Heeft DeFi nog bestaansrecht na val van Terra?

Sinds de coronacrash in maart 2020 heeft crypto een historische bull run meegemaakt. De belofte van DeFi om de wereldeconomie te veranderen speelde hier een belangrijke rol in. Maar sinds de val van Terra is het angstvallig stil.

Groei in dollarwaarde

Tussen het begin van de bullrun en vandaag groeide de acceptatie, steeds meer waarde werd vastgezet in de verschillende DeFi-protocollen. Dat zie je in de grafiek van DefiLlama hieronder, de waarde wordt uitgedrukt in miljarden dollars.

Gebruikers storten geen echte dollars, maar zetten verschillende cryptocurrency’s vast in de protocollen. Dit betekent dat als de waarde van deze crypto’s dalen dan daalt uiteraard ook de totale vergrendelde waarde.

Totale vergrendelde waarde in DeFi

Zoals je kan zien was de groei lange tijd niet te stuiten, zelfs niet toen de koersen hard op en neer bewogen in 2021. Pas sinds de Russische inval van Oekraine en de val van Terra is de totale vergrendelde waarde hard gedaald.

Terra stuit groei

Binnen een paar dagen verdampte 28 miljard dollar aan waarde uit het Terra netwerk. Het lijkt of de magie van DeFi slechts twee jaar heeft mogen bestaan, en Terra iedereen weer terug op aarde heeft gebracht.

Door de val van UST, de stablecoin van Terra, is de hoop op een grootschalige, gedecentraliseerde stablecoin in de ijskast gezet. Schaal- en interoperabiliteitsoplossingen bevinden zich nog in een vroeg stadium van ontwikkeling en kunnen lang niet alle wereldwijde, potentiële crypto gebruikers massaal ondersteunen. Daarnaast lijken overheden en regelgevers DeFi steeds meer in de smiezen te krijgen (bedankt Terra).

Zonder wrijving geen glans

Ondanks de sombere vooruitzichten voor de korte termijn, is het te vroeg om DeFi voor de lange termijn af te schrijven. De geschiedenis leert dat de cryptomarkt als geheel na elke grote correctie alleen maar sterker wordt. Dit geldt uiteraard voor bitcoin, maar ook voor de hele markt, ondanks dat veel projecten in de tussentijd afhaken.

Grote kans dat het concept en de bijbehorende belofte van DeFi niet anders zal zijn. Het internet heeft nou een ​​gedecentraliseerde financiële ruggengraat nodig die past bij internationale, grensoverschrijdende, gedistribueerde communicatiekanalen.

Digitalisering moeilijk op waarde te schatten

Het is bijna tien jaar geleden dat Marc Andreessen schreef dat software de wereld zal opeten. In zijn essay uit 2013 stelt Andreessen dat “te veel van het debat nog steeds draait om financiële waardering, in tegenstelling tot de onderliggende intrinsieke waarde van de beste nieuwe bedrijven in Silicon Valley.” Software transformeerde stilzwijgend bijna elke industrie, maar het volledige potentieel en de bijbehorende waarde moest nog worden erkend door de gewone man.

Ga maar na, wat is tegenwoordig niet gedigitaliseerd? Zelfs de klassieke veilinghuizen hebben tegenwoordig state of the art websites waarop je kan bieden op designermeubels en kunst. En Skype, MSN, Whatsapp en social media hebben de grote wereld juist kleiner gemaakt.

Maar een andere zichtbare verandering, en daar waar de meeste investeringen naar toe gingen, was het digitaliseren van onze financiële wereld. Online bankieren en mobiele betalingen zijn niet meer weg te denken en software-oplossingen zoals PayPal hebben de hele wereld toegankelijker gemaakt.

Onder de motorkap zelfde, trage systemen

Deze ontwikkelingen maakten het vooral makkelijker voor de gebruiker, omdat een interface gebouwd werd over een lappendeken van oude systemen. Deze oude systemen worden nog steeds gekenmerkt door meerdaagse afwikkelingstijden, weekendonderbrekingen, dure bemiddelingskosten en een hoge mate van menselijke interventie. Probeer maar eens via je bank of met online bankieren geld te sturen naar iemand in Azië.

Het betaalnetwerk van Bitcoin heeft laten zien dat het anders kan. Via het lightning network dat gebouwd is op Bitcoin, kan iedereen tegen minimale kosten binnen luttele miniseconden waarde versturen over de hele wereld. In zekere zin valt dit ook onder DeFi, ook al wordt deze term door vrijwel iedereen gekoppeld aan altcoins.

Wereld zal achteraf pas het belang inzien

Volgens Chase Devens van Messari is DeFi de allesomvattende term voor kapitaaltoewijzing en waardeoverdracht op gedecentraliseerde, cryptografisch beveiligde digitale netwerken. Hij zegt dat dit het wondermiddel is dat de langverwachte ontwrichting van software op ’s werelds analoge financiële rails zal ontketenen. Devens vergelijkt het proces van het strippen van een rottende, financiële infrastructuur met het vervangen van de motor van een auto: de effecten zullen niet zichtbaar zijn voor het blote oog, noch door de wereld worden gewaardeerd, totdat de overgang is voltooid.

Een voorbeeld dat de wereld langzaamaan wakker wordt en DeFi probeert te begrijpen, is zichtbaar tijdens het World Economic Forum in Davos. Onderstaande foto werd gemaakt tijdens een privé-sessie tijdens WEF2022.

All Dutch and English crypto news!

Web3 ad service Everyworld reaches 225K users within a month of launching beta

The service is currently available in beta for select markets. News Own this piece of crypto history Collect this article as NFT Join us on social networks Web 3 advertising...

Breaking: Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de bak in

Sam Bankman-Fried, de mede-oprichter van de failliete exchange FTX, is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 25 jaar. Bankman-Fried wordt er van beschuldigd grootschalige fraude te...

Crypto users react to Sam Bankman-Fried’s 25-year sentence

Many on social media suggested that 25 years was “too light” given the former FTX CEO’s crimes, speculating that he would end up serving less...

Price analysis 3/28: BTC, ETH, BNB, SOL, XRP, ADA, DOGE, AVAX, SHIB, TON

Bitcoin is looking positive, but the up move is likely to face stiff resistance above $72,000. Price Analysis Own this piece of crypto history Collect this article as...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo