Europese Centrale Bank vergelijkt PoW met verbrandingsmotoren en PoS met elektrische auto’s

Overal ter wereld bereikt de inflatie zijn kookpunt. Maar ondertussen heeft de Europese Centrale Bank (ECB) de tijd gevonden om zijn zorgen over Proof-of-Work (PoW) te delen. In een nieuw onderzoeksrapport schrijft het orgaan PoW weg als een grote bedreiging voor de planeet, terwijl het Proof-of-Stake (PoS) ziet als het enige duurzame alternatief.

De energieconsumptie van bitcoin

Uiteraard wordt in het rapport ook het energieverbruik van Bitcoin onder de loep genomen. Hierbij legt het de energieconsumptie van Bitcoin naast die van individuele landen als Spanje, Nederland en Oostenrijk. De ECB beweert dat de gecombineerde klimaatafdruk van Bitcoin en Ethereum tot mei 2022 zelfs hoger is dan de CO2-reducties van de meeste landen in de Eurozone.

De voornaamste reden voor de hoge energieconsumptie ligt in het PoW consensus mechanisme. Zowel Bitcoin als Ethereum maakt hier gebruik van. Volgens het rapport zijn de potentiële voordelen van Bitcoin voor de samenleving twijfelachtig. “Het is moeilijk om te zien hoe autoriteiten auto’s met verbrandingsmotoren middels een transitieperiode willen verbieden en vervolgens Bitcoin en PoW-technologie over het hoofd zien”, aldus de ECB.

Daarna gaat de ECB verder met de auto-vergelijking. Dit door PoW gelijk te stellen aan auto’s met verbrandingsmotoren en PoS met elektrische voertuigen. Waarmee de laatste een duidelijke kandidaat zou zijn voor promotie vanuit de politiek. Daarmee lijkt zich een scenario te ontvouwen waar bitcoiners al langer bang voor zijn: een politieke oorlog tegen PoW vanwege de transitie van Ethereum naar PoS.

Risico voor het financiële systeem

Het nieuwe rapport van de ECB komt kort na de publicatie van een ander rapport, waarin het orgaan schrijft over de groei van de cryptomarkt. Het rapport spreekt onder andere over het afgelopen decennium van de crypto-wereld en de risico’s die zij vormt voor het traditionele financiële systeem. De ECB concludeert in dat rapport dat een gebrek aan regulering en toezicht het grootste probleem is.

Het verwijst onder andere naar de val van het Terra-ecosysteem en andere stablecoins die volgens de ECB een risico vormen. Tot nu toe is het ecosysteem nog te klein om de wereldeconomie te raken. Maar de industrie groeit snel en we hebben gezien hoe de problemen zich als een virus door de cryptomarkt hebben verspreid.

In het rapport schiet de ECB ook het idee om stablecoins als betaalmiddel te gebruiken af. De belangrijkste bank van de Europese Unie beweert dat stablecoins niet praktisch zijn, aangezien ze de snelheid missen en transacties niet goedkoop zijn. Alles bij elkaar noemt de ECB stablecoins “inadequaat voor echte economische betalingen”.

Regelgeving in aantocht

Het lijkt er dan ook op dat we op relatief korte termijn meer duidelijke regelgeving omtrent tenminste stablecoins kunnen verwachten in de Europese Unie. Daarmee volgt Europa in de voetsporen van de Verenigde Staten, waar men nu ook drukdoende is om een regelgevend kader te scheppen. Dat initiatief is van start gegaan na het eerdere uitvoerend bevel van president Joe Biden.

Hoewel regelgeving in eerste instantie niet rijmt met het ethos van Bitcoin, kan het voor een groot deel van de markt een stap in de juiste richting zijn. Crypto heeft nu nog de reputatie als het ‘Digitale Wilde Westen’ en strakke regels kunnen de industrie daar vanaf helpen.

All Dutch and English crypto news!

Expansion of short-term BTC holders suggests ‘final flush’ of sellers

A recent spike in short-term BTC holders could signal a "final flush" of sellers, meaning the capitulation events have played out, leaving the market ready...

Crypto exchange Binance obtains preliminary approval to operate in Kazakhstan

Binance, the world's leading cryptocurrency exchange, has won another battle in its quest for global dominance.    The cryptocurrency exchange announced via a blog post on Monday, August...

Australian Securities Exchange takes step towards tokenized asset trading

Companies on the Australian Securities Exchange (ASX) could be able to trade tokenized bonds, equities, funds, or carbon credits after a successful proof-of-concept trial led...

Justin Bieber, Paris Hilton among 19 celebs called out for shilling NFTs

Consumer watchdog group Truth in Advertising (TINA.org) has called out 19 celebrities for allegedly promoting non-fungible tokens (NFTs) without disclosing their connection to the projects.  The...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo