ouder zijn – deze munt in hun bezit hebben. Altcoins doen het wat minder goed, maar toch zijn er enkele uitblinkers.

Multiscope, Bron: Cryptovaluta Monitor

6% van de Nederlanders heeft ethereum, 5% heeft cardano, en 3% van onze bevolking heeft ripple en dogecoin in hun portfolio. Toch blijft bitcoin zoals altijd aan kop, maar wie weet kan dit in de toekomst veranderen.

All Dutch and English crypto news!

Podcast: Charmyn Ho, head of crypto insights at Bybit talks NFTs, GameFi, the state of crypto and more

It's been quite the turbulent year in the crypto markets so far in 2022, with words like "contagion", "death spiral" and "recession" entering vocabulary -...

US lawmakers appeal directly to 4 mining firms, requesting info on energy consumption

Four members of the United States House of Representatives from the Energy and Commerce Committee have demanded answers from four major crypto mining firms in...

A sharp drop in TVL and DApp use preceded Avalanche’s (AVAX) 16% correction

After an impressive 73% rally between July 13 and Aug. 13, Avalanche (AVAX) has faced a 16% rejection from the $30.30 resistance level. Some analysts...

Ripple partners Travelex Bank to launch XRP-enabled enterprise payments in Brazil

Ripple's partnership with Travelex Bank will see customers of the locally regulated bank benefit from XRP-powered cross border payments settled on RippleNet's On-Demand Liquidity (ODL)...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo