El Salvador stelt bitcoin obligaties uit tot september

De overheid van El Salvador, het eerste land ter wereld dat opereert onder een bitcoin standaard, heeft de uitgifte van de bitcoin obligaties uitgesteld tot september. Volgens de officiële verklaring zijn ongunstige marktomstandigheden de onderliggende reden voor de beslissing. Hetgeen enigszins vreemd is, aangezien het eerder deze week nog schermde met 1,5 miljard dollar aan toezeggingen.

Hiermee gaan de zogenaamde ‘vulkaan obligaties’ deze maand niet live, zoals de Salvadoraanse overheid telkens communiceerde. Minister van Financiën Alejandro Zelaya claimt dat het uitstellen te maken heeft met de volatiele bitcoin koers als gevolg van het conflict in Oekraïne. Zelaya geeft aan dat de Salvadoraanse overheid wil wachten op meer gunstige marktomstandigheden.

Waarschijnlijk september

Minister Zelaya verwacht dat de obligaties op zijn laatst in september op de markt komen. “Dit is niet het moment om de obligaties te lanceren […] In mei of juni staat de markt er waarschijnlijk al een stuk gunstiger voor. Op zijn laatst verwachten we te lanceren in september. Na september, als je de internationale markt opgaat, is het lastig om kapitaal op te halen.”

Op het moment van schrijven handelt de bitcoin koers rond de 42.000 dollar (37.800 euro). Een stijging van ongeveer 10 procent over de afgelopen 30 dagen. Sinds de aankondiging van de Bitcoin obligaties in november verloor bitcoin bijna 50 procent van zijn waarde. Zelaya hintte afgelopen week al naar een uitstel, waarbij hij de onstabiele politieke situatie in de wereld aanhaalde als een punt van zorg.

Oorspronkelijk was het idee om de obligatieronde midden-maart te lanceren en daarmee 1 miljard dollar (900 miljoen euro) op te halen. Congreslid William Soriano klom begin februari nog in de digitale pen om op Twitter te verklaren dat de obligaties waarschijnlijk in de tweede of derde week van maart zouden lanceren. Dat plan is nu definitief van de baan.

50 procent van het kapitaal richting bitcoin

Het plan van de obligatieronde is om met 50 procent van de opgehaalde gelden bitcoin te kopen. Interessant aan de obligaties is dat ze niet alleen een rente van 6,5 procent betalen, maar ook 50 procent van het rendement op de aangekochte bitcoin. President Nayib Bukele kondigde de wilde plannen voor de obligaties aan in november 2021.

De andere helft van de opbrengsten van de obligaties gaat naar de bouw van ‘Bitcoin City’. Een ware bitcoin-stad die voor een belangrijk deel op de in overvloed aanwezige vulkanische energie moet draaien. Met een deel van de energie wil El Salvador ook bitcoin minen. De 500 miljoen dollar (450 miljoen euro) is bedoeld om een begin te maken voor de infrastructuur van de bitcoin-stad.

Het uitstellen van de obligaties komt op het moment dat El Salvador ook gas terug lijkt te nemen met de aankoop van nieuwe bitcoin. Waar het voorheen ongeveer iedere maand een nieuwe aankoop deed, is het nu al sinds januari stil. Voorlopig lijkt het dus weer even wachten op positief bitcoin nieuws vanuit het El Salvador van de flamboyante president Nayib Bukele.

All Dutch and English crypto news!

Indian government’s ‘blockchain not crypto’ stance highlights lack of understanding

Indian crypto businesses are struggling with the new tax policies as trading volumes have dried up and many established crypto firms are looking to relocate...

Bitcoin price predictions abound as traders focus on the next BTC halving cycle

Terra's recent collapse has been repeatedly singled out as the main source of weakness affecting crypto assets, but it's much more likely that a combination of...

Swiss asset manager Julius Baer eyes crypto and DeFi potential

132-year-old Swiss asset management firm Julius Baer intends to offer exposure to cryptocurrencies and decentralized finance (DeFi) for its high net-worth clients. The firm's CEO Philipp...

Jack Dorsey’s Block hits $1.3B in Q1 profits, $43M in BTC trading revenue

Block, the pro-Bitcoin (BTC) umbrella company that hosts Cash App, Square and Afterpay, continues its growth in 2022. According to its Shareholder letter, in the...

Beste exchanges

Koop je crypto bij Bitvavo