Federal Reserve: ‘Nog altijd geen concrete plannen voor Central Bank Digital Currency’

Als we de Federal Reserve mogen geloven zijn er nog altijd geen concrete plannen voor een digitale versie van de Amerikaanse dollar. De beleidsmakers van de belangrijkste centrale bank ter wereld bediscussiëren te technologie, maar geven weinig prijs over de vooruitgang die ze daarbij boeken.

Internationale rol van de dollar

Afgelopen dinsdag organiseerde de Federal Reserve een conferentie over de internationale rol van de dollar. Hier spraken economische adviseurs en vertegenwoordigers van de Federal reserve onder andere over digitale assets en de mogelijke voordelen van een Central Bank Digital Currency in de VS.

Het is interessant dat de panelleden het met elkaar eens waren over dat de technologie. Het zou op zichzelf geen drastische veranderingen voor het huidige wereldwijde geldsysteem betekenen. Een Central Bank Digital Currency is een digitale versie van overheidsgeld als de Amerikaanse dollar, Britse pond of de euro. In tegenstelling tot bitcoin en ether zijn dit gecentraliseerde assets.

Volgens de Bank of America kan een digitale dollar de Verenigde Staten helpen om de status van de dollar als wereldreservemunt te beschermen. De panelleden van de conferentie van afgelopen dinsdag waren daar echter niet van overtuigd. “Op de korte termijn zien de panelleden geen dreiging voor de internationale rol van de dollar vanuit de hoek van digitale assets”, aldus de Federal Reserve in een statement.

China op voorsprong

Over de hele wereld zijn honderden centrale banken op dit moment aan het experimenteren met de technologie. Het lijkt erop dat vooral China een voorloper is met hun digitale renminbi. In januari lanceerde het land namelijk al een digitale wallet voor de bevolking. De wallet is via de Chinese versie van de Apple- en Android appstores te downloaden. Dat is een opvallende verandering, omdat de app voorheen enkel via een private link beschikbaar was.

Met een bevolking van 1,4 miljard mensen vertegenwoordigt China een enorme testcase voor digitaal overheidsgeld. Het hoofd van het Chinese Digital Currency Research Institute, de ontwikkelaar van het project, claimt dat meer dan 140 miljoen Chinezen al een account hadden geopend in oktober. Alipay is nog altijd de grootste betaalapplicatie in China, waar ongeveer 90 procent van de bevolking een account heeft.

Wat is het voordeel van digitaal overheidsgeld?

Het idee is dat landen met digitaal overheidsgeld kunnen overschakelen naar een cashloze-samenleving. In het geval van China betekent het dat de overheid nog meer mogelijkheden krijgt om de bevolking te controleren. De centrale bank kan mensen een persoonlijke rente geven om daarmee uitgaven te stimuleren of andersom. Verder kan China met de digitale renminbi ook harde restricties aan het geld hangen. Bijvoorbeeld dat het alleen in bepaalde winkels uitgegeven mag worden.

Vanuit dat oogpunt bezien is het geen verrassing dat juist een land als China de eerste is die deze technologie omarmt. Van landen als de Verenigde Staten, waar vrijheid in de geschiedenis leidend is geweest, moet nog maar blijken in hoeverre dit bij hun normen en waarden past. Ook in Europa lijkt wat dat betreft de kogel nog niet door de kerk. Daarbij hebben centrale banken met de hoge inflatie en dreigende recessie wel andere dingen aan hun hoofd.

All Dutch and English crypto news!

Biden is hiring 87,000 new IRS agents — and they’re coming for you

The Inflation Reduction Act, signed into law this month by President Joe Biden, empowers the IRS with nearly $80 billion in new funds. The world's...

SBI lost 40% of hash rate after stopping mining in Russia: Data

Japanese financial giant SBI Holdings has partly terminated cryptocurrency mining in Russia due to geopolitical uncertainty and the crypto winter. SBI Holdings suspended mining operations in...

NFTs democratize music industry and redistribute song rights

The music industry continues to find inventive ways to integrate decentralized technology into new releases to benefit both artists and their fans.  Electronic dance music (EDM)...

Nearly $55M worth of Bored Ape, CryptoPunks NFTs risk liquidation amid debt crisis

Many owners of precious Bored Ape Yacht Club (BAYC) and CryptoPunks NFTs, who used them as collateral to take out loans in Ether (ETH), have...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo