Hedgefonds moet deuren sluiten als gevolg van ineenstorting FTX

Het hedgefonds Galois Capital is één van de slachtoffers die als gevolg van het omvallen van FTX zijn deuren moet sluiten. De leiding van het fonds besloot om de handdoek in de ring te gooien, nadat ongeveer 50 procent van de assets gevangen raakten bij FTX. Nu is de stekker uit het project getrokken en keert het fonds de overgebleven assets uit aan de investeerders.

Wat is een hedgefonds?

Een hedgefonds is een type investeringsfonds dat hoge rendementen probeert te genereren met agressieve beleggingsstrategieën. Vaak gaan die strategieën gepaard met hogere risico’s. Hedgefondsen hebben meer flexibiliteit dan traditionele beleggingsfondsen als pensioenfondsen. Die flexibiliteit uit zich in het feit dat zij in meer verschillende soorten van financiële assets mogen beleggen.

Daarnaast kunnen zij gebruik maken van short-verkopen, derivaten en hefboomwerking om het winstpotentieel te vergroten. Dat levert aan de ene kant een grotere winstpotentie op en aan de andere kant natuurlijk een groter risico.

Hedgefondsen richten zich vaak op rijke individuen en financiële instellingen, waar ze vervolgens miljoenen ophalen om mee te beleggen. Deze partijen staan er dan ook om bekend een hoge beheervergoeding en prestatievergoeding te vragen voor hun diensten. Meestal in de vorm van een percentage van de behaalde winst.

Galois Capital staakt de handel

Volgens een rapportage van de Financial Times heeft Galois Capital zijn investeerders per brief laten weten dat alle handelsposities zijn gesloten. Kevin Zhou, de oprichter van Galois Capital, biedt de investeerders zijn excuses aan over de gang van zaken en dat de ernst van de situatie bij FTX het onmogelijk maakt om de boel voort te zetten.

De investeerders krijgen vooralsnog 90 procent van de nog beschikbare tegoeden terug. Daarmee krijgen ze dus ongeveer 45 procent van het bedrag waar ze in werkelijkheid recht op hebben. De overige 50 procent is immers gevangen op het platform van FTX en het kan nog jaren duren voordat dat kapitaal vrijkomt.

Wat dat betreft heeft Zhou ook nieuws, want hij is van plan om de claims van Galois Capital te verkopen. Dit betekent dat de investeerders mogelijk niet zo lang hoeven te wachten op de terugkeer van een deel van hun vermogen. Volgens Galois Capital zijn de kopers van dit soort claims er beter in om deze tegoeden terug te krijgen middels een rechtszaak.

50 miljoen dollar

Op 11 november deelde Galois Capital al met zijn investeerders en de rest van de wereld dat een groot deel van zijn fondsen gevangen zat op het platform van FTX. Het hedgefonds deelde op dat moment geen exacte getallen, maar volgens de Financial Times gaat het om een bedrag van ongeveer 50 miljoen dollar.

Vanwege de koersstijgingen van Bitcoin en de rest van de markt ligt dat bedrag nu waarschijnlijk alweer een stuk hoger. Overigens was Galois Capital niet de enige; ook New Huo Technology, de eigenaar van het in Hong Kong gevestigde handelsplatform Hbit Limited, kondigde op 14 november aan dat er 18,1 miljoen dollar van hun kapitaal op FTX vaststaat. 

Nu kiest Galois Capital er dus voor om de claims op die tegoeden te verkopen aan derden, waardoor investeerders eerder de beschikking krijgen over hun kapitaal. Het nadeel daarvan is dat ze waarschijnlijk een stuk minder geld terugkrijgen, maar daar staat dan weer zekerheid tegenover.

All Dutch and English crypto news!

Australian ‘Big Four’ bank ANZ halts cash withdrawals from many branches

ANZ, one of Australia's "Big Four" banks, will cease facilitating withdrawals and deposits from a number of its Australian branches as it looks to push...

‘Biased, deceptive’: Center for AI accuses ChatGPT creator of violating trade laws

The Center for Artificial Intelligence and Digital Policy (CAIDP) has filed a complaint with the United States Federal Trade Commission (FTC) in an attempt to...

DAO treasuries top $25 billion for the first time: DeepDAO

Decentralized autonomous organization (DAO) treasuries are rapidly growing having just surpassed a major milestone, according to DeepDAO. According to figures from the DAO data platform, on...

Polls suggest Elizabeth Warren’s anti-crypto army strategy may not pay off

The United States Senator for Massachusetts Elizabeth Warren is making her "anti-crypto" agenda one of the centerpieces of her re-election campaign, despite polls suggesting the...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo