Europa wil anonieme bitcoinwallets verbieden

De Europese Commissie heeft een nieuw voorstel ingediend dat cryptocurrency brokers en beurzen dwingt om extra persoonsgegevens te verzamelen in het kader van de antiwitwaswetgeving. Het doel is om witwassen binnen de Europese Unie tegen te gaan.

Wisselkantoren en beurzen moeten onder het voorstel dusdanig veel informatie verzamelen over klanten, dat het praktisch onmogelijk wordt om anonieme bitcoinwallets te gebruiken. Hiermee kunnen de dienstverleners namelijk niet meer voldoen aan de eisen die de Europese Unie onder het nieuwe voorstel van de Europese Commissie stelt. Belangrijk om hierbij te vermelden is dat het nog twee jaar kan duren voordat dit voorstel er volledig doorheen is.

Welke informatie moeten dienstverleners verzamelen?

De Europese Commissie is voornemens om van wisselkantoren en beurzen te eisen dat ze weten wie de oorspronkelijke verzender van de transactie is, van welk adres de transactie afkomstig is, waar de verzender een account heeft en van welke dienstverlener de transactie afkomstig is.

Verder moet het adres van de oorspronkelijke verzender bekend zijn, een officieel documentnummer en nog enkele andere persoonsgegevens. Zonder deze gegevens kan in de toekomst dus mogelijk geen bitcoin of andere cryptocurrency meer worden uitgewisseld binnen de Europese Unie tussen verschillende dienstverleners.

Deze additionele informatie moet worden opgeslagen en uitgewisseld indien het gaat om een transactie van boven de 1.000 euro of een serie van met elkaar verbonden betalingen die in totaal boven een waarde van 1.000 euro uitkomt. Men stelt dit minimumbedrag om te voorkomen dat de regels ten koste gaan van de efficiëntie van het systeem.

Daarnaast willen ze de nieuwe regels niet te streng maken, om te voorkomen dat transacties vanwege die strenge regelgeving zich naar het ondergrondse verkeer verplaatsen. Bij transacties van onder de 1.000 euro hoeft de dienstverlener niet alle hierboven besproken informatie te verifiëren.

Voorstel gericht op voorkomen witwassen en terrorismefinanciering

Het voorstel van de Europese Commissie is onderdeel van een pakket van vier voorstellen die erop gericht zijn witwassen en terrorismefinanciering binnen de Europese Unie te voorkomen. Het Europees Parlement heeft uiteindelijk het laatste woord over de invoering van de voorstellen en de volledige procedure daartoe kan tot twee jaar in beslag nemen.

Wat het extra interessant maakt om deze ontwikkeling in de gaten te houden is de eeuwige discussie rondom bitcoin en criminaliteit. Bitcoin heeft bij het grote publiek nog altijd een beetje de reputatie dat het geld is voor criminelen. Er zijn al meerdere onderzoeken verschenen waaruit het tegenovergestelde bleek, maar de reputatie van bitcoin is wat dat betreft nog niet gezuiverd.

Het plan van de Europese Commissie om de sector op deze manier extra in de gaten te houden zal uiteindelijk tot meer gegevens leiden wat betreft dit vraagstuk. Als de meer positieve onderzoeken over bitcoin en criminaliteit het bij het juiste eind hebben, dan moet straks blijken dat alle strenge regelgeving voor niets is. Natuurlijk is dit op de korte termijn geen goede ontwikkeling voor bitcoin, maar op de lange termijn kan het hele vruchtbare data opleveren.

The post Europa wil anonieme bitcoinwallets verbieden appeared first on BTC Direct | Nieuws.

All Dutch and English crypto news!

Celsius creditors vote in favor of reorganization plan

The creditors involved in the Celsius bankruptcy case have voted in favor of a plan that will see funds returned to them as well as...

Crypto exchange Binance reopens exchange services in Belgium

Crypto exchange Binance has reopened registrations and access to its products and services for its Belgian crypto users again -  three months after the exchange...

Vitalik Buterin’s Privacy Pool idea is interesting, but it’s just the start

By now, most of the cryptosphere has heard of Privacy Pools - a project launched this year by Ameen Soleimani, a well-known developer and founder....

Crypto bills could be delayed as many prepare for US gov’t shutdown

The United States government could be shut down in the next 7 days with House Speaker Kevin McCarthy facing political pressure from members of his...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo