Herstelplan Celsius (CEL) ligt klaar en gedupeerden ‘organiseren’ short-squeeze

BnkToTheFuture heeft samen met mede-oprichter Simon Dixon een plan opgesteld om Celsius te redden. Het gaat om een soortgelijk plan dat in 2016 is gebruikt om het destijds wankelende Bitfinex overeind te houden.

Zelfde oplossing als Bitfinex

“Ik geloof dat de traditionele opties geen tijdige oplossing bieden voor Celsius. De problemen rondom Mt. Gox zijn na 10 jaar nog steeds niet opgelost. Ik geloof dat dit alleen opgelost kan worden met een oplossing die we ook voor Bitfinex hadden. Daar was de ellende binnen 9 maanden opgelost met een goede uitkomst voor de gebruikers”, aldus Simon Dixon over het reddingsplan.

“Wij hebben de ervaring, licenties en technologie om te helpen”

Als aandeelhouder van en kapitaalverstrekker voor Celsius, en vanwege de korte-termijn systemische impact op degenen die bitcoin bezitten, geeft Dixon aan “graag” te willen helpen. “Wij zitten in de ideale positie om oplossingen te bieden, aangezien we de ervaring, licenties en technologie hebben om dat te doen”, aldus Dixon.

Het BnkToTheFuture van Dixon is een online investeringsplatform waarop investeerders kunnen investeren in fintech-bedrijven. Op het moment van schrijven telt het platform 85.000 gekwalificeerde investeerders. In juni 2020 organiseerde Celsius nog een investeringsronde via het platform waarmee het 20,46 miljoen dollar (19,42 miljoen euro) ophaalde bij 1039 investeerders.

De Bitfinex-oplossing

Dixon haalde de inspiratie voor zijn reddingsplan voor Celsius dus uit de oplossing die het in augustus 2016 voor Bitfinex had, dat destijds 120.000 bitcoin verloor in een hack. Op dat moment hadden die bitcoin een waarde van ongeveer 72 miljoen dollar. In plaats van het starten van de normale liquidatie-procedure, besloot Bitfinex met een innovatief herstelplan op de proppen te komen.

Hierbij bood het onder andere een BFX-token aan hun gebruikers aan waarmee de verliezen gecompenseerd werden. Deze tokens werden op de open markt verhandelbaar of konden worden vastgehouden voor een toekomstige inruilwaarde van 1 dollar per token. Hiermee konden gebruikers dus speculeren op het herstellen van Bitfinex.

Later in het traject bedacht BnkToTheFuture ook de mogelijkheid om de token in te ruilen voor aandelen in het bedrijf. Iets meer dan zeven maanden later konden beide partijen melden dat het plan geslaagd was en dat de slachtoffers 75 tot 100 procent van hun fondsen konden herstellen.

Gamestop-achtige short-squeeze in de maak

De Celsius-gemeenschap laat het er ook niet bij zitten en is begonnen met het organiseren van een Gamestop-achtige short-squeeze. Het doel is om zoveel mogelijk Celsius tokens op te kopen en weg te halen bij beurzen. Daarmee willen ze de koers opdrijven en shorters uit hun positie drukken. Lukt dat, dan is er een mogelijkheid dat de koers explodeert.

Dezelfde strategie is gebruikt door leden van de subreddit r/wallstreetbets in januari 2021. Destijds schoot het aandeel van de Amerikaanse videogame-retailer Gamestop naar een hoogtepunt van ongeveer 500 dollar. Een koers die rond de 25 keer hoger was dan de waardering aan het begin van die maand.

Dat de gemeenschap deze stappen zet is geen verrassing. Van veel gebruikers zit hun volledige of een groot deel van hun spaarvermogen momenteel in het Celsius-platform vast. De enige manier om dat nog te redden, is door op de één of andere manier het platform in leven te houden. Het “organiseren” van een short-squeeze lijkt een mogelijkheid te zijn om dat voor elkaar te krijgen.

All Dutch and English crypto news!

Central African Republic president launches crypto initiative following Bitcoin adoption

Faustin-Archange Touadéra, president of the Central African Republic, has announced the government will be backing an initiative centered around developing the country's blockchain infrastructure. In a...

‘Crypto is just like the end of the 90s with the internet bubble,’ says Hodl CEO Maurice Mureau

For Maurice Mureau, CEO of crypto investment fund operator Hodl, there's "not a lot left" to invest in anymore. With soaring inflation, bonds are no...

Final Capitulation — 5 reasons why Bitcoin could bottom at $10,000

Bear markets have historically been challenging to navigate for traders and the conventional set of "reliable" indicators that determine good entry points are unable to...

Crypto exchange FTX is looking into acquiring Robinhood: Report

Cryptocurrency derivatives exchange FTX is reportedly eyeing a takeover of Robinhood Markets, the popular trading app that introduced millions of traders to Bitcoin (BTC), Ether...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo