Hoe deze indicator de prijs van bitcoin kan voorspellen

Er zijn verschillende methodes ontwikkeld om de prijs te voorspellen, en allemaal hebben ze het aan het verkeerde eind. Er is geen snelle oplossing om met 100% zekerheid rijk te worden van bitcoin. Ook de indicator in dit artikel voorspelt de prijs niet, maar het zegt wel veel over het sentiment van de markt. 

Meer of minder bitcoin

We hebben het over het aantal bitcoin op beurzen. Of specifieker: komen er meer bitcoin bij op beurzen of worden er juist coins van de beurs gehaald? Handelaren en investeerders verplaatsen hun bitcoin naar beurzen om bitcoin te verkopen, wat in de meeste gevallen leidt tot meer verkoopdruk. 

Deze logica werkt in theorie ook andersom, hoe minder bitcoins er op beurzen aanwezig zijn, des te minder coins er beschikbaar zijn om verkocht te worden. Hierdoor zou de verkoopdruk lager moeten worden.

Markt kleurt positief

Santiment, een blockchainanalysebedrijf, brengt geregeld een rapport uit met dit soort statistieken. In de laatste editie (van 14 april) laten ze zien dat er nu juist heel veel coins van de beurzen worden gehaald. Volgens Santiment een heus bullish teken van de markt.

In 24 uur zijn 25.878 bitcoins (ter waarde van ongeveer 1 miljoen euro) van de verschillende bitcoinbeurzen afgehaald. Volgens onderstaande grafiek is dat het grootste verschil is tussen uitstroom en instroom in vijf weken.

“Historisch gezien leiden grote hoeveelheden BTC die van de beurzen gaan, tot prijsstijgingen die een paar dagen duren zolang het patroon standhoudt.”

Met andere woorden: als de grote uitstroom van bitcoin de komende dagen aanhoudt, kan een prijsstijging op handen zijn. Wederom, dit is niet 100% waterdicht, maar de geschiedenis leert ons dat dit in het verleden wel het geval was.

Bitcoin als veilige haven in komende recessie

Alex Mashinsky, CEO van Celsius gelooft dat crypto het goed zal doen in de recessie die hij het komende jaar verwacht. Hij adviseert om aandelen te verkopen en meer bitcoin te kopen. In zijn woorden:

“Vanaf het begin van het jaar is de aandelenmarkt gedaald, maar bitcoin heeft de meeste van zijn verliezen goedgemaakt. Bitcoin begint zich eindelijk te gedragen als veilige haven daarom verkoop ik opnieuw mijn aandelen en koop ik meer bitcoin.”

Let wel, dit zijn mooie woorden, maar het is tegelijkertijd ook advies van iemand die 100% baat heeft bij een stijgende bitcoin koers.

Einde van correlatie

De laatste tijd is er veel geschreven over de correlatie tussen de cryptomarkt en aandelen. Mashinsky is het daarmee eens, maar zegt nu dat het tijd is voor een scheiding tussen de twee.

“Waarom? Omdat de Fed veel druk uitoefent op de economie door de rentete verhogen en eigenlijk in plaats van liquiditeit op de markt te brengen nu juist liquiditeit uit de markt te halen. Nu wij de op negen na grootste economie ter wereld (Rusland) sluiten, legt dat een enorme recessiedruk op onze economie. Dus ik verwacht volgend jaar 2023 een recessie. Ik denk niet dat de Fed iets kan doen.”

Tijdens een recessie doen aandelen het slecht, maar volgens Mashinsky hoeft dat niet te gelden voor bitcoin, mits BTC zich gedraagt als een veilige haven.

All Dutch and English crypto news!

Dollar Cost Averaging or Lump-sum: Which Bitcoin strategy works best regardless of price?

Bitcoin (BTC) has declined by more than 55% six months after it reached its record high of $69,000 in November 2021. The massive drop has left...

Cointelegraph Store: Introducing Bitcoin Pizza Day merch for crypto OGs

Twelve years ago today, on May 22, 2010, programmer and early Bitcoin (BTC) miner Laszlo Hanyecz made history when he traded 10,000 BTC for two...

Terra’s meltdown highlights benefits of CEX risk-management systems

The collapse of Terra's ecosystem - namely, native coin LUNA and algorithmic stablecoin TerraUSD (UST) - rocked the wider blockchain and cryptocurrency ecosystem. Not only...

6 Questions for Sonali Giovino of Defiyield

We ask the buidlers in the blockchain and cryptocurrency sector for their thoughts on the industry… and throw in a few random zingers to keep...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo