Failliet crypto-leenplatform Celsius opent opnames voor kleine groep gebruikers

Sommige gebruikers van het inmiddels failliete crypto-leenplatform Celsius krijgen de mogelijkheid om hun fondsen op te nemen. Een specifieke groep gebruikers krijgt binnenkort de kans om 94 procent van hun tegoeden op te nemen van het platform, zo blijkt uit een officieel document uit de faillissementsprocedure. Over de overige 6 procent van de tegoeden moet de rechter nog beslissen.

Opvallende ontwikkeling

Het is op zijn minst opvallend te noemen dat een groep gebruikers van het platform plotseling de mogelijkheid krijgt om hun tegoeden op te nemen. Op dit moment is het overigens nog niet duidelijk wie die gebruikers precies zijn en aan welke voorwaarden mensen moeten doen om binnen die groep te vallen. Celsius zelf spreekt in de berichtgeving ook van “in aanmerking komende gebruikers,” zonder daar verder over in detail te treden.

Het enige wat ze erbij vermelden is dat deze gebruikers tenminste voldoende assets moeten bezitten om de kosten voor de opnames te betalen. Rond 15 februari krijgt de gelukkige groep gebruikers van het platform een email waarin Celsius ze meer duidelijkheid verschaft. Om hoeveel mensen het precies gaat is op dit moment nog niet duidelijk.

Problemen voor Celsius

De problemen voor Celsius begonnen in mei 2022 met het omvallen van het Terra-protocol. Als gevolg van de implosie van Terra begon praktisch de hele markt aan een gigantische daling. Tijdens die daling bleek dat verschillende partijen binnen de industrie veel teveel risico op hun vork hadden genomen. Van Celsius werd bijvoorbeeld bekend dat ze de tegoeden van klanten gebruikten om zelf risicovolle investeringen te doen.

Die risicovolle investeringen pakten niet goed uit, waardoor het plotseling zat met een enorm gat in de begroting. Dat gat kwam het crypto-leenplatform niet meer te boven, waardoor het in juli 2022 zijn faillissement moest aanvragen. Daarmee sloot Celsius aan in een lange rij van crypto-bedrijven die het jaar 2022 niet zouden overleven. Deze week werd duidelijk dat Celsius lange tijd opereerde als een klassiek piramidespel.

Een klassiek piramidespel

De rechter van dienst besloot dat het een goede idee was om een onafhankelijke onderzoeker aan te stellen om Celsius te onderzoeken. Het duurde niet lang voordat Shoba Pillay, de onderzoeker van dienst, terugkwam met de conclusie dat Celsius opereerde als een klassiek piramidespel. “In alle belangrijke facetten van de bedrijfsvoering opereerde Celsius op een compleet andere wijze dan het aan zijn klanten voorschotelde,” aldus Pillay.

Het keiharde oordeel van Pillay is dat Celsius opereerde als een leugenmachine. Volgens Pillay kon Celsius de beloftes over de rendementen op het staken van crypto nooit waarmaken. De realiteit is dat Celsius zelf de waarde van zijn token oppompte om meer gebruikers naar het platform te trekken. Vervolgens betaalde het zijn bestaande gebruikers uit met de tegoeden van nieuwe gebruikers, hetgeen zo’n beetje de exacte definitie van een piramidespel is.

Opvallend is dat alle werknemers volgens Pillay ook op de hoogte waren van de praktijken van het crypto-leenplatform. Ook de medewerkers van Celsius zagen dat de publieke uitingen van het bedrijf totaal niet overeenkwamen met de werkelijke manier van werken. Het is te hopen dat een significant deel van de gebruikers hun fondsen terugkrijgen, maar die kans lijkt extreem klein.

All Dutch and English crypto news!

Paris Blockchain Week 2023: Second day of the summit kicks off

Paris Blockchain Week (PBW) kicked off its fourth year as one of the world's largest conferences tackling all things blockchain, crypto and Web3. The event...

Aussie crypto exchange hints interest in Hong Kong base, but it’ll depend

Australia-based crypto exchange Independent Reserve is looking at opportunities to set up shop in Hong Kong, as the city continues efforts to become a cryptocurrency...

Coinbase CEO on its Wells Notice: SEC is like soccer referees in a game of pickleball

Brian Armstrong, the CEO and co-founder of crypto exchange Coinbase has compared the Securities and Exchange Commission (SEC) to "soccer refs" in a game of...

CFTC’s tech committee gathered in DC to talk DeFi, here’s what was discussed

The United States commodities regulator has gotten a crash course on decentralized finance (DeFi) today, with crypto executives briefing the regulator on key issues affecting...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo