Ethereum verlaagt energieverbruik met 99.99 procent

Het energieverbruik van Ethereum is met maar liefst 99,99 procent gedaald, zo valt te lezen op de website van New Scientist. Dit is gebeurd na de update genaamd “The Merge”. Met deze update is een nieuw systeem toegepast genaamd “proof of stake“, welke de vroegere “proof of work” heeft vervangen.

‘Verbijsterende vermindering’

Het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF) heeft uitgebreide gegevens gepubliceerd over het energieverbruik van Ethereum in de afgelopen vier jaar en heeft nu soortgelijke gegevens vrijgegeven voor Ethereum. Het verbruik van Ethereum en Bitcoin nam elk jaar toe sinds de lancering in 2015.

Ethereum verbruikte in 2021 16,4 terawattuur, terwijl het op 14 september 2022 al 17,6 TWh had verbruikt en op weg was om het jaar te eindigen op 21,4 TWh. CCAF schat nu dat Ethereum slechts 6,6 gigawattuur elektriciteit per jaar zal verbruiken, wat overeenkomt met ongeveer 2000 typische huizen in het VK. Het vorige verbruik van Ethereum vanaf de lancering tot aan de Merge bedroeg 58,3 TWh. Dit is vergelijkbaar met het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Zwitserland.

Het experiment is volgens Alexander Neumüller van de Universiteit van Cambridge een technologisch succes geweest en heeft een ‘verbijsterende vermindering’ van het elektriciteitsverbruik bereikt. Sommige analyses hebben gesuggereerd dat hoewel het energieverbruik van Ethereum is gedaald, de hardware die daarvoor verantwoordelijk was, nu voor andere doeleinden wordt gebruikt.

Bitcoin te veel gehecht aan PoW

Kyle McDonald, die zijn eigen onderzoek deed naar het energieverbruik van het Ethereum-netwerk vóór de Merge, zegt dat grote aantallen ontevreden miners die achterbleven met enorm dure, gespecialiseerde hardware en geen inkomstenbron, besloten om andere munten te blijven delven. Maar Neumüller zegt dat niet alle miners zijn overgestapt en dat er bewijs is dat velen hun hardware hebben verkocht.

Ondanks het succes van de overstap van Ethereum zeggen experts dat het bitcoin-netwerk te veel gehecht is aan zijn huidige proof-of-work-benadering om het voorbeeld te volgen. Ethan Vera, mede-oprichter van cryptocurrency-bedrijf Luxor Mining, zegt dat het “opnieuw opbouwen” van Bitcoin op een proof-of-stake-systeem een “fundamentele verandering” zou zijn die zou leiden tot een “harde splitsing” van het netwerk.

All Dutch and English crypto news!

Je bent nog op tijd, want dit is wanneer Bitcoin echt gaat knallen

Het universum kent veel onbeantwoorde vragen: waar komt het leven vandaan? Waar speelt Xavi Simmons volgend jaar? Ben ik nog op tijd om Bitcoin te...

Is Biden’s controversial Bitcoin mining tax dead or set to rise from the ashes?

Bitcoin (BTC) miners in the United States can breathe a sigh of relief after a proposed tax on crypto mining did not make it into...

Crypto analyse: Bitcoin maakt eerste rode candle van het jaar en vervolgt weg naar beneden

Drie dagen geleden is de maandelijkse candle van Bitcoin gesloten. In deze analyse werpen we een blik op het effect van deze candle op het...

Weekendcolumn: Hoe overtuig je de massa van Bitcoin?

Wat is de beste manier om de massa te overtuigen? Om duidelijk te maken wat voor een impact Bitcoin zal gaan maken! Deze vraag houdt...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo