Fed-official spreekt zich uit tegen CBDC

Er lijkt op het moment van schrijven geen centrale bank meer te zijn op de wereld die niet bezig is met central bank digital currency (CBDC). Hoewel er een hoop voorstanders zijn van een digitale centralebankmunt, is nog niet iedereen overtuigd van de potentie. Sterker nog, Michelle Bowman van de Amerikaanse Federal Reserve denkt dat de voordelen van een CBDC niet opwegen tegen de risico’s.

Er is al een alternatief

Ook al zou een CBDC wellicht voordelen bieden op het gebied van transactiesnelheden binnen het traditionele banksysteem, is dat volgens Bowman overbodig door de komst van FedNow. Dit is een nieuwe dienst van de Federal Reserve. Deze zorgt er in feite voor dat interbancaire transacties onmiddellijk aankomen en een stuk goedkoper zijn dan binnen het traditionele systeem.

Wat dat betreft is het helemaal niet meer nodig om op een CBDC te leunen om dit te bereiken. Daarnaast is het volgens Bowman ook niet nodig om de financiële inclusie te verbeteren in de Verenigde Staten.

“95 procent van de Amerikaanse huishoudens heeft tenminste één gezinslid met een bankrekening. De rest heeft dat niet, omdat ze geen bankrekening willen of banken niet vertrouwen”, aldus Bowman.

“Als je kijkt naar bredere ontwerp en beleidskwesties, met name die rondom de privacy van de gebruikers en de impact op het banksysteem, dan is het lastig om je een wereld voor te stellen waarin de voordelen tegen de risico’s opwegen”, zo voegt Bowman toe aan haar verhaal.

Niet enthousiast over potentie

Alles bij elkaar is het duidelijk dat Bowman niet enthousiast is over de introductie van een CBDC in de Verenigde Staten. Zij erkent wel dat er dankzij een CBDC mogelijkheden zouden komen om beleid beter door te voeren. Bijvoorbeeld door geld uit te delen wat slechts bij specifieke winkels uitgegeven mag worden. Of verschillende rentes te koppelen aan de rekeningen van verschillende mensen.

Als de inflatie bijvoorbeeld teveel oploopt, dan kan een centrale bank de rente op de CBDC even snel verhogen om mensen te dwingen om meer te sparen. Op die manier kan het veel directer invloed uitoefenen op de economie.

Dat weegt volgens Bowman echter niet op tegen het grote nadeel, namelijk dat je daarmee inbreekt op de “flexibiliteit en vrijheid” die in fysiek geld of bankdeposito’s zit. Het is dus zeker niet zo dat iedere centrale bankier staat te springen om de introductie van digitaal centralebankgeld.

All Dutch and English crypto news!

FTX debtors object Genesis’ ‘critical’ claim estimate of ‘$0.00’

Just a month after bankrupt cryptocurrency exchange FTX was seeking $4 billion from the also bankrupt crypto lender Genesis, it is now contesting a claim...

Elliptic integrates ChatGPT to bolster crypto risk detection

Crypto risk management firm Elliptic is integrating artificial intelligence chatbot, ChatGPT, to ramp up accuracy and scalability in detecting crypto threats, amid other crypto firms...

Warren’s alleged work with short-seller shows anti-crypto army heating up

What do progressive Democrats, Republican national security hawks and Wall Street traders have in common? They are all apparently enlisting in United States Senator Elizabeth...

Musk’s alleged price manipulation, the Satoshi AI chatbot and more: Hodler’s Digest, May 28 – June 3

Top Stories This Week Dogecoin investors accuse Elon Musk of insider trading in amended class-action lawsuit A group of Dogecoin investors has requested leave to amend a...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo